Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Нема да можеш во прва година да се префрлиш ама затоа на почеток на втора ќе можеш. Ништо не ти менува дали во прва или во втора ќе го смениш смерот зашто и онака во прва сите предмети се исти и не е толку битно на кој смер си. На предавања можеш да одиш и со другите смерови. На пример јас сум на менаџмент, а другарка ми на е-бизнис и заедно ќе следиме предавања :) Барем така ми имаат кажувано постари другар/ки.

2. ariela09

ariela09 Популарен член

Jaс конечно ја сфатив поентата на пресметувањето на резултатите и сфатив дека нема грешки.

Само не знам зошто мора да биде толку комплицирано. :?:

3. Izaabella

Izaabella Популарен член

Браво, влезена сум во приватна квота поради тоа што само 30 души ми примаа на смерот, а за истиот имаше голем интерес од страна на Албанци и деца на бранители, моемнтално сум нервозна колку што не сум била ми се чини во животов..
    А, имам 92 бода, повеќе од сите нив заедно. Ќе се убијам, заколам, сварам у котел со врела вода и ќе се скубам до степен на непрепознатливост, барем така знам кокошка ќе се сторам да не ми е криво..

4. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Прво предност имаат студентите кои смерот го ставиле како прв избор. Потоа откако сите студенти кои првенствено го одбрале смерот се рангирани, а има сеуште место квотата ја надополнуваат со студентите кои смерот го поставиле како втор избор, а на се примени на смерот поставен како нивен прв избор. Значи иако некој од тие студенти има повеќе поени од тебе, предност имаш ти. ;)

5. gingerchild

gingerchild Популарен член

Претпоставувам на филозофски си, така?
    Како ја виде ранг листата? Пошто кај мене дава само список, без рангирање. :)

6. danniela5

danniela5 Популарен член

Освен на факултети.мк , може на друг линк да се видат резултати ?

7. Daydream

Daydream Популарен член

danniela5 и да има друга страна што објавува резултати сигурно се тие истите што факултетите ги објавиле. Нема нешто поразлично. Тоа што факултетите го имаат објавено, тоа се пренесува на сите соодветни портали. :) Не знам на кој факултет имаш конкурирано ама ете можеш и на неговата страна да отвориш.

Освен ако јас не те сфатив убаво. :?:

danniela5 likes this.
  8. Ann.94

Ann.94 Популарен член

Провери си на самата страна на факултетот, најсигурно е. Затоа што на пример за архитектура на факултети.мк е објавен само списокот на пријавени кандидати, а на страната на архитектура има и готов список со резултати за кои се влезени во приватна, кои во државна и кои се нерангирани.

danniela5 likes this.
  9. Izaabella

Izaabella Популарен член

Мене не ми ја отвараше страната, ми копираше другарка пошо нели требаше да се симне листата, кај што пишуваше кофинансирање ми пишуваше ДА, а кај тие што се во државна квота кај кофинансирање им пишува не.
    Ќе рикнам од мака.

10. DAngel

DAngel Форумски идол

^ Де бре девојки :) Да кај кофинансирање значи дека си избрала на пријавата дека ако не те примат во државна да те рангираат во приватна. Не значи дека не се согласуваш да те рангираат во приватна. Како викаш во приватна си ако си избрала да не те рангираат? Мислам, имам чувство како да не знаете ни што сте аплицирале :)

ariela09 and Ruby.rose like this.
  11. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

На почеток на втора можеш, ама по новото правило што го воведоа сега без разлика на просекот при префрлањето директно преминуваш во приватна квота на другиот смер. На предавања можеш да си одиш кај што ти одговара, ние лани бевме во 3 групи кај различни професори, ќе има пак распоред и ќе си знаете и вие кои смерови сте заедно и слично пред да почне годината :)
    Ова важи за Економски, за други факултети не знам.

12. Rowland

Rowland Активен член

Поднесе ли некој приговор? Јас да, ми рекоа да почекам до утре

13. Elena69221

Wohoooooooooooooo влегов во државна ^^ Ми се разубави денов :D А мислев дека нема да ме примат ни во приватна на тој смер :D Аххххх :)

Hipica likes this.
  14. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

^ а добро каде гледате дали сте примени во државна или во приватна квота? :?:
    Го гледам овој списоков на филозофски и не можам да сфатам каде се гледа тоа :?:

Daydream likes this.
  15. Diora

Diora Активен член

Да, навистина..Каде гледате? :|

И дали на филозофски факултет (психологија) се објавени резултатите или ќе се чека до 26?

Daydream likes this.
  16. gothchick

gothchick Популарен член

На страната каде што се пријавивте електронски видете си. Иначе кај мене уште нема таму пишано ништо, кога ќе биде така пишано кај сите знае ли некој?

17. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Кај мене има само листа на кандидати ама не можам да сфатам каде пишува кои се во државна кои во приватна... :^)

18. Elena69221

http://www.fakulteti.mk/upisi/2013-2014 ... s2013.aspx

За секој факс е различно изгледа. За Економски овој (Прелиминарните листи по департмани на кандидатите за запишување во првиот уписен рок за учебната 2013/14 година) документ го симнав и има фајлови за секој смер, и за приватна и за државна квота.

Sanjichka007 likes this.
  19. gothchick

gothchick Популарен член

http://www.femina.mk/out/?id=8349630b040331b359375acaece1222a&safeurl=http%3A%2F%2Fupisi.ukim.mk%2FAccount%2FLogin.aspx%3FReturnUrl%3D%2F
    Логирај се и би требало доле со зелено да ти пишува, ако не ти пишува како и кај мене тогаш ќе си почекаме :| .

Sanjichka007 likes this.
  20. Diora

Diora Активен член

Не ми прима. Ми пишува невалидна електронска сметка или лозинка а сигурна сум дека нема ништо погрешено.
    Зошто? :^)