Нема да можеш во прва година да се префрлиш ама затоа на почеток на втора ќе можеш. Ништо не ти менува дали во прва или во втора ќе го смениш смерот зашто и онака во прва сите предмети се исти и не е толку битно на кој смер си. На предавања можеш да одиш и со другите смерови. На пример јас сум на менаџмент, а другарка ми на е-бизнис и заедно ќе следиме предавања Барем така ми имаат кажувано постари другар/ки.
Jaс конечно ја сфатив поентата на пресметувањето на резултатите и сфатив дека нема грешки. Само не знам зошто мора да биде толку комплицирано.
Браво, влезена сум во приватна квота поради тоа што само 30 души ми примаа на смерот, а за истиот имаше голем интерес од страна на Албанци и деца на бранители, моемнтално сум нервозна колку што не сум била ми се чини во животов.. А, имам 92 бода, повеќе од сите нив заедно. Ќе се убијам, заколам, сварам у котел со врела вода и ќе се скубам до степен на непрепознатливост, барем така знам кокошка ќе се сторам да не ми е криво..
Прво предност имаат студентите кои смерот го ставиле како прв избор. Потоа откако сите студенти кои првенствено го одбрале смерот се рангирани, а има сеуште место квотата ја надополнуваат со студентите кои смерот го поставиле како втор избор, а на се примени на смерот поставен како нивен прв избор. Значи иако некој од тие студенти има повеќе поени од тебе, предност имаш ти.
Претпоставувам на филозофски си, така? Како ја виде ранг листата? Пошто кај мене дава само список, без рангирање.
danniela5 и да има друга страна што објавува резултати сигурно се тие истите што факултетите ги објавиле. Нема нешто поразлично. Тоа што факултетите го имаат објавено, тоа се пренесува на сите соодветни портали. Не знам на кој факултет имаш конкурирано ама ете можеш и на неговата страна да отвориш. Spoiler Освен ако јас не те сфатив убаво.
Провери си на самата страна на факултетот, најсигурно е. Затоа што на пример за архитектура на факултети.мк е објавен само списокот на пријавени кандидати, а на страната на архитектура има и готов список со резултати за кои се влезени во приватна, кои во државна и кои се нерангирани.
Мене не ми ја отвараше страната, ми копираше другарка пошо нели требаше да се симне листата, кај што пишуваше кофинансирање ми пишуваше ДА, а кај тие што се во државна квота кај кофинансирање им пишува не. Ќе рикнам од мака.
^ Де бре девојки Да кај кофинансирање значи дека си избрала на пријавата дека ако не те примат во државна да те рангираат во приватна. Не значи дека не се согласуваш да те рангираат во приватна. Како викаш во приватна си ако си избрала да не те рангираат? Мислам, имам чувство како да не знаете ни што сте аплицирале
На почеток на втора можеш, ама по новото правило што го воведоа сега без разлика на просекот при префрлањето директно преминуваш во приватна квота на другиот смер. На предавања можеш да си одиш кај што ти одговара, ние лани бевме во 3 групи кај различни професори, ќе има пак распоред и ќе си знаете и вие кои смерови сте заедно и слично пред да почне годината Ова важи за Економски, за други факултети не знам.
Wohoooooooooooooo влегов во државна ^^ Ми се разубави денов А мислев дека нема да ме примат ни во приватна на тој смер Аххххх
^ а добро каде гледате дали сте примени во државна или во приватна квота? Го гледам овој списоков на филозофски и не можам да сфатам каде се гледа тоа
Да, навистина..Каде гледате? И дали на филозофски факултет (психологија) се објавени резултатите или ќе се чека до 26?
На страната каде што се пријавивте електронски видете си. Иначе кај мене уште нема таму пишано ништо, кога ќе биде така пишано кај сите знае ли некој?
Кај мене има само листа на кандидати ама не можам да сфатам каде пишува кои се во државна кои во приватна...
http://www.fakulteti.mk/upisi/2013-2014 ... s2013.aspx За секој факс е различно изгледа. За Економски овој (Прелиминарните листи по департмани на кандидатите за запишување во првиот уписен рок за учебната 2013/14 година) документ го симнав и има фајлови за секој смер, и за приватна и за државна квота.
Spoiler http://www.femina.mk/out/?id=8349630b040331b359375acaece1222a&safeurl=http%3A%2F%2Fupisi.ukim.mk%2FAccount%2FLogin.aspx%3FReturnUrl%3D%2F Логирај се и би требало доле со зелено да ти пишува, ако не ти пишува како и кај мене тогаш ќе си почекаме .
Не ми прима. Ми пишува невалидна електронска сметка или лозинка а сигурна сум дека нема ништо погрешено. Зошто?