da prasam dali nekoj znae eve na primer striktno za mojot smer pedagogija, poso samo toj mi e staven, dali bi imala jas prednost iako bi imala pomalce poeni od toj sto kako alternativa go odbral pdagogija( u slucaj da ne go primat na negoviot smer) ako ima poise poeni. E sea dali bi imala jas prednost zasto prv go biram iako imam pomalce poeni od drugiot kandidat, posto nego u slucajov mu e pedagogija kako alternativa ili pak gi vrednuvaat bodovite bez razlika dali jas samo toj smer go imam edinstveno odbrano, a nego mu e kako alternativen??
Зошто мора да биде волку сложено. Перцентали,запирки,множење,делење па се рачуна па не се рачуна,соодветно,несоодветно... Абе кажете колку поени имам и крај. Сеа ја ќе пресметуам оти вие немате дигитрони таму нели?
Девил ако тебе ти е прва алтернатива педагогија, тој што ќе има повеќе поени ама ќе го напише педагогија како втора опција останува зад тебе т.е ти имаш предност. Ариела каде ги пресметуваш?
оо епа ако е така у државна влагам тогаш супер , али ме буни што некои викаат дека пак има тој предност иако му е како втора алтернатива.. хмм :/
Иначе електронското сметање ви е најточно (бар мене така ми искочи) коа се пријавувавте на страната на уписи, јас и сама сметав и исто ми искочи во бодовите
Не знам зошто би крателе од поените, во секој случај не би било на одмет да поднесете пријава. Рокот истекува утре, бидете си на сигурно наместо да ризикувате дали ќе ве примат во државна или приватна квота. Еве јас каде пресметував резултати, најточен до сега: http://join.finki.ukim.mk/Calculator.aspx
Не ми е јасно со националности , татко ми нешто ми спомна само 10 % треба да влезат од роми Што значи дека ако некој има 5-6 % повеќе од мене а веќе 10% од ромите се влезени нема да влезе некако ми нема логика..Знае некој да ми објасни ?
Ако знае некој да каже каде има запишано помалку студенти од што се бараат??? На кој факултет? Значи да има слободни места во државна квота на втор уписен рок. Освен на македонски.
По излегувањето на конечните листи со примени кандидати, од факултетите каде останале празни места во државна или приватна квота ќе извадат листи на нет и ќе си видиш. Вака не знам колку би можела некоја да ти помогне.
http://www.fakulteti.mk/upisi/2013-2014 ... s2013.aspx Еве повели, само на Филозофски нели си идеш и се надевам ќе ти отвори!
Мене ме интересира дали кога ќе почне годината има шанси да се префрлиш од еден смер на друг?? Конкретно, нели во електронската пријава наведуваме повеќе смерови, во случај да не не примат на тој што сакаме (пополнета квота, помал успех и сл.). Ако веќе не ме примат на тој смер, мене што ми е приоритет, а ме примат на некој друг што ми е наведен на пријавата како втор, трет, дали кога ќе почне семестарот јас ќе можам да се префрлам на тој што јас сакам, иако е квотата пополнета? Како одат овие работи? Некој е запознаен?
^ Мислам дека такво нешто не е можно. Ако можело така сите ќе се префрлале. Освен ако некој имал врски па така некако се префрлил инаку вака од чиста мира мислам дека е невозможно.
Па чим не те примиле кога би биле уписите нема ни после тоа да те примат на тој смер, или имало преголема конкуренција или просеокот ти бил помал од останатите. Не би можела да се префрлиш.
Тоа за националностите не знам зошто ве буни? Етничките заедници ,говорам за малцинските освен албанската имаат квоти за запишување на студентите според последниот попис во РМ. И да, Ромите немаат 10 отсто од местата туку само 2,66, не ги заборавајте Турците кои се повеќе, Власите, Босанците, и Србите.
И мене не ми се веруваше баш ама така ми пренесоа, дека квотите ги проширувале ако имало навалица од многу студенти заинтересирани.
Ако има проширување на квотите ќе кажат уште во текот на запишувањето. Тукуууу, како оди префрлувањето од еден универзитет на друг т.е од Штип во Скопје? Или и ова не е можно?
Девојки со среќа на сите. Да им покажеме на факултетите од септември како учи 94/95та генерација Spoiler Јас најнормално 13то прасе сеа положив англиски и пресреќна сум. Сакав да замолам некоја феминка ако сака да ми помогне нешто да ми пише во лп.
Еј немам ја од лани за мене коа пресметував знам...ама имате и во ајноу системот број на поени и тој ви е точниот ако добро памтам имаше и таму.