Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Плавуша ќе сакаш ли да ставиш линк од калкулаторот на матура, јас не можев да го најдам.

2. Devil99

Devil99 Истакнат член

da prasam dali nekoj znae eve na primer striktno za mojot smer pedagogija, poso samo toj mi e staven, dali bi imala jas prednost iako bi imala pomalce poeni od toj sto kako alternativa go odbral pdagogija( u slucaj da ne go primat na negoviot smer) ako ima poise poeni. E sea dali bi imala jas prednost zasto prv go biram iako imam pomalce poeni od drugiot kandidat, posto nego u slucajov mu e pedagogija kako alternativa ili pak gi vrednuvaat bodovite bez razlika dali jas samo toj smer go imam edinstveno odbrano, a nego mu e kako alternativen??

3. ariela09

ariela09 Популарен член

Зошто мора да биде волку сложено. Перцентали,запирки,множење,делење па се рачуна па не се рачуна,соодветно,несоодветно...

Абе кажете колку поени имам и крај. Сеа ја ќе пресметуам оти вие немате дигитрони таму нели?

4. WarriorAngel

Девил ако тебе ти е прва алтернатива педагогија, тој што ќе има повеќе поени ама ќе го напише педагогија како втора опција останува зад тебе т.е ти имаш предност.

Ариела каде ги пресметуваш?

5. Devil99

Devil99 Истакнат член

оо епа ако е така у државна влагам тогаш супер , али ме буни што некои викаат дека пак има тој предност иако му е како втора алтернатива.. хмм :/

6. Devil99

Devil99 Истакнат член

Иначе електронското сметање ви е најточно (бар мене така ми искочи) коа се пријавувавте на страната на уписи, јас и сама сметав и исто ми искочи во бодовите

7. zarah

zarah Популарен член

Не знам зошто би крателе од поените, во секој случај не би било на одмет да поднесете пријава. Рокот истекува утре, бидете си на сигурно наместо да ризикувате дали ќе ве примат во државна или приватна квота. Еве јас каде пресметував резултати, најточен до сега: http://join.finki.ukim.mk/Calculator.aspx

8. Serpentina

Serpentina Истакнат член

Не ми е јасно со националности , татко ми нешто ми спомна само 10 % треба да влезат од роми
    Што значи дека ако некој има 5-6 % повеќе од мене а веќе 10% од ромите се влезени нема да влезе некако ми нема логика..Знае некој да ми објасни ? :)

9. problems94

problems94 Истакнат член

Ако знае некој да каже каде има запишано помалку студенти од што се бараат??? На кој факултет? Значи да има слободни места во државна квота на втор уписен рок.

Освен на македонски. :D

10. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

По излегувањето на конечните листи со примени кандидати, од факултетите каде останале празни места во државна или приватна квота ќе извадат листи на нет и ќе си видиш. Вака не знам колку би можела некоја да ти помогне. :)

11. Izaabella

Izaabella Популарен член

http://www.fakulteti.mk/upisi/2013-2014 ... s2013.aspx Еве повели, само на Филозофски нели си идеш и се надевам ќе ти отвори!

12. studentka2013ta

studentka2013ta Активен член

Мене ме интересира дали кога ќе почне годината има шанси да се префрлиш од еден смер на друг?? Конкретно, нели во електронската пријава наведуваме повеќе смерови, во случај да не не примат на тој што сакаме (пополнета квота, помал успех и сл.). Ако веќе не ме примат на тој смер, мене што ми е приоритет, а ме примат на некој друг што ми е наведен на пријавата како втор, трет, дали кога ќе почне семестарот јас ќе можам да се префрлам на тој што јас сакам, иако е квотата пополнета?
    Како одат овие работи? Некој е запознаен?

13. Daydream

Daydream Популарен член

^ Мислам дека такво нешто не е можно. Ако можело така сите ќе се префрлале. Освен ако некој имал врски па така некако се префрлил инаку вака од чиста мира мислам дека е невозможно.

14. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Па чим не те примиле кога би биле уписите нема ни после тоа да те примат на тој смер, или имало преголема конкуренција или просеокот ти бил помал од останатите. Не би можела да се префрлиш.

15. kels

kels Активен член

Тоа за националностите не знам зошто ве буни? Етничките заедници ,говорам за малцинските освен албанската имаат квоти за запишување на студентите според последниот попис во РМ. И да, Ромите немаат 10 отсто од местата туку само 2,66, не ги заборавајте Турците кои се повеќе, Власите, Босанците, и Србите.

16. studentka2013ta

studentka2013ta Активен член

И мене не ми се веруваше баш ама така ми пренесоа, дека квотите ги проширувале ако имало навалица од многу студенти заинтересирани.

17. WarriorAngel

Ако има проширување на квотите ќе кажат уште во текот на запишувањето.

Тукуууу, како оди префрлувањето од еден универзитет на друг т.е од Штип во Скопје? Или и ова не е можно? :D

18. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Па веројатно ќе може со тоа што ќе ги полагаш предметите што се разликуваат :)

19. Oleeenka

Oleeenka Популарен член

Девојки со среќа на сите. Да им покажеме на факултетите од септември како учи 94/95та генерација :D
    Јас најнормално 13то прасе сеа положив англиски и пресреќна сум. Сакав да замолам некоја феминка ако сака да ми помогне нешто да ми пише во лп.

danniela5 likes this.
  20. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Еј немам ја од лани за мене коа пресметував знам...ама имате и во ајноу системот број на поени и тој ви е точниот ако добро памтам имаше и таму.