Не верувам. Може да направиш до 5 грешки и нема да ти одземат ниту еден поен. Кај тебе нема да се грешки, туку нема да се разбирливи зборчињата. И ете велиме 1 поен да ти скратат максимум доколку е убав напишан есејот. Повеќе не верувам да скратат за тоа
Не ми е јасно само како ќе успеат за толку краток временски период да прегледаат тестови од цела Македонија. И ај мани тоа, ама на денот кога полагаме англиски најдоа ли да ѓи истакнуваат резултатите? Што ако сум паднала македонски? Нема ни да имам воља да полагам англиски. Е не се нормални, стварно!
Женски ај ке ве замолам, која знае да ги каже правилата за формално и неформално писмо за англиски...плииииззз
Четири-пет имам сигурно грешни со заокружување. Ах, небиднино,небиднино.... Не гледам повеќе се нервирам, готово е се сега. Ама не можам да не се нервирам, некој четири години не учел ниту сега книга отворил и ќе има петка затоа што професорката преку телефон сите прашања му ги решила. Е, не е фер. Озбилно треба да се пријави.
Јас од таа причина цел час пишував, бавно полека бидејки немам убав ракопис.Ама доколку ти е читко напишано секако ќе се разбере Инаку јас вчера незнам по кој памет, ми текна дали имаше да се потпишеш.Цела вечер неможев да заспијам, сабајлето видов дека нема Само тие шифрите, што се лепат горе
Кога пишуваш формално писмо, се обраќаш до некој поради некоја баш формална причина. На пример, за барање работа, за барање смештај и слично.. Кога пишуваш неформално писмо се обраќаш до некој пријател, до некоја личност со која баш си муабетиш, и тогаш стилот на изразување ти е полабав, послободен, по НЕформален. Пр. формално: Dear Mister John, My name is Patrick Jane and I am a criminal consultant in the CBI. I saw your advertising on the internet and I am interested in your product, so I would be glad if you tell me more about it. Bla bla bla bla bla... Please tell me more about the procedure so I can get your product. I hope to hear from you soon, with respect Patrick Jane. A кога пишуваш неформално, се обраќаш да речеме до другарче, и тоа би изгледало вака некако: Hey Teresa! How are you? Guess what? I am coming to London this month! I am very excited.. bla bla bla... All the best, Jane. ************
Мислите со 7 изгубени поени има шанса да имаме 5ка? Се надевам оваа година ќе падне критериумот малку, не бива некој со препишување на има 5 а јас што сум учела 4 години плус последниве две недели да немам. Многу се нервирам!
Патем ме интересира колку од тука мислат дека треба да се пријави тоа што матурава помина вака никако?
Не мора да биде нешто поразлично, убаво е само да се известат дека сме свесни оти прават такви работи..
Јас! Не велам дека кај мене немаше препишување, имаше и тоа многу! Ама тоа мене ме доизбуни, затоа што сите чекаа од мене а и таа што не чуваше ми вели ај па ти кажи му на децата. Не можев да се сконцентрирам. Не е фер!!!
Тогаш, не е лошо да бидат известени дека треба да превземат нешто сега, ако не со друго барем со скалата за оценување.
Во ред, тоа ми е јасно. Само незнам каде треба да се напише твојата адреса, адресата до кого е писмото и датата..тоа за формално, а и за неформално ли се пишува исто адреса бла бла..
^Адресата се пишува на десната страна најгоре, и треба да биде твојата адреса мислам само што веројатно ќе треба да ја измислиш. Значи првин адресата па поатоа датата. И започнуваш како што ти објасни Џинџер.