Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Ќе работат школите од утре? Да не се на одмор од јули? Треба да вратам некои книги што ги земав за да учам учам за интерниве.

2. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Ќе работат.
    Мајка ми ќе иде најверојатно до наредниот понеделник на пријавување.

3. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Се наближува времето за резултати а :rofl: . Ако не се деси нешто непредвидено, и ако не каснат, за 9 дена би требало да имаме :sweat:

4. Youlen

Youlen Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    194
    Минатата година нели излезе клуч (официјален) неколку дена после полагањето матура? Или јас сум грешка, излегува заедно со резултатите? :?:

5. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Неколку дена пред да ги објават резултатите мислам дека беше клучот.

На Youlen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. smiley16

smiley16 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2012
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    51
    Ајде сите што полагале хемија матура оваа година нека си ги искажат искуствата, односно дали однапред ви беа дадени прашањата од страна на професорите ( решени/нерешени), дали и пред тоа имавте некое знаење или пак повторно учевте се пред матурата, и на крај најважното со што ја положивте матурата :)

7. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Јас полагав хемија матура, и поминав прелесно. Но, мислам дека е до тоа што хемија ми беше омилен предмет сите четири години и матурата ми беше како само едно мало повторување, си го имав знањето. Прашањата зависат до професорот. Кај мене имаше електронска конфигурација, хемиски врски, изобари, изотопи, изомерии, хомологија, алкани, алкени,алкини, јонски рекации, реакција на неутрализација, општо за оксиди,киселини, оксидоредукција, задачи со хемиска формула и масен удел. Значи само општи работи од тоа што си учела.
    Добив петка јас. ;)

8. eminik

eminik Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    68
    so koj fakl moze da se bide bioloshki inzinjer ? znae nekoj?

9. TheKiketoo

TheKiketoo Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    883
    Сериозно ова!?
    Со никој!!!
    Називот инжинер го добиваат лица кои дипломирале некоја од техничките науки.

10. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277
    Истиот случај е и со мене Изабела. :nod:

Само кај мене е критично, бидејки не мислам дека ќе се разочарам од резултатите, и со двојка би била среќна. Туку страв ми е да не паднам..

Можеби звучам песимистички, но делумно сум и сама виновна за тоа бидејки не се подготвував. :worried:

11. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    дипл. инженер по биологија - биохемија и физиологија (ПМФ)
    http://ib.pmf.ukim.edu.mk/BiohemijaFizi ... asoka.html

Исто и на фармацевтски на програмата за лабораториски биоинженери.

12. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.436
    Валерин, не си ја измачувај главата со глупости, знаеш ли какви тиквари и тикварки положија до сега? Треба да си ептен дрво дрвосано да не поминеш, а јас сум сигурна дека ти не спаѓаш во таа категорија незналици :)
    Ќе почекаме резултати и ќе видиме, некои зборат дека англиски околу 11ти или 12ти Јули ќе има, а македонски подоцна, може околу 21ви, 22ри.. Баш да видиме.
    До тогаш рилакс и исфрли ги лошите мисли од главата и размислувај на кој факултет ќе се запишуваш, долку сеуште немаш одлучено.
    Исто како мене де :D

13. cheetah.girl

cheetah.girl Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    1.416
    Кога започнуваат уписите за на факултет :) ?

14. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    На 15 и 16 август. :)

На cheetah.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277
    Сите го велат тоа... Дека и најлошите ученици поминале.
    Меѓутоа за наша среќа или несреќа факт е дека сме сите различни, па и тоа тек така поминување помалку или повеќе е обусловено од среќата.
    На пример, јас уште од старт бев разочарана што не ја уживав таа прилика да имам попустлив тестатор, за разлика од некои мои соученици кои се пофалија дека одговорите им биле кажани. :fubar:

А и овие тестови, како што напоменав во претходните постови, чинам дека повеќе беа наменети за тестирање на логиката на учениците, отколку што беа мерило за вистинското знаење кое се стекнало во изминатите 4 години образование.
    Мене искрено логика не ме бива, затоа мојот сомнеж е голем. Искрено се надевам дека ќе положам бар со едно скромно тројче, ако веќе поминам.

16. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.824
    Допаѓања:
    5.092
    Валерин, не се плаши до толку бре. :D Сме положиле, само Господ знае со какви отцени. Барем за мене де. :wasntme:
    Јас се наполнив трауми од оваа матура.
    Кога беа полагањата сонував дека сум задоцнила и ме истерале, сега сонував дека сум добила четворка по математика. Да имам четворка арно ќе биде, само некоја двојка да не извадам. :drunk:

17. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.436
    Валерин и мене ми се падна лош тестатор првиот пат, а вториот па и да сакав немав од кого да препишам, се дудуци беа, па си решавав сама. Фактор среќа има тука големо значење, тоа е вистината.

Иначе јас не се замарав со матурата воопшто, додека не дојде денот пред неа, тогаш уште откако станав сабајле ми се пресекуваа нозете и внатрешниот глас ми викаше да седнам да учам :D , го послушав и скоро два саати (вкупен збир) :D од можни 24 ги поминав читајќи македонски.
    Англиски не пипнав.

А, кога влегов.. малерот проработе. Ме седнаа на прва клупа, баш пред господичната тестаторка. Решив се што знаев и кога требаше да се одговара она со Небиднина, Сердарот и нешто граматика, земав и и ги броев бемките на лицето. Толку бев безнадежна и ми стана досадно.. чекав да се раздвижи малце атмосферата и да поткаже некој нешто или оваа да се смилува, али ништо.
    Попусто.

Јас се надевам на двете, на најскромни тројки. Не очекувам ништо повеќе, реално толку и заслужувам. Есеите ми се катастрофа, посебно англиски формалниот, што и еден дебилен позади мене земал и го препишувал (не знам како), па уште откако завршивме ми кажа и ми се искези у фаца у стилу хус д бос а, кој се снаоѓа у секоја ситуација. Само да не ни ги упецаат, а шансите да не приметат се минимални.

Што е тука е, тражила сам па сад чу да гледам. :D

18. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277

Toкму така.
    Исто ми беше и мене на тестирањето. И јас се понадевав дека нешто ќе ни се поткаже при крајот, но тоа не се случи и се вратив дома како попарена каца во котел. :D

На Izaabella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.587
    Јас денес како повторно да седнав и да полагам матура. Овојпат бугарска. Истиот принцип како што полагавме ние македонски и англиски со посебно ливче и да боиш. Се надевам дека добро ќе поминам, поднесов документи за факултет и се надевам дека ќе ме примаат.

Е сега да не знаете кога добиваме резлутати, после колку дена ќе можеме да ги земеме дипломите? Бидејќи знам дека после резлутатите имаме право на приговор. И колку дена ќе се одвива тоа додека ги земеме дипломите?
    Ми треба што е можно побргу па да знам како можам да ја земам.

20. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.809
    Нам дипломите ни ги даваа пред уписите, некаде после 10ти август. Убаво се сеќавам дека 2-3 дена потоа ни беа уписите за на факултет.
    Јас имам другар кој беше во слична ситуација како тебе, ако ти треба информација итно - ќе го прашам него. :)
    Само, „лошата“ страна беше во тоа што нив многу доцна им ги пуштија резултатите (некаде во септември), па повеќето кои аплицираа за студии во Бугарија претходно аплицираа и на УКИМ или УГД за секој случај, ако не бидат примени да речеме на Софискиот Универзитет или на оној за кој аплицирале. :)

На caroline.costa му/ѝ се допаѓа ова.