Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Aniston

Aniston Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    235
    ^Да, и изгледа мојот клас ке го пропуштиме првиот уписен рок заради дотичната наша класна која била на одмор :@

2. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Ни јас сеуште немам земено диплома. Се надевам дека во понеделник или вторник ќе ни ги дадат. Нема никакви информации.

3. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    ^ исто е и кај нас... Чекаме да видиме дали ќе испуштиме уписен рок ради класната или сепак ќе успееме да се запишеме |(

4. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Ме утешивте луѓе. И ние изгледа ќе пропуштиме прв уписен. Имам информација дека уписните рокови ќе биле преместени за покасно се за тоа што ќе ги чекале тие што паднале на матура повторно да полагаат сега на 15ти .. Ништо незнам.

5. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Како преместени? :o За кога?

6. Sw3et.Ang3l

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Незнам ништо ви кажав само таква информација слушнав, дека ќе се чекале тие што паднале за да не испуштат рок. Стварно незнам може се шпекулации, на страниве на факултетиве нема ништо. Јас мислев дека само во мојот град е вака ама сега гледам секаде е што значи има нешто вистина... Штом дознаам нешто ќе известам.

На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Дали добро прочитав, ќе пропуштите прв рок затоа што класната е на одмор? :o

8. Sw3et.Ang3l

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Сите професори се на одмор од понеделник почнуваат. Незнам дали тоа годинава уписите се многу рано или што е работава. Како и да е ќе дознаеме наскоро.

9. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Абе не ми е логично тоа, без разлика што се на одмор, дипломите мора пред уписи да ги дадат макар и ден пред нив. Сега некој да сака да се запише некаде и ако го пропушти прв рок, ќе се пополни квотата и ќе треба да се запише во приватна или на друго место... не е фер.

На Sw3et.Ang3l му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.810
    Абе луѓе, бунете се, преземете нешто, не оставајте вака. Требало до сега да се пожалите. :?:
    И не верувам да ви го поместат првиот уписен рок заради оние кои паднале на матура - секоја година имало такви кои не положиле еден, па и двата екстерни предмети, па никогаш првиот уписен не бил поместуван.
    За тие си постои можност повторно да полагаат во август и да се запишат на факултет во втор и трет уписен рок. Никогаш немало вакво нешто и не верувам да има, а ако се поместуваат датумите ете можеби би било заради несериозноста на некои професори. :)

11. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    Јас вчера си го зедов дипломчето и свидетелството од четврта год.
    Море луѓе јавувајте се кај директорот како можи така кога нејзе ке и текни да ви ги дава свидетелствата,се работи за вашата иднина.

12. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Распрашајте се со време, зашто кај нас класните не ги даваа, туку си имаше организирано други беа. Два дена беа доделувањата, кој не успеал на првиот датум, одеше на вториот.
    (Да прашам, вие што имате земено, плативте нешто кога ги земавте или не? )
    Бунете се, не мора класните да ви ги даваат. Нека ангажира некој друг професор да ви ги даде, како тоа да испуштите прв уписен.

13. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.436
    Нема шанси да се поместат роковите поради оние кои не положиле матура, затоа постои и втор и трет уписен рок. И минатата и предминатата година имало луѓе кои паднале, но сепак роковите не се изместиле, си останале исти, сигурно годинава нема да биде исклучок.

Инаку, јас имам едно прашање.
    На пример ја пополнам сега електронскава пријава за еден факултет и на крај се предомислам, што ќе биде? Сакам да аплицирам за факс на кој годинава примаат само 30 редовни студенти и сигурно ќе биде мнооогу тешко да влезам, татко ми не е на функција, ако ме разбирате :wasntme: И, ако ја пополнам пријавата за тој факултет и потоа се предомислам што ќе се случи?

14. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.810
    Не мора секогаш татко ви да е на функција или вујко ви да е владика за да влезете во државна квота на факултетите со мал број на места, посебно не ако си имате доволно поени кои патем, никој не може да ви ги скрати. :)
    Оние со врски кои се примени и покрај малиот број поени сигурно нема да ги има на списокот за да не се наруши угледот на Катедрата, па затоа најчесто се додаваат отпосле, откако ќе излезе конечниот список.
    Не го негирајте ова, сведок сум за бројни случаи на мојот факултет каде квотата комплет беше 120, а на крај дупло излеговме. Коинциденција? Хм.
    А малверзации со поени и не знам колку има, зашто и да се грешка ставени поените на ранг-листата, си има документација која ќе го потврди или негира истово.

Не те разбирам баш, но мислам дека сепак ти ја сфатив поентата и би ти предложила да конкурираш на тој факултет само доколку си навистина сигурна дека имаш високи поени, но ако не се лажам имаше опција и да рангираш неколку факултети, во случај ако не те примат на првиот, да одиш директно на вториот рангиран итн.
    Ако сепак сакаш да си ја пробаш среќата, направи така и што биде нека биде.

Размислете убаво пред да ја финиширате пријавата, а навистина не ве разбирам со тоа „ако се премислам“ :^) Зошто би се премислила ти? Ако навистина имаш желба да го учиш тоа, не гледам нешто кое би те предомислило, не дозволувај да си ја полниш главата со такви мисли. :)
    А ако не се пронаоѓаш во тоа кое си го одбрала ... тоа е веќе друга прича.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    50ден. за дипломата само,и 200ден.за оштета ама тие 200ден.сме ги платиле во цената за матурската вечер(наеднаш тогаш).

16. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Е кога се десило јас да ја отворам темава а крвта да не ми зоврие? :^) |(
    КАКО БЕ на одмор биле и ќе испуштаме уписни рокови? Особено Свит Ејнџл сега кога ја прочитав се замрзнав. Какви се овие глупости сега??

17. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Значи одете во понеделник во школо и прашајте си кога ќе ги земете дипломите, зошто на некои професори (класни раководители) не им е гајле за вас си уживаат негде и им е гајле за учениците кои се во паника поради уписите (добро некои се, не сите). Ако некој ви каже дека нема да ги добиете пред 15 бунете се, имате право! Мојата класна ни најави на цел клас дека во понеделник ќе ги дава, прашајте ја вашата долколку имате нејзин број или можеби фејсбук.

18. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Јас само прашувам, никој не кажува ништо. Свит Ејнџл знае каков е нашиот класен, него не можеш да го прашаш ништо а сериозно да ти одговори. |(
    Од класов никој не знае, и си чекаме.. |(

19. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Да си прашам јас.
    Едно девојче ми рече дека требало електронската пријава да ја испринтаме и да ја носиме на денот на уписите ???
    Вака ли е ова....или не е :?:

Иначе, не било само кај мене нервози. И нашите свидетелства кај 15-16 ќе биле готови :fubar:

20. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    ^ Јас колку што сум запознаена од тоа што читкав, и од претходно искуство, електронската пријава не треба да се принта. Само на пријавата која што ја купуваме од книжарата на факултет треба да се запише бројчето од електронската пријава (нели секој кој електронски се пријавил е под одреден единствен број). :)

Ако некој друг има друга сигурна информација нека пише, зашто да не се случи да направиме сите иста грешка.