А ова најдоле што пишува прилози - свидетелство број__, извод од матична книга број___ дрзавјанство .. ние ли треба да ги пополниме и кои броеви точно треба да се напишат ?
Исто и јас добив доста помалку поени од колку што реално имам, веројатно имаат некоја грешка во формулата. Им испратив порака (која подолу ја поставив во спојлер) на факултетот на кој планирам да се запишам, пред прилично долго време, но за жал не добив никаков одговор. Сакав и да им се јавам, но брат ми веќе ми ја испрати пријавата и баталив. Инаку исто и опцијата за во случај да не те примат на одбраниот, избор на втора опција не му функционира, иако не му дадов голема важност на тоа. Дефинитивно сајтот не му е во ред. Ама сеуште не ми е јасно зошто јас сеуште не добив никаков одговор на пораката. Spoiler Здраво. Имам едно прашање во врска со пресметувањето на поените на електронската пријава, односно сакав да прашам дали има промена оваа година во формулата за пресметување на поените од државната матура, или евентуално грешка во формулата на сајтот за електронско пријавување на УКЛО, бидејќи на пријавата добив видно помалку поени, особено од положената државна матура, во споредба поените добиени при сметањето со калкулаторите на ФИНКИ, сајтот fakulteti.mk и моите рачни пресметки според формулите -за екстерните предмети: Оценката од екстерниот предмет + (перцентилен ранг од прв предмет/100 * 5) -за интерните предмет: Оценката од интерниот предмет * 1,6 -за проектната задача: Оценката од проектна задача * 0,8. И доколку се работи за грешка во формулата, дали би настанала промена во поените откако ќе ги предадеме документите во факултетот. Ве молам за што е можно побрз одговор. Поздрав, ХХХХ
Не прават проблем, само е битно документите да ви бидат оригинали, а не копии заверени кај нотар. Јас носев извод од 1993, а колку што се сеќавам, не правеа проблем ниту во Скопје, ниту во Штип.
Девојки денес се запишав и ме има во преелиминарните резултати.Под 20сум што значи преголеми се шансите за да ме примат! Мој совет,не паничете,смирено. ЗА УПЛАКАЊЕ! На една уплатница треба 300ден.на друга 50ден. ШТО ТРЕБА ДА СЕ ВНЕСИ НА УПЛАТНИЦАТА? Во пошта пишува,има истакнато пример од уплатница и на факултетот има ист таков пример од уплатница! Ке ви дадат еден лист за штиклирање што факс.сакате.Треба со броеви да пишете 1,2,3.Односно на пр.сакам да студирам медицина општа-таму пишувам бр.1.Доколку не ме примат на тој факс.кој факс.сакам да студирам под бр.2.Таму пазете,пошто денес во Ректорат горе се качував од страв дека сум згрешила.. Документи си има по конкурсите Денес јас приложив(и останатите)-Извод,државјанство,свидетелства од сите 4 год. дипломата и двете уплатници(на едно уплатено 300ден. на друго 50ден.) Ви посакувам среќа!
Прашав многу луѓе што ќе се запишуваат на економски и кај нив го нема тоа универзитетски пријавен лист. Изгледа за џабе кренав паника. До факултетот е веројатно.
Испринтај си ги и тие и стави си ги во папка. Што те кошта плус три листа да испринташ. Не за џабе ги ставиле таму, сигурно требаат за нешто. Ако не за четврток, тогаш сигурно ќе требаат за од кога ќе дознаеш дали си примена. Јас си испринтав се, ставив во папка. Подобро да ги имам отколку да се растрчувам ако требаат.
всушност ,таму на денот на уписите се земаат изјави за пополнување.е тоа се тие шо ние веќе ги имаме испринтано.така да ни останува само да ги предадеме документите,имаме се комплет.
Подобро самa да ги испринташ отколку да се изначекаш за да ги земеш од таму Иначе од колку саат почнува да не знаеш?
http://www.fakulteti.mk/news/13-08-13/u ... denti.aspx не беше до лани сите 4 години да не се плаќа студирањето?
Точно е LexyCw, РАЗЛИЧНИ СЕ. Убаво си сфатила. Луѓе незнам колку пати да ви напишам, копирам, препратам... http://www.ukim.edu.mk/ Еве на почетната страница на УКИМ пишува сопштение, значи одма на почетната, прочитајте УБАВО и ќе сфатите дека се различни. На деновите на уписите, потребно е да ги доставите, до студентската служба на факултетот, потребните документи специфицирани во Конкурсот заедно со „Универзитетскиот пријавен лист“, кој ќе можете да го испечатите при комплетно завршување на електронската пријава на iKnow-системот. Овој пријавен лист се разликува од универзитетската пријава за запишување - „Пријавен лист“, која исто така сте обврзани да ја доставите при запишувањето, а која претставува печатен образец и се набавува во скриптарниците лоцирани на повеќе факултети на УКИМ и во други книжарници во градот.
Девојки се изгубив сеа малку.. Тие што ќе се запишуваат на филозофски само интерен пријавен лист ќе носите или и тие дополнителни пријави што ги купиле некои феминки од книжара?!?!? ПОМОШ!!
Јас навистина се извинувам што прашањево не ми е за оваа тема но сепак сега е една од по актуелните теми на форумов поврзнана за образование ии се надевам ќе ми помогнете.. Оваа недела полагам математика на економски факултет и ми треба помош за 2 дефиници кои што неможам да ги најдам : 1.Функција на добивка и 2.Еластичност на понудата. Доколку некој знае ве молам нека ги напише, Ви благодарм однапред
Spoiler http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_(%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0) ај види тука,можеби ќе успееш според напишаното да напишеш дефиниција.Детално е објаснето