А јас пак, лани мислев давање дипломи 3 дена пред уписи е касно, а тоа не знаев дека имало и вакви случаи Битно на крај сте средиле и ќе можете да се запишете уште во прв уписен Да не прочепкав по темава немаше да знам дека ги поместиле порано уписиве, значи од утре стартувате со запишување, а? Епа ајде со среќа нека ви е, идни академски граѓани
Чекајте чекајте чекајте. Уписите се преместени??? На кој датум се И вториот уписен рок е преместен??? btw: Пошто нели сум глуп деген и англиски паднав и четврток преполагам, и нормално немам земено дипломата и сведителствата, дали ќе може електронски да се пријавам од кога ќе си ја земам дипломата?? Или??
Не се преместении. Плавуша збореше за тоа дека се порано од лани, лани ако не се лажам на 18ти беа. Тоа е целата работа.
^Кој сака може да те запише родител, другарка, колешка, роднина... само да ги има сите потребни документи
Во пријавниот лист за број на свидителство треба да се напиши тој кај што пишува образец број .. или?
Таксените марки веќе не се купуваат од книжара или од било каде. Сега се уплаќаат на жиро сметка на Буџетот на РМ. A жиро сметките ги има на страната на факултетот.
Таа уплатницата од 300 ден. за студиски програми и уплатницата од 50 ден. за административна такса треба да се уплатат на иста сметка? Некои викаат дека тие 50 ден не треба да се уплаќаат, туку требало да се земе таксена марка. Нели нема веќе таксени марки?
Да се цитирам. Значи јас сум била грешка и да се поправам. ПОТРЕБНО И ЗАДОЛЖИТЕЛНО е да се ипечати и дел од електронската пријава. Еве што најдов, си пишува се. Сигурно веќе сте го виделе ова ама сепак јас да си ја поправам грешката. Да не случајно некој се води по мојот претходен пост. "На деновите на уписите, потребно е да ги доставите, до студентската служба на факултетот, потребните документи специфицирани во Конкурсот заедно со „Универзитетскиот пријавен лист“, кој ќе можете да го испечатите при комплетно завршување на електронската пријава на iKnow-системот. Овој пријавен лист се разликува од универзитетската пријава за запишување - „Пријавен лист“, која исто така сте обврзани да ја доставите при запишувањето, а која претставува печатен образец и се набавува во скриптарниците лоцирани на повеќе факултети на УКИМ и во други книжарници во градот..."
Не се уплаќаат на иста сметка, бидејќи парите за административна такса одат на сметка на Буџет на РМ, а оние 300 ден. се уплаќаат на сметка на факултетот.
Најубаво е сите документи и уплатници да се спремат и уплатат уште сега зашто на денот на уписи е општа паника. Буквално како војна да има. Сите како муви без глави се, а па да не зборам што е во банките. Ред до надвор има. Затоа најубаво уште од претходно, среди си се и на денот на уписи само ќе си ги дадеш документите и готово. Ќе завршиш работа за пола саат најмногу.
Економски факултет, УКИМ. http://www.eccf.ukim.edu.mk/Articles/News/121 Има некоја што ќе се запишува на надворешна трговија или сама сум?
. При пријавувањето кандидатите од заедниците на РМ поднесуваат изјава за припадноста. Што е сеа ова?!
Сестра ми се запишува па ме напна со прашања , она што е во е-пријавата, бараат нешто како по ред да ги наведеш полињата на интерес, зошто? Еден факултет запишуваш, она е како да те имаат во предвид за друг или како? Што ќе им е тоа? И има негде образец за уплатниците како треба да се пополнат за да не се чека дента на уписот во банка или сепак ќе мора од факултетот да ги купи?