Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. true...love...2

true...love...2 Истакнат член

Вистина ли е дека веќе не можеш да земеш два јазика на филолошки ? на пр. да земеш јазик под А, под Б??????????????????????? ;/ у пм. нека иде се. :swear:

2. ariela09

ariela09 Популарен член

Како може да неможеш да земеш два јазика кажи ми? Секако дека тоа зависи на кој смер ќе одиш. Ако одиш англиски книжевност имаш само Англиски пошто самото име на катедрата ти кажува АНГЛИСКИ книжевност. Ако одиш на ПИТ имаш два јазика. На пример Англиски и Француски. Превод и толкување на англиски јазик и Превод и толкување на француски јазик. Што е тука нејасно?

3. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

4. true...love...2

true...love...2 Истакнат член

okejjj, ne znaev.. FALA :)

5. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Феминки, едно прашање во врска со перцентилите - како се пресметуваат ако повеќе ученици имаат ист број на поени? Бидејќи нели перцентилите го претставуваат процентот матуранти од кои си бил подобар. Кој од кого ќе биде подобар во ваков случај? Сестра ми на пример има 100 поени од едниот екстерен, ама постои веројатност да не е единствена :?:

6. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

http://join.finki.ukim.mk/Calculator.aspx

еве калкулатор внесуваш оценки,перцентилен ранг и сл и ти дава на крај колку поени ќе имаш..вака исто пресметуваат и факултетите

7. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Јасно ми е како се пресметуваат крајните поени, ама мене ме интересира како се пресметуваат самите перцентили ако повеќе матуранти имаат ист број на поени на тестот :?:

8. Youlen

Youlen Истакнат член

На тоа видеото за пополнување електронска пријава што е поставено на youtube децималите од перцентилниот ранг не се пишуваат. Не е фер, мене ми значат и баш тие ми прават да имам едно поенче повеќе. :@ (едно ама вредно)

Некој ако има од претходните години да споедли искуство како е навистина во пракса?

9. lovelife

lovelife Популарен член

Можда малце глупичко прашање ама ај јас пак да си прашам за секој случај...Вчера се пријавував електронски и испечатив све тоа океј ...и сеа за тоа бројчето...бројчето е тоа што е на пријавата горе испечатено или треба на меил да ми стигне некое ? На меил ми стигна само тоа што е за да го активирам профилот за електронското пријавување.
    Ептен сум lost :( :tmi: :^)

10. Talita

Talita Популарен член

Девојки вие што планиравте на Психологија да се запишувате од прилика со колку поени ке одите. Според калкулаторот на факултети имам 93,9911 поени а според уким 93.886 поени. :?: И со колку е за во приватна а колку за во државна квота. Глеав од лани последен што има влезено државна квота е со 93.819... :)

11. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Талита, никој не може точно да ви каже со толку поени државна, со толку приватна квота.
    Многу пати кажавме дека границите варираат од година во година и тоа зависи од резултатите од матура и онака од општиот успех на секој поединечно и затоа никој не може да ви гарантира дали и годинава ќе биде така или пак границата ќе биде подигната или спуштена.
    Мој совет до сите кои се туфкаат поради слична причина - баталете резултати, ако навистина имате желба, пробајте во прв уписен, па ако немате среќа, секогаш имајте си втора опција во план и гледајте да ја реализирате за во втор уписен рок.
    Па можеби ќе останат слободни места на факултетот на кој сакате да се запишете и ќе успеете од втора.
    Сите нагаѓања во врска со границите со поените се џабе, кога ништо нема да се знае сѐ до моментот кога ќе се сумираат поените на сите кандидати и се направи ранг-листа.
    Значи, сѐ зависи од конкуренцијата, од пријавените кандидати и нивните поени. :)

Talita likes this.
  12. Talita

Talita Популарен член

Ти благодарам Mishela.Сега баш отворив за конкурсиве за запишување и разгледував за последниве 3 години и видов дека 2013/2014 примаат 60 во државна и 20 приватна квота,за разлика од последниве две години кога примале 20 државна а по 80 приватна квота. :)

13. gugi4

gugi4 Активен член

Jas sum 2ra godina na opshta mediicna vo skopje, i lani posledniot vo drzavna imase 98,20 a posledniot vo privatna 92,18....taka da se zavisi od konkurencijata, no sekoja godina e se pogolema i pogolema!

14. lovelife

lovelife Популарен член

Некој да ми одговореше?

15. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Тоа бројче што е на пријавата :)

16. Ruby.rose

Ruby.rose Популарен член

Успеавте до крај да ја пополните пријавата нa iknow системот?
    Кај мене може да се пополни само првиот дел и кога ќе стегнам "продолжи" ми вели "Следните чекори од пријавата ќе бидат овозможени после завршувањето на матурите." :/

17. Izaabella

Izaabella Популарен член

Линкче од клучот за матурава?

18. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

http://www.femina.mk/out/?id=07f8034892 ... QQpiV3o%3D и оди на тестови од државна матура, ќе ги најдеш. Неможам да ставам директен линк.

19. anichka94

anichka94 Популарен член

Каде можам да видам
    на кој факултет колку студенти примаат ?

20. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Во конкурсот што го има објавено секој факултет, пишува за бројот на студенти за секој смер.