Какво запишување ќе се случува на 29-30 август? Кај Филозофски овој датум го пишува, за другите може е различно не знам.
^ Мислам дека тогаш се уплаќа рата за семестар, се купува индекс, се носат сликичките за во индекс и некои други трошоци кои се за факултетот од типот - книжара, лабораториски материјали ... Всушност заверувате семестар.
Девојки и кај вас вака пишува кога ке отворите на upisi.ukim.mk? Информација Согласно позитивната законска регулатива, пријавата мора да биде пополнета на македонски јазик и неговото кирилско писмо Се известуваат кандидатите кои имаат креирани активни кориснички профили за првиот уписен рок на учебната 2012/13, дека истите НЕ МОЖАТ да ги користат за елекронско пријавување во некој друг уписен рок. Во таа смисла, за пријавување во вториот уписен рок ќе биде потребно да креираат нов кориснички профил. За таа цел, треба да обезбедат независно поштенско сандаче со друга е-адреса (сите останати податоци во системот може и треба да бидат исти - име, презиме, ЕМБГ ...) Да не има некоја грешка кај мене? И уште ме интересираше дали треба кога ке се запишуваме на 29 и 30 повторно електронски да се пријавиме или не?
Уживај си, тоа го пишува кај сите, го имаше таму уште од почетокот на пријавувањето. А за уписите на 29 и 30 не треба друго пријавување, само пријавни листови, сликчиња, индекс и пари
аха, фала многу, дека на факултетов нешто кажале да си верифицираме ама незнам што ништо не сфатив, мислев да не треба пак електронски да се пријавуваме и за запишување :/
Кога ќе ги објават конечните листи на примени студенти сигурно ќе има и информации што се‘ треба да носите и по колку пари да си уплаќате.
Сакам да прашам во врска со ова горе поставеното прашање. Значи на УГД уписите ќе бидат на 26 колку што прочитав, значи тогаш запишуваме семестар, така? Ќе се толерира ли ако закасниш некој ден со запишувањето, да не уплатам тој ден или мора на тој датум да се заврши се?
До 15 септември мора да биде уплатено. Мислам дека не е важно кога ќе биде, само да е пред 15 септември.За да знаеме сигурно, најубаво ќе е да кажат овие што се 2 ра, 3 та , 4 та како е .
Не знам на УГД како и што оди зашто не сум имала прилика да слушнам конкретно за таков случај таму, но би требало да е исто како на УКИМ. Значи првиот уписен рок е веќе завршен и затоа потребно е сите пријавени кандидати кои се примени да се запишат до наведениот датум, за да се знае колку места се слободни и дали воопшто има слободни места за во втор уписен рок, затоа што има доста случаи каде пријавените кандидати не уплатиле средства (не се запишале нели) и тоа место автоматски се води како празно мислам и е отворено за во втор уписен.
Женски што всушност значи прелиминарната ранг листа, дека овие се дел од избраните, па од овие пак ќе се бира, или чиста формалност за бодовите?
Прелиминарната листа ги прикажува пријавените кандидати подредени по поени. Од овде, имаш некоја претстава, отприлика каде ќе влезеш. Барем јас така мислам.
А што точно треба да уплатиме на 29ти? Слушнав од другар дека тогаш на 29ти се плаќале тие 200 евра ако си во државна квота. Озбилно ова или..?
Ако си во државна квота плаќаш 100 евра, значи и во приватна да си плаќаш половина од вкупната сума. Се купува и индекс, се носат сликички.
Аха, јасно, а ме интересира, еве 26ти претпоставувам дека ќе излезе конечната листа на примени, е сега, на мојов универзитет, т.е факултет трет уписен рок е 19 септември така нешто, и ако излезат повеќе лица со поголеми бодови од веќе примените, што ќе се случи?