Не се бројат бројките, адресата, Dear Sir/Madam, Yours faithfully/sincerely и потписот - ако имате вишок на зборови, а ако имате недоволно зборови тогаш оценувачите ќе ги бројат и тие.
Здраво ! Сакам да ве прашам дали можеби некој слушнал или ја знае темата за англиски јазик за утре, пошто мене никако не ми оди пишувањето состави ))
Формално писмо Име,адреса на примачот (горе лево) Име,адреса,контакт,дата на праќачот (горе десно) Application Dear Sir/ Madame, Краток вовед што започнува со I am writing to apply for position of (професијата) that was advertised in (извор од каде сте го виделе огласот - весник,интернет,телевизија) on (дата) Започнувате со вашето претставување, колку години сте,што имате завршено,дали сте моментално вработени и сите ваши квалификации.. (награди,дипломи,курсеви,пракса) Краток опис што мислите за самите вас. (organized, reliable,punctual,hard-working) Писмото го завршувате со - I hope you will consider my application.- ова е само пример може да напишете што сакате во рамките на учтивоста. I look forward to hearing from you Yours daithfully, Ваш потпис
Неформално писмо Горе десно вашето име,презиме,адреса.... Dear Marija, Thanks for invitation, I really don't know what to say,I'm glad you want me to be part of your birthday party. I will come for sure.... Секако писмото треба да биде подолго и подетално да се напише,зависно од тоа што е темата на писмото и кому му се обраќаш. Си пишуваш нормално како со другарката на фејсбук хахах. И за крај го завршуваш со I'm sending you a lot of hugs ( With love, See you soon)... Ваш потпис
Па и нема што да се учи, чим помина македонски, математика и англиски неможеш да научиш за ден, недела, месец.. или знаеш или незнаеш .
Ај јас да ве поправам (инаку студирам англиски јазик и книжевност, па вака не научија на Academic Writing )... Кај формалното писмо горе ДЕСНО стои твојата адреса, а веднаш ПОД неа стои адресата на примателот, меѓутоа ЛЕВО. На пример: ОВА ДЕСНО ---------------------------------------------------------->Име Презиме (свое) -------------------------------------------------------------------------Улица и број -------------------------------------------------------------------------Град -------------------------------------------------------------------------Држава -------------------------------------------------------------------------Телефонски Број -------------------------------------------------------------------------имеил адреса -------------------------------------------------------------------------Месец 01, 2013 Име Презиме (примател) Професија (доколку има дадено) Улица, број Град, Држава Dear Mr/Mrs/Miss/Ms _________, итн..................
За утре ни се паѓаат формално или неформално писмо и есеј? Од овие review, story, article нема или не сум разбрала убаво?