Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Мене ме интересира како да ги поврзам Дон Кихот и Хамлет, преку кои признаци?
    За неостварната и платонска љубов и идеализирањето на жената кај Канционерот и Пеколот пак ми е логично, има како да ги спојам, ама овие две и не баш :tmi:
    Некако највеќе страв за есејов ме фаќа.

2. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Јас мислам дека најубаво може да се спојат Хамлет и Пеколот,а за Канционерот колку што знам не ни е во испитна програма... Инаку и мене највеќе страв ме фаќа за есејов моментално немам никаква инспирација да напишам нешто.

3. anabel-a

anabel-a Популарен член

A зошто не идете на опција слободна тема, за уметноста?
    Мене лично тоа ми се чини ептен лесно, и ќе имате можност да си искажете еден куп свои размислувања, ставови, ептен е супер за пишување.

Јас најверојатно и тоа ќе пишувам, за првава треба апла тупење мозок, а тој дел ќе го надополнам со граматика уште еднаш.

п,с Дечки, не можам да ви вратам на пораките, после секој обид за враќање - ми пишува Еrror, веќе месец уназад. Ај ем соу сори. :(

Инаку, полагањето дефинитивно останува да биде на листови, електронскиот дел ни годинава нема да биде остварен.

Smilly, QueenN and filip44e like this.
  4. filip44e

filip44e Активен член

Случајно да не знаете што треба да се пиши во вед,главен дел на темата „Човекот како центар во хуманизмот и ренесансата“-Фала многу за темата што ни ја кажавте...а воедно да не ги имате тестовите по македонски за сабота ..па и нив да ги видиме дали е тешко лесно xax :D

5. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Кај Хамлет и Дон Кихот преовладува мотивот на лудоста.Хамлет се прави дека е луд за да дојде до својата цел т.е да го открие убиецот на татко му.Додека Дон Кихот си е природно луд :)

sweet-cherry likes this.
  6. the.one

the.one Популарен член

И двајцата се бореле против неправдата, но поради различна причина. Хамлет тоа го правел од себичност, т.е. да си ја зачува сопствената и честа на семејството, додека Дон Кихот имал искрена желба да им помогне на луѓето, без разлика на тоа што не успевал во тоа.

mamma-mia, Bibii18 and sweet-cherry like this.
  7. Bibii18

Bibii18 Истакнат член

јас си напишав есеј Хамлет и Дон Кихот..затоа што пак си имаат логика, во спротивно ако го ставев Пеколот...ќе требаше лик да опишам..а таму нема ликови, освен во почетокот самиот Данте е опишан ..и после само круговите се опишани...па тоа некако ми нема логика...и плус Данте е претставник на предренесансата...додека на хуманизмот и ренесансата се Мигуел Серватес, Вилијам Шекспир..и др.

8. Loly77

Loly77 Истакнат член

Темава во образование никогаш немала толку посетители :D

Иначе сакав да кажам... испаднале некои муабети дека можело да има нешто и за ромео и јулија. А тоа не е во испитната програма...
    Што мислите, можат да не изненадат со вакво нешто???

feminium likes this.
  9. Bibii18

Bibii18 Истакнат член

Не, тоа сигурно не е точно, сега само се шират лажни информации и така. И плус тоа не е во испитната програма

10. Bibii18

Bibii18 Истакнат член

Само сакав да прашам...дали откако ќе почнеме со полагањето во 10 часот, дали ќе бидат достапни тестовите на страната од матура ? Бидејќи така добив информации, ама незнам дали е сигурно

11. anabel-a

anabel-a Популарен член

Тестовите од годинава?
    Апсолутно не, бесмислено е да бидат ставени во истиот момент - затоа што можат да бидат искористени за разни цели, што нормално не е поентата.

12. Ekatarina95

Данте Алигери со сигурност творел во период на хуманизам а не во предренесанса , така како претставник е наведен во прирачниците, а за ренесанса се Мигел Сервантест,Вилијам Шекспир и сл. Така да споредба може да се прави и со Пеколот :D

13. Lavica01

Lavica01 Истакнат член

Дечки, официјално е објавено дека есејот ке биде за хуманизам и ренесанса ( карактеристики) со наведени два лика.Значи ке треба да се споредуваат два лика.
    -80% има шанси да се паднат Хамлет и Дон Кихот.

14. Bibii18

Bibii18 Истакнат член

Ова ги добив информациите од една другарка, брат и пред некоја година полагаше, и ми кажа дека тестовите биле достапни одма по почнувањето на полагање

15. Lavica01

Lavica01 Истакнат член

Данте Алигиери е предренесансен писател,роден е во Фиренца,Италија.
    -> Вака започнува најавата за Данте во прирачникот за матура од Ленка Панчевска. Така да,во Пеколот па нема и некој ликови кои би користеле за споредба за да се извлечат ренесансни и хуманистички белези

16. anabel-a

anabel-a Популарен член

Kaде е ова објавено?

17. Ekatarina95

Ок јас имам прирачник од Билјана,а додатно на тоа во клучевите од тестовите Данте е класифициран во хуманизам . Инаку за есејот мн работи може да се вметнат кои би дале одличен текст сигурно нема цело време само на ликовите да се задржиш :)

18. KatFem

KatFem Истакнат член

Данте Алигиери е претставник на хуманизмот, а ренесансата е продолжение на хуманизмот така да дали ќе кажете дека е предренесансен писател или писател на хуманизмот исто ви се фаќа...

19. Lavica01

Lavica01 Истакнат член

Во училиштата кај професорите. Денес бевме на подготвителна и професорката ни ја пренесе информацијата дека со два наведени лика треба да се прави споредба за да се доловат елементите и белезите на хуманизмот и ренесансата :)

20. vaga95

vaga95 Популарен член

Нас ни е слободно дозволено да пишуваме и за Пеколот како литературно дело од хуманизмот :)
    Ни рекоја во воведен дел појава и карактеристики на хуманизам и ренесанса, главен дел два лика од две дела и завршен дел споредба со македонската литература.