Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Martina156

Martina156 Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    Матурски испит

Можеби е малку рано ама ми треба совет од вас :)
    Сакам да ссе запишам на Правен факултет и ми кажаа дека при запишувањето главна улога играат интерните предмети кои што ќе се одберат за матура. Дали знае некој кои предмети се по важни за на правен факултет бидејќи неекои луѓе со кои сум се консултирала ми рекоа дека и нема толку голема улога кои предмети се избрани , но ако знае некој ве молам да ми каже зашто ќе треба до утре да пријавам :) Фала однапред.

2. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905

Еве тука можеш да видиш кои интерни предмети ти се потребни. А за тоа дали е вистина дека тие играат голема улога при уписот или не, не знам да ти кажам.

http://www.fakulteti.mk/Documents/Upisi ... 3-2014.pdf

3. Blabla16

Blabla16 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    163
    Оваа година сум и јас матурантка, одлична ученичка сум, али англискиот ми е проблем, воошто не ми оди. И не знам дали да полагам англиски, речиси ништо не знам, и сигурна сум дека нема да положам. Што се однесува до математиката, само први 2 години имав, и веке и тоа што сум го знаела сум го заборавила. И не знам што да изберам, математика или англиски. Од двете зла кое да го изберам ?? :x И има ли шанси доколку навистина не положам англиски/математика со завршна матура да се запишам на факултет ? :wasntme:

4. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    ^мислам дека со завршна матура не можеш да се запишеш на факултет....а можеби и може ако има слободни места и после третиот уписен рок..стварно не знам за сигурно :)

а дали англиски јазик или математика....одбери си според тоа што го бара факултетот каде сакаш да се запишеш.. :D

5. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Инаку има измени во концепцијата на државната матура, можете подетално да прочитате на www.matura.gov.mk во делот Државна Матура

6. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Математика на матура е екстремно тешко. Прашај кого сакаш. На нас тие професори што беа најпријателски настроени не советуваа да земеме англиски колку и да не ни иде. Во секој случај подобро ќе поминеш од математика. Имав другар/ки што знаеа ептен мате. ама извадија 3ки едвај.

Твој е изборот ама мој совет ти е англиски да земеш. :)

7. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    што пишува мене не ми отвора ништо?? хелп плис :hai: :hai: :hai: :(

8. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Сакам да прашам дали кога полагаш странски јазик пр. англиски/француски има граматика? Ѕирнав на интернет некои примери за матура за странски јазик и само текстови изнапишани и ти да одговориш на неколку прашања и да напишеш писмо.. граматика не видов.

9. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Пишува дека ќе имаме три екстерни и еден интерен предмет + проектна задача. Првиот екстерен си е нели македонски, вториот екстерен странски јазик/математика и за третиот екстерен си бираш од следниве предмети странски јазик/математика (не може да се повторува со вториот екстерен)/биологија/хемија/физика/историја/филозофија.

За интерниот испит и проектната задача останува исто.

За англиски конкретно и јас од тоа што гледав од минатите години нема цела задача каде што треба да ставиш некој глагол во некое време, ама ти за да го напишеш тој состав или писмо, што и да е, треба да знаеш граматика за да ти биде граматички точно. А имаше и задача мислам, кадешто треба да избереш кој збор најдобро се вклопува во реченицата...

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Smilly

Smilly Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    3.244
    Има некој што и покрај лудиве измени планира да полага биологија и хемија ?

11. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    Абе луѓе ако изберам екстерно:македонски,математика напредно ниво можам ли третиот екстерен да го изберам математика основно ниво :^)

12. Smurfette.M

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    а јас да прашам...може ли да се избере бизнис и претприемништво како трет екстерен?? некаде ја гледав листата ама сега не можам да ја најдам...... :)

13. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Ја има листата со предмети кои може да се изберат на страната на државна матура, а колку што се сеќавам бизнис и претприемништво не е меѓу нив затоа што само една година се учи.
    Нас ни рекоа дека не може. Мора јазик да избереш или нешто друго од наведените. Не може да ти се повторува еден ист предмет и не може два јазика да се изберат за екстерните.

14. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    ЛЕлее ова е ставрно апла сега планирам да одма на пмф математика и треба да учам јазики или уште полошо биологија,хемија,историја...или нешто од тие мислам ставрно е :@ :@

15. Smurfette.M

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    и официјално 3 екстерни на пријавите за матура...е сега не ми е јасно, како ќе избереме според факултетот кога листите на факултетите се однесуваат на 2 екстерни, а ќе бидат 3.........конкретно за економски немаше ограничувања до сега, ама кој знае можеби ќе има промени.... :)

16. Kacjushka

Kacjushka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    170
    Ако не полагаш колоквиуми во јануарскиот термин, имаш право да го започнеш вториот семестар нормално?

17. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Па можеш да ги слушаш предавањата,а за полагање мислам дека не може ако се поврзани предмети со првиот семестар,а ако се нови тогаш можеш :)

На Kacjushka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Smurfette.M

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    што избравте за трет екстерен предмет?? ;) мене прв и втор ќе ми бидат македонски и англиски, а за трет не знам што да изберам.... :wasntme:

19. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Ај ве молам некој нека ми одговори :worried: ...Дали е тешко математика да полагаш за матура (основно ниво)? Оти англиски сум тапа, а математика ми оди али средно ...

20. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740