Има некој информации дали и годинава ќе има електронски упис или не? И дали знаете кога се уписите годинава?
Од кога до кога трае конкурсот за упис на УКИМ? Слушнав дека почнува од август, но кога беше првиот уписен рок?
Добро што се случува со страната на matura.gov.mk Скоро никогаш не можам да ја отворам, или чекам петнаесет минути да се отвори
Дали знае некој, каде можам да најдам тестовите за матура од минатите години по македонски и англиски?
Сите што прашувате каде може да најдете тестови од минатите години, потрудете се и прочитајте една-две страни поназад и ќе најдете одговор. Како и да е, тука можете да ги најдете од сите години и по сите предмети. Побарајте каде пишува ТЕСТОВИ ОД ДРЖАВНА МАТУРА и ќе се снајдете понатаму. http://www.matura.gov.mk/documents.aspx ... dtQQpiV3o= Излезен е веќе.
Не ми се отвараат линковите за минатите тестови...ако може некој да ги спушти па да исконтактиреаме по е-маил да ми ги прати?
Акцентската целост давајќи му го е: (заокружи ја буквата пред точниот одговор) A. енклитика. Б. проклитика. В. клитика. Kako ke znam dali e samo klitika?? I koj e tocniot odgovor? Vi blagodaram
Претпоставувам дека прашањево е од државна матура , ако е така тогаш побарај го точниот одговор во клучот .
Е кога сме веќе кај клучот, пробав да барам на страната на бро, ама не ми отвара НИШТО, e вчера ми ја отвори страната ама не можев да ги најдам клучевите... :/
Јас мислам дека е енклитика затоа што пишува давајќи му го, ако е клитика ќе биде само давајќи му (без го)...барем јас така мислам а и плус глаглоски прилог е...
Mozete da spodelite nekoi prasanja od lani od MK maturata bidejki stranata ne ja otvara dolgo vreme :/ ?