Мислам дека не, би требало да биде наведено каква е. Јас досега не сретнав задача во која не е наведено.
Еве од каде ја правеле маутрата за македонски. http://www.kafepauza.mk/zanimlivosti/ka ... te-iminja/
За матурата по македонски јазик сум и те како изнервирана, изреволтирана и се чувствувам како да имам пмс. Тестаторите не дадоа да се кажува, а не смееше ни да ја дигнеш главата од твојот тест. -.- Додека тестаторите во други училишта им дале и мобилни да користат. А за прашањата д фак беа, хамлет ај океј беше, дон кихот ок, али Ацо Шопов и Црно Семе беа чкњоееиер. Кретени едни, јас ја сакам поезијата на Шопов, но небиднина! Можеле некоја друга песна, а не таа. Гарантирам дека и професорите не би ги знаеле одговорите, а и гарантирам дека одговорот како и кај минатита матури нема да биде точен со вистинскиот. *Инаку, да не има некој за англиски нешто, да ми прати по ЛП, ние цел клас нема од кај да учиме. **За есејот по македонски немам некои високи очекувања, бидејќи сигурно отидов надвор од темата.. Ќе се тешам со чоколадо и све што имам дома
Море, под нозе ми гори од толку што сум разочарана од матурата. Едвај си дојдов при себе. Некоја тетка таму ќе зема 30 000 државна плата, а ние тука ќе се нервираме.
. Ако пишува само призма, се смета дека е правилна и права , ама не се знае дали е триаголна, четириаголна, шестаголна.... Колку аголна е , мора да биде нагласено
А перцентилите значат дека на пример ако имаш 94 перцентили си подобар од 94 посто од генерацијата на ниво на држава така? Не значи дека си постигнал 94 посто? Или грешка сум...
за тие што немаат книги еве ви го распоредот на писмата(само адресата и датумот одат горе десно) a formal letter your address and the date schools name and address greeting dear ms(name) or dear sir/madam paragraph1-introduction paragraph2-personal information paragraph3-experience as learner formal ending уоur sincerely... your faithfully... informal letter greeting hi... dear...hi there... paragraphs 1,2,3 informacii za tebe i tvoeto semejstvo informal ending toa e se za sega...se nadevam kje se vidime ponataka...pishi skoro... se najubavo so ljubov... a description of a person and place paragraph1-introduce the person and the place paragraph2-give a general description of the house paragraph3-focus on one room in more detail paragraph4-give a final comment on the person a film review paragraph1-give some basic information about the film paragraph2-give a brief summary od the plot paragraph3-give your opinion-good and bad things about the film paragraph4-conclusion and recommendation a discursive essay 1 introduction a short paragraph to introduce the topic.give some background.this mau be historical or personal. 2 a list of arguments for choose two or three main points.give examlpes where possible 3 a list of arguments against choose two or three main points.bach up your arguments 4conclusion give your own personal opinion about the topic a report heading subject- date- 1 aim of the report introduce the report with your aim and backround informations 2 negative comments list all negative findings 3 positive comments list anu positive fomdings 4 conclusion and recommendations write a simple conclusion and make a couple od recommendations.
Никој не знае со точност колку бодови имал затоа што резултатите се изразуваат прекуперцентилен ранг а не преку бодови. Лани имаше вкупно 90 бода од кои 77 од прашања и 13 од есејот. Ете јас лично според одговорите во клучот имав од прашањата изгубено најмалку 5-6 бода, (ете да речеме дека есејот ми го оцениле со максимум бодови) и имав 5ка со 98,05 перцентили. Колку што се сеќавам имаше и петки со 92 перцентили. Само знам дека тој/тие што ќе извадат најмогу бодови (не мора да се максималните) имаат по 100 перцентили, а останатите се пресметуваат според најдобрите. Значи колку послаби се резултатите на глобално ниво поголеми ви се шансите за повисок перцентилен ранг, а со тоа и повисоки оценки.
А јас слушнав дека темата за есеј англиски ќе ја дадат после 12 часот,по полноќ..Има некој нешто слушнате?
Кај формалните писма се пишуваат 2 адреси, горе десно твојата, а горе лево адресата на примателот. А кај неформалното писмо до пријател, има само една адреса, горе десно. Чија е таа? Твојата или на пријателот? Edit: видов дека е твојата адреса.
Твојата. Само да те поправам дека кај формалните писма и двете адреси стојат горе десно, прво твојата па датум па после адресата на примателот.