Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. anna.tesoro

anna.tesoro Активен член

Планирам да се запишам на Технолошко металуршки факултет во Скопје, смер Дизајн и инженеринг на облека. Кои предмети треба да ги изберам за државна матура? :)

2. Tenkai

Tenkai Популарен член

3. Cacy

Cacy Популарен член

Јас немам бирано математика за матура ама знам доста се имат пожалено бидејки дават задачи кои не се учени во материјалот. Сепак ако те бива избери. А англиски е прелесно, барем мене ми беше како квиз. Имаше многу дури и грешки при пишувањето на тестот -_-

4. anste

anste Истакнат член

Дали е можно да ме примат на ФИНКИ на државна квота доколку не изберам за државна матура математика, а учам во Борис?

5. Smilly

Smilly Популарен член

let it be...
    Екстерни:Македонски,математика и биологија.
    Интерен:Хемија.

Само едно не ми е јасно-зарем ни им беа доволни екстерните тестирања на почетокот на второ полугодие,па ни воведоа и трет екстерен за матура :^) ?!!
    Дискутабилно...

feminium likes this.
  6. feminium

feminium Истакнат член

не битно е кај учиш битен е просекот шо го имаш онака,ако просекот од сите 4 год ти е 5,00 можеш и со англиски(под услов да добиеш 5ка) да влезеш
    конкретно една блиска роднина така влезе
    е сега на страната на финки има калкулатор кликни таму со несоодветна матура и ќе си видиш сама

7. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Од екстерниве одбрав македонски, англиски и филозофија, а интерен земав биологија, ама некако многу ми е страв за биологија, од причина што годинава го немам предметот :( За учење, ќе седнам и ќе набубам, ама пак колку ќе се вклопам ради пропуштениот материјал не знам.Некој да не имал слично искуство?

8. feminium

feminium Истакнат член

претпоставувам си илиопшта или мат А комбинација :)
    не се секирај ја гледав баш скоро книгата од мат Б комбинација кои учат нели био во 4та год и верувај нема ништо ново само една синтеза е од прва до трета, безпаника само повтори си ги од прва до трета книгите и погледни ја испитната програма ;)

sweet-cherry likes this.
  9. DimaAmid

DimaAmid Активен член

Smilly да прашам од што планираш да учиш биологија,дека и ја сум екстерен биологија ме интересира.Има прирачник како што има по македонски за матура?

10. Ket.Rin

Ket.Rin Истакнат член

Нема многу врска кои предмети ќе ги избереш, затоа што и онака нема многу студенти на Технолошко - металуршки, секако ќе те примат. Јас имав одбрано англиски како втор екстерен, а како интерни социологија и хемија и само социологија ми се вреднуваше како помалку бодови бидејќи не одговара со струката. Ако ви даваат прашања по интерниве, би ти препорачала да одбереш хемија, биологија или информатика, а како екстерен комотно можеш англиски, да не се мачиш со математика ако нејќеш (освен ако годинава не ви е задолжителен, не сум во тек со измените).

11. DimaAmid

DimaAmid Активен член

Ме интересира до кога можеше или уште може да се предомислам и да сменам предмет за матура? :/

12. QueenN

QueenN Популарен член

Јас од екстерните одбрав македонски, англиски и хемија,а интерен биологија.Проектната задача-исто биологија. Сега ме фаќа малку страв,бидејќи учам ПМА-комбинација, и оваа година немам ниту хемија ниту биологија. Се плашам да не не успеам да го совладам материјалот. Може ли некој кој учи хемија оваа година да ми каже како е? :?: Однапред благодарам.

13. Smilly

Smilly Популарен член

Малце касно видов,извини.
    Нема прирачник,ќе си учиме од книгите од 1 до 4,е сега не цел материајл -само темите кои се за полагање.Ќе ви каже професорката сигурно. :)
    QueenN,оваа година хемија само првата тема е нова(биохемија),другото се е повторување од претходните години.Мислам дека нема да имаш проблем за совладување на материјалот,темата е обилна, но не е тешка.

QueenN likes this.
  14. QueenN

QueenN Популарен член

Благодарам, сега сум помирна :*

Smilly likes this.
  15. DimaAmid

DimaAmid Активен член

mhm,vo red...Koga doznaesh koi temi pishi mi vo poraka :) deka mojata profesorka neznae cccc

16. JennyFromTheBlock

JennyFromTheBlock Активен член

Gi ima temite objaveno koi se...

17. smiley16

smiley16 Истакнат член

И јас сум биологија екстерен и многу ми е страв, бидејќи и јас оваа година не учам биологија. Ако знае некој нека даде линк од програмата :)

18. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Екстерни: македонски, англиски и филозофија.
    Интерен: социологија.
    Нека е со лесно. :D

19. zaljubena18

zaljubena18 Истакнат член

И мене нека ми даде линк, јас само 2 години учев биологија :| а ми треба материјалот до 4 година :devil:

20. Tenkai

Tenkai Популарен член

За сите оние кои не виделе, темата за есеј годинава ќе биде извлечена од периодот на Хуманизмот и ренесансата.

Attached Files: