Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. true...love...2

true...love...2 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Вистина ли е дека веќе не можеш да земеш два јазика на филолошки ? на пр. да земеш јазик под А, под Б??????????????????????? ;/ у пм. нека иде се. :swear:

2. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Како може да неможеш да земеш два јазика кажи ми? Секако дека тоа зависи на кој смер ќе одиш. Ако одиш англиски книжевност имаш само Англиски пошто самото име на катедрата ти кажува АНГЛИСКИ книжевност. Ако одиш на ПИТ имаш два јазика. На пример Англиски и Француски. Превод и толкување на англиски јазик и Превод и толкување на француски јазик. Што е тука нејасно?

3. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
  4. true...love...2

true...love...2 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    okejjj, ne znaev.. FALA :)

5. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008
    Феминки, едно прашање во врска со перцентилите - како се пресметуваат ако повеќе ученици имаат ист број на поени? Бидејќи нели перцентилите го претставуваат процентот матуранти од кои си бил подобар. Кој од кого ќе биде подобар во ваков случај? Сестра ми на пример има 100 поени од едниот екстерен, ама постои веројатност да не е единствена :?:

6. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.213
    http://join.finki.ukim.mk/Calculator.aspx

еве калкулатор внесуваш оценки,перцентилен ранг и сл и ти дава на крај колку поени ќе имаш..вака исто пресметуваат и факултетите

7. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008
    Јасно ми е како се пресметуваат крајните поени, ама мене ме интересира како се пресметуваат самите перцентили ако повеќе матуранти имаат ист број на поени на тестот :?:

8. Youlen

Youlen Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    194
    На тоа видеото за пополнување електронска пријава што е поставено на youtube децималите од перцентилниот ранг не се пишуваат. Не е фер, мене ми значат и баш тие ми прават да имам едно поенче повеќе. :@ (едно ама вредно)

Некој ако има од претходните години да споедли искуство како е навистина во пракса?

9. lovelife

lovelife Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.722
    Можда малце глупичко прашање ама ај јас пак да си прашам за секој случај...Вчера се пријавував електронски и испечатив све тоа океј ...и сеа за тоа бројчето...бројчето е тоа што е на пријавата горе испечатено или треба на меил да ми стигне некое ? На меил ми стигна само тоа што е за да го активирам профилот за електронското пријавување.
    Ептен сум lost :( :tmi: :^)

10. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.417
    Девојки вие што планиравте на Психологија да се запишувате од прилика со колку поени ке одите. Според калкулаторот на факултети имам 93,9911 поени а според уким 93.886 поени. :?: И со колку е за во приватна а колку за во државна квота. Глеав од лани последен што има влезено државна квота е со 93.819... :)

11. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.809
    Талита, никој не може точно да ви каже со толку поени државна, со толку приватна квота.
    Многу пати кажавме дека границите варираат од година во година и тоа зависи од резултатите од матура и онака од општиот успех на секој поединечно и затоа никој не може да ви гарантира дали и годинава ќе биде така или пак границата ќе биде подигната или спуштена.
    Мој совет до сите кои се туфкаат поради слична причина - баталете резултати, ако навистина имате желба, пробајте во прв уписен, па ако немате среќа, секогаш имајте си втора опција во план и гледајте да ја реализирате за во втор уписен рок.
    Па можеби ќе останат слободни места на факултетот на кој сакате да се запишете и ќе успеете од втора.
    Сите нагаѓања во врска со границите со поените се џабе, кога ништо нема да се знае сѐ до моментот кога ќе се сумираат поените на сите кандидати и се направи ранг-листа.
    Значи, сѐ зависи од конкуренцијата, од пријавените кандидати и нивните поени. :)

На Talita му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.417
    Ти благодарам Mishela.Сега баш отворив за конкурсиве за запишување и разгледував за последниве 3 години и видов дека 2013/2014 примаат 60 во државна и 20 приватна квота,за разлика од последниве две години кога примале 20 државна а по 80 приватна квота. :)

13. gugi4

gugi4 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    Jas sum 2ra godina na opshta mediicna vo skopje, i lani posledniot vo drzavna imase 98,20 a posledniot vo privatna 92,18....taka da se zavisi od konkurencijata, no sekoja godina e se pogolema i pogolema!

14. lovelife

lovelife Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.722
    Некој да ми одговореше?

15. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    56
    Тоа бројче што е на пријавата :)

16. Ruby.rose

Ruby.rose Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    127
    Успеавте до крај да ја пополните пријавата нa iknow системот?
    Кај мене може да се пополни само првиот дел и кога ќе стегнам "продолжи" ми вели "Следните чекори од пријавата ќе бидат овозможени после завршувањето на матурите." :/

17. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.436
    Линкче од клучот за матурава?

18. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    http://www.femina.mk/out/?id=07f8034892 ... QQpiV3o%3D и оди на тестови од државна матура, ќе ги најдеш. Неможам да ставам директен линк.

19. anichka94

anichka94 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    7.047
    Каде можам да видам
    на кој факултет колку студенти примаат ?

20. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Во конкурсот што го има објавено секој факултет, пишува за бројот на студенти за секој смер.