Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. zarah

zarah Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2012
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    1.557
    Џинџер никој од професорите не би знаел дека овие од Државен испитен центар можат да бидат до толку и да ни дадат песна која не сме ја работеле. А потпишувам со две раце дека министерот што го спомна не слушнал ниту една песна од Ацо Шопов, ниту пак да го прашаш ќе знае која е функцијата на полагањето матура. Типичен одговор - проверување на знаењето на средношколците. Проверување на знаење или проверување кој има појаки врски да го пробие тестот?
    Моника џабе ти е, џабе ни е на сите се` додека мамичка/татичко работи во Министерство за образование и ми ги дава прашањата а јас уште мислам дека правилно ги пишувам НЕЗНАЕ, ПРИАТНО, СФИЃА и СВАЌА. Секоја чест за ова што го прочитав и за способноста да го анализираш Достоевски на вакво ниво меѓу луѓе кои воопшто не ни прават разлика помеѓу него и Шекспир.

На Beatriche19, Ket.Rin, Monroe и 2 други им се допаѓа ова.
  2. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Не ги кривам јас професорите, само тоа викам, зошто луѓето да ги прават будали, да ни викаат не паничете, не се плашете, од тоа што го работиме на час- тоа е.. за на крај да не прават будали!

И еве, се обратив до Телевизија Телма, и им приложив потребен материјал за да видат за што станува збор, сакаме одговор од дотичните господа, КОЈ И КАКО ГО ВРЕДНУВА НАШИОТ ТРУД?! :^)

На Beatriche19, gothchick и zarah им се допаѓа ова.
  3. Aleks181

Aleks181 Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    5
    Безвредно си го губите времето нервирајќи се за вакви работи.. Сите знаеме дека матурата е воведена за берење на пари... Колку потежок и бесмислен тест, толку помала оценка, колку помала оценка толку повеќе пари за запишување.. И така нашиот буџет ќе се полни.. Ако имаш врски ќе успееш.. Таква ни е државата, треба да играме по нејзините правила :)

На Serpentina и m1o2n3e4 им се допаѓа ова.
  4. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Ја поставив оваа тема вечерта пред матурата и се испостави дека е точна. Зарем не мислите дека нова приватното средно училиште ги има и темите англиски? Ако некоја има некој познат од таму нека се распраша. :)

5. saraa.a

saraa.a Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    abe ke gi doznaeme i za angliski samo najverojatno vecerta pred matura...

a za drugoto potpolno se soglasuvam...obrazovanie??? koe obrazovanie se e katastrofa kaj nas... zamislete na drugo meso kolku se vrednuva vakviot trud. I ne samo za matura opsto trudot. Ama toa e dzabe e se

6. TheKiketoo

TheKiketoo Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    883
    Колку плаќаш нема врска со тоа колку поени имаш, мислам има, ама не во таа смисла .. нема одредено за колку поени колку пари, туку секој факултет прима точно одреден број студенти во државна квота и исто така одреден за приватна, ако не платиш ти помалку, некој друг ќе плати помалку, така да исто е, бројките се тие, исто пари влегуваат.
    Е сега има простор за "перење" пари преку трошоци за хартија, печатање, тестатори и слично, ама тоа е друго 20.
    Како и да е тестовите по македонски секоја година се катастрофа!

7. SamanthaShaw

SamanthaShaw Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Во август 2010 матурата што ја полагале по англиски во клучот го има критериумот за оценувањето на писмото и есејот
    Writing *total 15 points*--------------A letter(80-100words)
    1. Content relevance (Total: 5 points)
    2. Structure (Total: 3 points)
    3. Language (Total: 7 points)

Writing *total 20 points*-------------------A text(140-180words)
    1. Content relevance (Total: 5 points)
    2. Coherence and cohesion (Total: 5 points)
    3. Vocabulary (Total: 5 points)
    4. Grammar (Total: 5 points)

8. slatkichKa123

slatkichKa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    343
    Знаете отприлика претходната година со колку поени изгубени сепак имале 5ка?

