Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Devil99

Devil99 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    45
    Da prasam dali ima nekoj so saka da se zapise ili vekjke e zapisam na filozofski smer pedagogija? Mi treba mislenje za ovoj smer :)

2. TheKiketoo

TheKiketoo Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    883
    Мислам дека има нова студиска програма за јазиците, со кои ќе може да се предава и во средно.
    Знам, бидејќи имам другарки, кои ќе се запишуваа на германски (патем годинава студиската програма за јазиков е во мирување), се имаа добро распрашано и беа сигурни дека со таа насока може да се предава и во средно.
    Плус сега и на страната видов во прв циклус студии, во однос на листа на предмети има Стара студиска програма Македонски и Англиски јазик (за студенти запишани пред 2008) и сега нова - Англиски јазик и книжевност, а и во делот за факултетот за првиот циклус студии, студиите за јазиците се одделно напишани од оние за наставник

Студиски програми за прв циклус
    Наставник за одделенска настава
    Вспитувач
    Двопредметни студии за македонски и англиски јазик
    Двопредметни студии за македонски и германски јазик
    Двопредметни студии за македонски и француски јазик
    Информатичко-техничко образование (заедно со Техничкиот факултет – Битола)
    Други акредитирани студиски програми кои не се активирани се:
    Студиски програми за наставник – Предметна настава во основно училиште со следните модули: Биологија, Хемија, Географија, Историја, Физика, Математика.
    Библиотекарство
    Како и да е, според мене ова не е факултет.
    Не знам конкретно за студискава програма за англиски, ама општо земено, кој стигна се запиша таму, и сеуште не сум слушнала за некој кој влегол во него, а не зел диплома.
    ОК, да не ме сфатите погрешно, знам дека сепак и таму има и солидни ученици и дека финансиите играат голема улога каде би се запишал, ама што знам, еве другите факултети на УКЛО не се до толку бе.

3. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Во Филолошки факултет Скопје,англиски книжевност, не треба да дополагаш предмети за да бидеш наставник во било кое школо. Самите предмети се тоа,методика,психологија,педагогија (изборните). Зборувам исклучиво за англиски книжевност. Во сите четири години имаш 6 предмети од кои 3 се задолжителни и ги учиш секоја година а 3 треба да ги избереш. Меѓутоа и во изборните имаш задолжителни изборни.
    За Педагошки факултет Битола,англиски,можеш да бидеш само наставник во основните школи,што не е ни толку лошо,но сепак имајте на ум дека тие од Филолошки со англиски книжевност имаат предност секаде за ваква работа. Всушност истото се учи само различно се проценува дипломата.

4. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Со погоре болдираново воопшто не се согласувам.Ај ти кажи ми што е исто во тоа што тие во прва го читаа Little Prince а ние W.Shakespeare, Milton, Donne,Spenser и ред други?!

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    Итно,поитно неможи да биди! :D :D :D
    Дали годинава има уписи за Биологија и хемија(Значи заедно,не посебно)? :*

6. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Знам дека на филолошки повеќе се учи и потешко е и се е подобро,затоа се има и подобри опции но сакав да кажам дека и на педагошки учат педагогија психологија англиски бла бла. Не мораш веднаш да напаѓаш. ;)

7. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    На овој линк има упатство како сами да си ги пресметаме бодовите за упис. http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/158_ ... ektura.pdf
    Со оваа пресметка ми испаднаа толку бодови колку што пресметав со калкулаторот на финки. :)

8. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.826
    ^^ Не те нападна.
    Ја заболе раната и споредбата како студент на Филолошки и скокна да си го брани своето.
    Ја сфаќам и се сложувам со неа.

На teddygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Eпа и јас сум на филолошки колку за информација.

10. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Епа штом и ти си на филолошки онда ја знаеш разликата.А тие што ни се исти, Педагогија и Психологија, најискрена да бидам не ги сметав како предмети.И воопшто немав намера да те навредам, ако така си се почувствувала јас ти се извинувам, но тоа ИСТО мене ми е сосема РАЗЛИЧНО, и никогаш не би ги споредила тие два факултети затоа што постои ОГРОМНА разлика помеѓу нив.

11. cancer993

cancer993 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    3
    немаа

12. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Не не,воопшто не ме навреди само некако како да ме нападна,а јас сакав да ја охрабрам девојката што сака да се запише на педагошки-англиски. Но,сепак да и упатам дека филолошки е подобро. И секако дека знам дека е огромна разликата,затоа и го одбрав нашиот факултет.

13. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15
    Може ли некој/а да ми каже нешто повеќе за технолишко -металуршкиот факултет, поточно за Дизајн и менаџмент на технолошки процеси ? :)
    Ја разгледав страната но ништо конкретно не ми е јасно. Што може да се работи со ова? Многу ли е тешко? Тешко ли примаат.. итн. :)

14. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    124
    Добро некоја разбира ли како оде тоа, на пример како математика некои со 77 перцентилен ранг имаат 5ки, а македонски со 88 се уште е 4ка?? Јас не можам да сфатам :)

15. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.809
    Тоа се одредува според најдобриот и најлошиот тест по предметот, на ниво на целата држава.
    Тестовите по Математика обично се послаби, доста послаби во однос на оние по Македонски јазик и литература.
    Затоа границата кај Математиката секогаш е спуштена и може да се случи и некој со, да речеме 80 и кусур перцентили да има 5. :)

На Sunday-Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    И мене баш ме интересира нешто повеќе за овој смер. Прееска разгледував и ме привлече некако. :D
    Јас планирам на економски да се запишувам, ама разгледувам и други опции, зашто со економски работа слабо има. :(

17. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15

И јас случајно разгледував и ми привлече внимание тоа. Ама незнам ништо повеќе за него. :(
    Да се надеваме дека некој ке се најде да ни објасни нешто повеќе, во спротивно ако најдам нешто ќе ти пишам ЛП. Да се поддржуваме :D

18. TheKiketoo

TheKiketoo Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    883
    Баш обратно.
    Процентилите не се ниту поени, ниту колку проценти од тестот ти се точни, туку од колку проценти од оние кои што полагале по предметот си подобар.
    Скалите за оцените му се претпоставувам идентични со оние кои што министерството му ги залага на професорите да ти користат, односно 40% од поените за 2ка, па нагоре ..
    Според податоците од табелава за годинешнава матура по германски јазик, како предмет со највисока просечна оцена 3,97, првата петка има 44 процентили, бидејќи 56% од оцените се 5ки.
    Границата не е спуштена бидејќи тестовите се слаби, туку баш спротивно , процентилот е помал бидејќи останатите тестови се подобри од оној кој според стандардните правила за бодување е за 5ка.
    Работава со процентилите му е мислам повеќе ставена за да не се поткажува меѓу учениците, пошто нели ако му кажеш на некого, можеш и ти да се изгориш со поен помалку за запишување, а и се знае, затоа што сепак има разлика од петка до петка и од четворка до четворка.
    Сепак процентилот нема никаква врска со оцената на ученикот.

19. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    124
    Значи можно е никој да нема 100 перцентили така?

20. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    ^Па не е можно да си подобар од 100% од матурантите кога и ти си дел од нив (иде некако да си подобар и од самиот себеси :D )... И најдобра матура да има некој, 99,(нешто)% би имал. Тоа (нешто) зависи колкав удел има тој во целокупниот број на матуранти што го полагале предметот.