Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Филолошки, Архитектонски, Музичка Академија, Ликовна Академија и ФДУ имаат приемни.

На филолошки приемниот е поради тоа што има премногу студенти, на сите им се чини дека после завршување ќе бидат професори и ќе отворат приватни курсеви.
    Плус секој трет што не знае на кој факултет ќе иде и нема три чисти ниту англиски, камо ли германски/италијански се запишува и зема место на некој што знае колку толку.

И да, сметам дека е океј што има приемни, зашто не е секој за на факултет. Подобро да се укине матурата и да се полага приемен на секој факултет.

Инаку Ариела, како и на другиве факултети каде што има подготовки, ќе го земам за пример Архитектонски, пожелно е да се посетуваат, зашто те насочуваат конкрето на она што ќе го има на приемниот и нема да луташ по цел материјал.

На TheKiketoo, gothchick и Sanjichka007 им се допаѓа ова.
  2. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Еве се распрашав, дознав од околу. Од први до петти јули се припремиве и коштаат 5000ки :| Секако дека ќе одам пошто многу многу помагало во испитот. Инаку и јас навивав за приемен испит пошто не сум баш јака со средношколскиов успех. Многу добра сум 4 години а знам англиски и со приемниот сакав да се покажам за да ме примат. Ама мислам дека подобро ќе беше во јуни да беше приемниов,овој период, како шо било пред 1-2 години. Нема смисла ова. Една другарка се спремаше од јануари месец за да полага приемен на крај на јуни. Вака ако не ме примат на факултетов. Ја губам една година. :sweat:

3. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Па, секаде каде што има подготвителна настава е со цел да им се помогне на студентите на приемниот.
    Зашто да губиш година? Ако добро го изработиш приемниот би требало да те примат. Не знам дали знаеш дека 60 % влијае успех, 20 % матура и 20% приемниот.
    Ако се спремала од јануари, пред 2 години една за Архитектонски се спремаше цела година па, не ја примија.

4. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Сакав да кажам ако не ме примат на факултетов (шо не веруам), јас тоа ќе го знам на 26ти август. И кога јас ќе се запишам на друг факултет? :^) Инаку знам што и како влијае. А за тоа спремањето на другарка ми,сакав да кажам дека она си завршила во јуни и си го терала летото. А и да не ја примеле,во август се уписите и она пак ќе можела да аплицира за друг факултет. На кој начин сакаш кажи, порано било подобро. ;)

5. bobby.pin

bobby.pin Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    29
    Знае ли некој сигурно дали за втор јазик на ПИТ се полага приемен?
    Јас планирам да земам англиски прв а германски втор, дали ќе треба да се полагаат двата?

6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Имаш втор и трет уписен рок.

7. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    100 % сигурно. Како може да одиш на ПИТ кај што учиш англиски и германски а приемен да полагаш само англиски? :^) Нема смисла.

Знам ама сепак не е истото.

8. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.436
    Барав, но не најдов.
    Уписите за факултет, од кој август почнуваат?

9. L0ve

L0ve Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    199
    15ти

На Izaabella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Steff.Unique

Steff.Unique Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    270
    Завршив конечно и јас со полагањата денес на мојот роденден! Полагав информатика! Сега ќе чекам само резултати. :D
    Официјално летото ми започнува денес! ;) :lol:

11. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Девојки, што мислите вие, ќе ме примат ли на Економски на смер МЕНАЏМЕНТ со овој просек:
    прва година - 3,95
    втора - 3,08
    трета - 3.38
    четврта - 3.57

???
    А матурата океј ја направив. Ќе извадам 4ки 5ки. Имам избрано македонски, англиски, бизнис и економија. Знам дека зависи од бројот на пријавени студенти ама сепак одприлика да знам. (зборам за приватна квота, за државна знам дека немам шанси) :)

Споделете мислење зашто многу ме измачува ова... :worried:

12. TheKiketoo

TheKiketoo Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    883
    И за мене летото официјално започна, завршив со полагањата, а за некои и резутатите си ги видов. :)
    Уште да се одлучам на кој факултет и да почнам повторно нормално да дишам.

13. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Елена, пресметај си овде поени. http://join.finki.ukim.mk/Calculator.aspx
    Па , отвори ги ланските и тие пред нив резултати и види последниот во приватна квота колку поени има. :)

На Elena69221 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Ме мачи нешто бе. Како иде времето за резултати така сум по нервозна. Е сеа имам едно прашање за англиски. Дали е некако можно да паднеш ако имаш напишано и писмо и есеј? Според мене и да ти е утната темата (не ми е утната, само дадов како пример), се оценува и структурата, и јазикот, а пред се бројот на зборовите, што сигурно ги имам. Ај нека ме утеши некој, незнам што ми е, незнам.

15. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Ниту на есејот, ниту на писмото не можеш да добиеш помалку од 4 поени освен ако немаш ништо напишано (а ти имаш напишано). Се оценува содржина со 5,структура со 5,јазик со 5 и граматика со 5. А неможат на едно од нив да ти стават нула. Значи од тие најлесно се вадат поени. Нас професорката ни даваше есеи да ги оценуваме и ако ми веруваш, најгрдиот есеј имаше оцена 4ка :^) Така да, кулирај 8)
    Бројот на зборовите не се оценува,туку,ако имаш напишано 195 збора, а треба до 180 +/-10 тогаш ти го сметаат есејот до 190тиот збор. И така фактички имаш недовршен есеј. Истото важи и за писмото само нели таму незнам колку збора во можност беа дадени. Тоа не е многу страшно,ти си ги имаш на бројка зборовите како што кажа,само,тоа не се оценува и не влегува во поен. :)

На Sw3et.Ang3l му/ѝ се допаѓа ова.
  16. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    Ќе те примат... Познавам лица што имале помал просек од тебе а еве ги запишани, па дури и при крај со студии!

17. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Па би требало, незнам лани со колку беше последниот :?: Ама како и да е секоја година е различно. Мој совет за да бидеш посигурна, може да се запишеш на друг смер кај што нема многу кандидати пример општа економија, надворешна трговија ( лани таму останаа празни места), и во втора да си се префрлиш, и така прва сите исто учат :)

18. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    И мене ме фаќа многу паника, не знам зошто.
    Сега си мислам, па што ако немам четворки македонски и англиски? Што ако се тројки?
    Што ако не ме примат на факултет, што ако имам паднато на матура?
    Дај нека објават резултати жива се изедов веќе.

Нема да паднеш Свит Ејнџл, ти си бистро девојче.
    Ич не се секирај.

19. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Elena69221 сама си знаеш дека во државна немаш толку шанси, ама во приватна имаш.
    Ако матурата ти е добра ќе ти го крене просекот, и поените ќе ти бидат подобри.
    Мислам дека во мое време имаше на економски и на правен со по 60тина поени што примаа.
    Сега се зависи од конкуренцијата и колокави ќе бидат квотите на економски за суденти по смер, рекоа ќе ги намалувале од годинава, ама распрашaј се убаво сепак.

Дечки не кревајте толку паника за есеите, не можете да паднете, се оценува по повеќе критериуми, граматика, вокабулар, структура, темата дали си ја погодила, дали си запазила број на зборови итн.
    Нема да паднете бидете сигурни, англиски не се до толку строги го македонски, барем годиниве наназад тоа се покажало на дело, многу 5ки и 4ки англиски имало.

Имам прашање сум забораила јас стара сум, од матура тоа што полагавме даваа некоја диплома со оцените напишани така? Никаде ми ја нема таа, само сведителствата од средно.
    А си ги зема оригналнот од факултет кога дипломирав ама таа диплома со матура не ми дадоа :(

20. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Ејј фала ти! Ова ми беше потребно :D

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.