9. lion13

lion13 Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Јас не знам. Вие знаете? Баш ме интересира.

10. danniela5

danniela5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    881
    Mакедонски имаа со петка со 6 изгубени поени. Значи 94. За помалку од ова не знам.

Туку, за Хамлет, пишуваше од каков вид е Хамлет ( општо цело дело) или каков е видот на наведениот извадок од Хамлет ( делчето што беше дадено ) ? Трагедија , комедија, монодрама беа понудени.

11. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    ^Трагедија е точно. И сигурно за цело дело, нема смисла само за извадокот.

Јас англиски со истите ученици ќе бидам. :( И ако зафркнам ќе биди само заради тоа.

На danniela5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. slatkichKa123

slatkichKa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    343
    мене ми рекоа дека 94 биле најмногу поени што имале, значи 5ката е со повеќе изгубени веројатно..

13. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Овој пат ако ти рече тестаторот да им покажуваш, стани и оди пријави ги кај контролата дека те вознемируваат.

На FlameFairy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danniela5

danniela5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    881
    Лани 94 биле најмногу поени ? Еден ученик од кај нас лани имаше 98, еден 96, а еден 94. Лани, толку беа петките од 120-тина души :|
    Од форумов колку што се сеќавам Lux и Mishela имаа убави поени.

15. Beatriche19

Beatriche19 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    89

Исто и јас,и до министерство за образование, до диц,до каде све не се обратив.
    Ужасно е ова.

На gothchick и gingerchild им се допаѓа ова.
  16. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Јас само да кажам дека овој пат нема да се зафркнам и да се разочарувам уште пред да тргнам :D
    Не одам да гледам список со кој сум. :!:
    Баш ми е гајле. Кој сака нека биде. Што знам ќе напишам...и онака ова ништо не е реално.
    Така да, џабе се нервирав и се револтирав.
    Матурава е само колку да се рече поминало. Само штета што вакви нереални резултати ни влијаат за на факултет :emo:

Иначе, ако има некој нешто материјал по англиски - нека прати. Јас мојава професорка ја барам, неможам да ја добијам...па не е фер.

На WarriorAngel и gingerchild им се допаѓа ова.
  17. Feuerwerk

Feuerwerk Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    15
    Полага некој утре германски?До кај сте?Како се спремате? :)

18. charliee

charliee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    за исмата најдов кој се по наглиски а за граматика некој да не знае шо ќе има?уште книга не сум фатила :(

19. saraa.a

saraa.a Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    nisto nema da ima gramatika...ja otcenuvaat gramatika preku koristenje na vreminja, pasiv, condicionali vo pismoto i esejot

На charliee му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.252
    Допаѓања:
    81.817
    Јас колку што знам, петката беше заклучно со 93, ама не ме држете за збор, ако дојдам во контакт со момакот кој имаше толку ќе ви пресечам за сигурно.
    А далеку од тоа дека 94 било најмногу, јас имав многу повеќе од 94, а мој школски пак имаше дури 99%. :)

Ланската матура се водеше како тешка, мхм да, ете отворете да видите какви бисери имавме и ние за кои се нервиравме половина лето. И се ширеа муабети демек критериумот е спуштен што ти знам, но не е така. Предлани имаа петки и со 92-91 поен мислам, што не беше случај со никој од мојава генерација. Не се надевајте на спуштени критериуми и ова-она, секоја година се јавуваат такви шпекулации. Верувајте си во тоа што сте си напишале и чао-пријатно. Ви е гајле. Секоја година е исто.
    И на крај откако ги пуштија резултатите во етер, се виде дека нашата матура е далеку понепродуктивна во однос на петките, малку биле на ниво на држава, иако кај мене во гимназија секој трет да не речам имаше петка, па се зафркававме дека сите 120 или колку и да беа петки се кај нас. :D Мала шала, нели де. 8)