Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Bibii18

Bibii18 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    19
    Човекот како центар на хуманизмот и ренесансата...Оваја тема 95% би требало да биде..е сеа мора ли да се даде во заклучокот споредба со македонската литература??..

2. Blabla16

Blabla16 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    163
    Ај кажете некој македонски представник од хуманизам и ренесанса

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  3. QueenN

QueenN Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    342
    Од каде си толку сигурна дека баш овој ќе биде насловот? :|
    Инаку за тестовите, нас ни кажаа дека оваа година ќе се полагаат два тестови..едниот црвен, каде ќе се наоѓаат прашањата на заокружување ,а другиот син. Прво го добиваме црвениот тест и заокружуваме т.е боиме на листот наменет за тоа и потоа овој тест се прегледува компјутерски. Откако ќе го предадеш тестот, се запишува час кога е предаден, па ти го даваат синиот тест кој ќе содржи прашања на надополнување,плус есејот.
    Инаку, дали знаете како се определува со кои ученици ќе бидеш во иста училница? До секое дете има број 4,5,15, па мислев дали ќе бидам во иста училница со оние кои го имаат мојот број или не ?

4. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    575
    Јас сум малку збунета во врска со Пеколот, затоа што обработува тема на задгробен живот (нели Пекол, Чистилиште и Рај), ама всушност идејата во книгата е да се прикаже состојбата на човечките души по смртта со што му се укажува на човекот да изврши сопствена преродба. Фактички, Пеколот тука има алегориско значење, или грешка сум?

5. odbojkarka

odbojkarka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    82
    ЌЕ САКА ЛИ НЕКОЈ НА КОЈ ШТО МУ ЈА ОТВАРА СТРАНАТА www.matura.gov.mk ДА ГИ СИМНЕ СИТЕ ТЕСТОВИ ПО МАКЕДОНСКИ И ДА ГИ СТАВИ ОВДЕ???

6. Tanya19

Tanya19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    5
    stranata se zatvora nekolku dena pred polaganjeto..

7. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Не знам како ги определуваат, ама броевите (барем кај мене во школо) означуваат во која училница полагаш. Сите со тој број полагате во иста училна.

На QueenN му/ѝ се допаѓа ова.
  8. matejaaa

matejaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    134
    Имам едно прашање за есејот по македонски, дали може да се пишува преку Хамлет и Дон Кихот (и двете се претставници на ренесансата) или мора преку Пеколот и Хамлет (претставници и на хуманизмот и на ренесансата) ?

9. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Кога јас полагав лани, кај нас на огласна табла си пишуваше број на училници и под него листа на ученици кои полагаат во истата, подредени по ред со броеви 1,2,3,4, па се до не знам, 15, во неколку училници така. Си влегуваш, си покажуваш пасош или лична карта и си седнуваш на бројчето под кое си запишан на огласната табла, во соодветната училница. Не му се секирајте ич за ова, ќе има професори и тие што ќе надгледуваат на вратите, па нема да промашите. Само не заборавајте да си земете документ за идентификација (пасош или лична карта), бидејќи без тоа нема да ви дозволат да полагате, лани кај нас забораваа па трчаа дома, па имаше плачки. :D

И внимателно читајте ги упатствата кои ви се дадени за решавање на тестот.

10. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.668
    Допаѓања:
    29.440
    Aко есејот е општата тема за хуманизам и ренесанса,тогаш сама си одбираш преку кои ликови(дела) сакаш да ги претставиш признаците.Важно е барем преку најмалку два лика да биде, а можеш и да ги вметнеш и сите три ако сакаш :)

11. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    Не знам зошто го мешате пеколот кога програмата што е дадена убаво си вика Воведната песна од „Божествената комедија„ а не и пеколот. На ова ќе се надоврзам и за оние што прашуваа претходно дали можеле за “Канционерот“ да пишуваат. Не е пожелно, не ризикувајте, може да изгубите поени затоа што го НЕМА во испитната програма, независно ако е дел од тој правец. Исто како што „Гилгамеш„ не треба да го знаете цел, туку само 6та и 22та песна, затоа што тоа е наложено во испитната програма, водете се според неа.

Ако прашуваш за есејот, ти се бараат Данте Алигиери, Вилијам Шекспир, и Мигуел де Сервантес. Не знам дали има и кои се македонски претстваници, и пак ќе кажам, не ризикувајте

12. s.w-e.e-t.y

s.w-e.e-t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    432
    Само мене ли ми се измеша се што учев? :( Ќе може ли некоја да ми објасни за слободен и врзан стих? Бидејќи тие воопшто не можам да ги разликувам... :@

13. odbojkarka

odbojkarka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    82
    Може ли некој да ја стави овде испитната програма не ја отвара страната...

14. xGenius

xGenius Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    99
    Решени сите матури од 2008 до 2013.

Прикачени фајлови:

На Esmeralda23, Cheryll и Petar90 им се допаѓа ова.
  15. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    Ако прашуваш за есејот, ти се бараат Данте Алигиери, Вилијам Шекспир, и Мигуел де Сервантес. Не знам дали има и кои се македонски претстваници, и пак ќе кажам, не ризикувајте[/quote]
    Да се корегирам, македонски автори од хуманизмот и ренесансата НЕМА. :)

16. Angelaa.69

Angelaa.69 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Темата, оваа година ќе биде: ... !

17. anastasijaanastasija

anastasijaanastasija Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
  18. somerhalder17

somerhalder17 Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Како може воа да биде кога убаво пишува дека кје биде од Хуманизам и ренесанса, и кога веќе си пишала дека е таа барем разјасни од каде, како, а не секој втор кажува која тема ќе биде!

19. bag4e1

bag4e1 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    sigurna si?

20. bag4e1

bag4e1 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3

lesno mozhe da bide - kako slobodna tema :) ama ako e sigurna barem neka ja kaze i drugata