Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Smilly

Smilly Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    3.244
    Ајт јас да си прашам -овие прилози, предлози, честици како ги учевте? Премногу се :sweat:

едит-може некој да ми објасни за предлошки предмет? Не можам баш да разберам од прирачников...

2. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    и Декамерон спаѓа во ренесанса...ние го работевме во 2ра година ама го нема во испитната пргорама :)

aj ќе пробам......директен предмет нели бараме со прашањето КОГО или ШТО, индиректен со- НА КОГО или НА ШТО ;) за предлошки исто како за индиректен само наместо предлогот НА со било кој друг предлог...пр. ВО, ОД, ДО....
    на пр. Тој веруваше во неговата сестра.
    тој-подмет
    веруваше-прирок
    во неговата сестра-предмет...... предлогот е ВО....значи прашањето е ВО КОГО веруваше? -во неговата сестра

На FotoLina3 и Smilly им се допаѓа ова.
  3. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    За фразеологија(фразеолошки срастувања,единства,спојки) учите ли ?

4. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Дечки, сите што сакате да ви пратам неколку тестови од минатите години, пишете ми мејл во приватна порака. Воедно, ако ја отварате страната, отварајте ја рано наутро или доцна навечер, тогаш не е толку оптоварен системот и ќе ви се отвори.

Јас лично не ги учам дефинициите, туку да знам кое каде припаѓа.

5. matejaaa

matejaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    134
    По македонски есејот за Хуманизам и ренесанса ќе биде да се пишува помеѓу Пеколот и Канционерот, а другата Хамлет и Дон Кихот, или по твоја желба ти за кој сакаш да пишуваш?

6. anste

anste Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    127
    Јас па разбрав дека треба да се пишува за „Пеколот“ и „Хамлет“ само.

7. DimaAmid

DimaAmid Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    0
    Можам да ви ги пратам тестовите за матура од сите претходни години и од август и од јуни...а ќе ми ја каже ли некој темата за есејот :)

8. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Па како да ти ја дадеме темата кога не ја знаеме?

9. JaneAusten

JaneAusten Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    Значи во Хуманизам и Ренесанса се: Божествена комедија, Канцониерот, Дон Кихот и Хамлет. Никој не може да каже кои дела ќе бидат опфатени. Што му ја знаеш, може и Бокачо да го вметнат. Не бидете олку специфични па да чекате се на готово. Доволно е што го знаеме периодот колку да подготвиме нешто за секое дело.

10. JaneAusten

JaneAusten Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    Не се дезинформации. Годинава сум 99% сигурна дека ќе има пишување на извештаи, молби итн. Е сега ти ако сметаш дека нема да има...

11. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Може ли да прашам од дека си толку сигурна? нешто си разбрала од сигурни извори,или ти самата мислиш така ?

На Tenkai му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37
    Не се дезинформации. Годинава сум 99% сигурна дека ќе има пишување на извештаи, молби итн. Е сега ти ако сметаш дека нема да има...[/quote]
    Може ли да прашам од дека си толку сигурна? нешто си разбрала од сигурни извори,или ти самата мислиш така ?[/quote]

Не ми е јасно вака коа тврдите ова ќе има она ќе има може се да има или да нема, колку сте научиле сте научиле,додуша не видов во ниеден досегашен тест да има такво нешто за пишување бидејќи македонскиот јазик има многу поважни структури на кои треба да се даде акцент за да се оцени знаењето на ученикот :D

13. filip44e

filip44e Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    Kako mozi da se pisi molba,zelba ili nesto sli4no ko toa bese do pred 2-3 godini...i sega e ukinato...sega ima samo za pisenje esej nisto drugo..i ve molam aj ne gi plasejte idnite maturanti ova e mn apsurdno od vasa strana...sramota..ili ako znaesh i gi imas najdeno testovite kazi za da znaat site ..

На sweet-cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  14. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Точно, македонскиот јазик има многу поважни структури кои треба да се акцентираат при оценувањето на знаењето на матурантите, НО жалам што ќе ве разочарам, на тестот се што е релевантно очекувајте да биде преполовено и небитно. Доколку ги разгледате темелно тестовите од изминатите години ќе видите дека сум во право. И не се потпирајте на сто посто сигурности дека ќе има или ќе нема ова или она. Писма, молби, жалби, тие се отфрлени. Есејот ви треба, ви носи поени, и тоа добри поени, гледајте добро подгответе си рецензија за тие што ви ги потенцирале како поважни литературни дела, или пак едноставно, одберете ја слободната тема за која верувам ќе има шпекулации демек носела помалку поени, што не е воопшто точно. И внимавајте, и добро повторете, верувајте дека матурата може многу поени да даде, но и многу поени да одземе, затоа, без паника, смирено, повторете си, и ќе биде, не е ич страшно.

На Smilly и Bage.1117 им се допаѓа ова.
  15. JaneAusten

JaneAusten Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    Абе луѓе, да сакав да се зафркавам со вас, ќе ви речев дека треба да изброиме колку дрва на светот има. Ако сметате дека нема да има молби и такви работи - не учете. Не ве натерав. Јас од сигурен извор се обидов дискретно да пренесам, но и тоа не било за секого. Одма да не напраѓало.

16. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    6.069
    Ги има ли некој тестовите од матура од претходните години и ако може да ми ги прати (со се клулчеви)
    Инаку ја планирам да си учам СЕ, не сакам после „изненаџења“.

17. anste

anste Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    127
    Дали сум единствена што дури денес почнува да учи? :worried:

18. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Да кажеше уште од почетокот дека знаеш од сигурен извор, верувам дека немаше никој да те „нападне“, вака изгледа ти како да нагаѓаш што ќе има, а што нема да има. Во секој случај, благодарни сме ти на информацијата што ја сподели со нас. Кој сака ќе си учи и за тоа, кој не сака ништо. :)

На gingerchild и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  19. Irreplaceable.xD

Irreplaceable.xD Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    67
    Дали може некој да ми ги прати тестовите постари од 2008г. :) Ви благоддарам однапред :)

20. Mosquiita

Mosquiita Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2013
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    663
    Девојки мене ми рекоа само за Хамлет и Дон Кихот да се спремиме (за есејот) :)