На електронската пријава каде што треба да ги внесеме оценките од интерните предмети има опција дали се соодветни или несоодветни. Јас имам избрано биологија и очна оптика а ќе одам на филолошки сигурно ми се несоодветни??
мислам дека се соодветни, нема некои посебни услови на повеќето факултети Дали уплатницата што ја дава пополнета на iknow треба да се земе од пошта и да се пополни рачно со истите податоци???или во било која банка треба? и уште едно битно прашање таксена марка од 50 денари треба на пријавата што ке ја купам или на принтаниот лист?
Илузионист не верувај во се што чуеш. Изводот треба да ти биде оригинал, исто и свидетелствата, и при запишувањето потпишуваш дека документите можат да ти останат во факултетот наредните три месеци. Копирај си ги изводот и свидетелствата и ако ти излезе некоја потреба ќе ги завериш кај нотар. Spoiler При пријавувањето за запишување на факултетите кандидатите ги поднесуваат следниве документи: 1. пријава за запишување 2. електронска пријава 3. оригинални свидетелства од сите класови 4. документ за положена државна матура (оригинално свидетелство за завршено средно образование) 5. извод од матичната книга на родените 6. доказ за државјанство на РМ (уверение или решение) 7. потврда за уплатa: - 300 денари на жиро-сметката на факултетот, за студиски програми за кои не се врши проверка на знаењата и умеењата, односно - 500 денари на жиро-сметката на факултетот, за студиски програми за кои се врши проверка на знаењата и умеењата по еден предмет - 1000 денари на жиро-сметката на факултетот, за студиски програми за кои се врши проверка на знаењата и умеењата по повеќе предмети Кандидатите кои конкурираат за запишување како вонредни студенти ги поднесуваат, освен горенаведените, и документите наведени во глава IV, точка 3.
Илузионист, и мене ми е најлогично дека ќе нагласеле ако требаше. Санјице ако одиш на факултет каде нема приемни на денот на запишувањето ќе уплатиш 300 денари и се пријавуваш со уплатницата. Во банка сигурно имаат жиро-сметка, а мислам дека ја имаше и на конкурсот. Ако одиш на факултет каде има еден приемен, се полага еден предмет ќе уплатиш 500. Ако полагаш приемни по повеќе предмети плаќаш 1000. Тоа е. Едит: Треба ли да се испринта електронската пријава?
Никаде не е нагласено принтање на истата, ама за да ви биде помирна душичката, посебно ако сте и од друг град, нема да ви штети. Јас ќе ја испринтам за секој случај, да не ме фаќаат паники и да се мавтам низ непознат град како мува без глава.
Треба, сите јас што ги знам ќе ја принтат. Само нека просветли некој што веќе ја има испринтато како треба да изгледа. Треба да го испринтаме она што го дава како преглед така?
Дечки оние 300 денари што с еуплаќаат, мора да се уплатат на денот на запишувањето или пример може утре да уплатам и уплатницата тогаш да ја однесам???? ве молам некој да каже.
Слободно можеш да си уплатиш утре. Уште поубаво, за да не мора да трчаш ваму-таму на денот на запишувањето.
Само што доаѓам од Србија Епа вака 1 . Кога се уписите за Стоматолошки факултет? 2. Треба да се испринта електронската пријава само да си знаете , но кај многу случаи го нема знакот PRINT ( и кај мене па им пишав во тоа тикетот) 3. Треба да носам Државјанство , Извод , Диплома , 4 сведителства е сега пријавата за запишување и таксената марка ги купувам од копирница некоја таму , зашто знам лани кога бев 4 та таму ги купуваа у таа копирница , дај ми пријава знам дека викаа... најверојатно таму даваат и таксени марки е сега пари на жиро сметка wtf?? какви пари , каква жиро сметка од кај да им ја знам...
И уште доколку во поднесената пријава имам наведено Македонка а сакам да преименам во Србин националност дали можам да сменам или со оглед на тоа дек ае поднесна пријавата е доцна позз
a како ќе ја испринтате , јас само тие документите на крај ги испринтав нз како да ја испринтам и целата пријава?
ОК нас дипломите на 14. Па фино, на 15ти уписите, на 14 дипломите... А Л О ? А Л О ПЕДЕРИ?! Еве, Свит има уписи на 13 и 14, мислам КАЈ СТЕ? Мислам, ДО КАЈ СТЕ? А, да, датата ја знаеме, ама саатот не.. ај сега да ве видам. А? Кој е како нас? А? Не знам дали волку им требаше за да можат да закажат у ебана кафана, немој да не поминеме. Мрш тамо море дипломата дајте ми ја. Гнаси еј, гнаси!
Останатите чекори ќе бидат овозможени кога ќе заврши државната матура. Ова ми се појавува откако ќе го потполнам првиот дел од електронската пријава и кога ќе стегнам Продолжи -.- И сега ? Како понатаму?
леле луѓе знаете ли шо напраив.се иам пријавено на 7 август електронски и имав изберено еден смер како прв и ја имав испратено пријавата ,а сеа пробав нешо да го сменам смерот и ми се смени и отидов пак прати ја пријавата ,се испрати и сеа на интерниот лист ми пишува 12 август со смерот шо денес го сменив и истиот број на пријава.сеа со кој интерен лист да одам да се пријавам од 7ми или од 12 ти? ми важи и тој од 7ми? хелп!