Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    575
    Одете по книгата за матура и испитната програма ставена на страната за матура. Во испитната програма ги нема Канциноерот ниту пак Декамерон, така да од хуманизам и ренесанса остануваат само Пеколот, Хамлет и Дон Кихот. Според мене најмногу внимание обрнете на воведната песна од Пеколот и Хамлет.

2. Irreplaceable.xD

Irreplaceable.xD Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    67
    Dali nekoj go ima testot za drzavna matura makedonski jazik avgust 2012? Itno mi treba!

3. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    И сега годинава ќе има пак пишување на молба, жалба, извештај итн. итн., или? Затоа што никој не ни беше кажал такво нешто, и самите професори по македонски мислат дека тоа нема да го има, и сега сум во недоумица, каде учев се друго, можам и тоа да го поминам, ама да не ми се собираат џабе непотребни информации ако не е ова точно... :worried:

4. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Најубаво прочитај си за секој случај, оти кај нас со овој никаков образовен систем се е можно.Доколку дадат за пишување молба,извештај,жалба и сл тоа ќе носи 13 бода што е 1 оцена плус или 1 оцена минус.Според мене не би требало да има бидејќи е укинато од 2011 мислам.

5. filip44e

filip44e Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    нема ни на страната matura.gov.mk тест од август 2012

6. matejaaa

matejaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    134
    Според мене нема да има пишување на молба, жалба, приговор бидејќи веќе имаме тема за есеј, а двете да ги пишуваме мислам дека нема смисла :/

7. Loly77

Loly77 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    113
    Бидејќи сега го пишував есејот (нели за хуманизам и ренесанса) и дојдов до една дилема. Името на авторот на Дон Кохот е Мигел де Сервантес или Мигуел де Сервантес. Во литературата го сретнав и така и така, на интернет ги има и двете, едното во заграда и сега незнам како да го пишувам. Некоја од вас знае како е за сигурно? И ќе го сметаат ли за грешка ако тоа што ќе го напишам сметаат дека не е точното?

8. Ivy18

Ivy18 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    76
    Мигел де Сервантес

9. ilovemedicine

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Кај нас се пишува Мигел Де Сервантес ,а на шпански се пишува Miguel de Cervantes.Шо значи дека за точно ке ти го сметат првото.

10. Loly77

Loly77 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    113
    Така и мислев, ви благодарам :)

11. Tajsonida

Tajsonida Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    3
    Насловот на есејот дали ви е познат помош ??? како треба да изгледа? секаква помош бии ми била добредојдена...

12. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.499
    Неофицијално, темите за пишување есеј се следниве:

- Човекот како центар во хуманизмот и ренесансата.
    - Влијанието на уметноста врз животот на човекот.

Ги добив овие информации од македонист, се надевам дека конечниот избор ќе е овој.
    Со среќа! :)

На glosipgirl, Cheryll, feminium и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Loly77

Loly77 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    113
    ^ ова ми е многу чудно :? :D Не ме сфаќај погрешно, едноставно не ми се верува туку-така да ги кажат темите :?: Дај боже да е вака како што викаш... :)

14. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.499
    Па со оглед на фактот дека скоро секоја година пред почетокот на тортурите наречени матура по македонски, се дознаваат темите, не ми е мене толку чудно. Обрнете внимание најповеќе на овие теми, што да кажам друго, ќе ми биде многу мило доколку тие и се паднат дефинитивно. :)

Инаку, во темата од хуманизам и ренесанса, гледајте во темата да бидатат опфатени сите три дела од тој период - што ги има во прирачникот.

На Victorian и Smilly им се допаѓа ова.
  15. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Како ќе ги поврзете сите три дела? Хамлет и Дон Кихот, ајде ќе се најдат некои поврзаности, ама Пеколот никако не можам да го спојам со овие две дела... Ве молам за помош!

16. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Јас мислам дека ќе ви дадат или за Пеколот и Канцониерот,идеализираната жена или споредба помеѓу Хамлет и Дон Кихот,бидејќи ми нема логика сите на еден куп да бидат.
    Можно е и некоја општа тема,како оние што ги пиша анабела.
    Додека за другиот дел од матурата,не се трудете да ги барате прашањата,вечерта пред ние да полагаме имаше милион информации,а она што полагавме врска немаше со тоа :D
    Така да,не скокајте ништо,научете и некои поневажни песни и дела,бидејќи секако едно се паѓа :D
    Со среќа на сите :)

17. JaneAusten

JaneAusten Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    Нас професоркава ни рече божем нема врска како ќе се поврзат, туку да се напомне дека сите дела на некој начин извршиле преродба. Исто така не советуваше да го одбегнеме Канцониерот зашто не е во испитна програма.
    Инаку Корчагинци што ги знам велат дека CV ќе имало, така им рекле. Божем сигурно. Ама да не ширам дезинформации.

18. ilovemedicine

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Ќе биде супер ако ни се погодат овие теми.Благодарам многу :)

19. Liljana15

Liljana15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    11
    Дали некој ја има програмата за матура за биологија (екстерен) и хемија (интерен)? Не ја извадив, а страната е соборена. Фала однапред :)

20. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37
    Девојки, сега седнав да го пишувам есејот по македонски и сакав да ве прашам дали се бројат и сврзниците и кратките заменски форми во текстот ? Не знам бидејќи во школо никогаш не сме пишувале есеј со ограничен број зборови .