Луѓе ај некој така поопширно да го спои Пеколот со Ренесансата и со можната тема - Човекот како центар на Хуманизмот и Ренесансата PLEASE Моето мислење е дека Данте ги сместил сите тие ликови во Пеколот за да му прикаже на човекот кои особини да ги отфрли од себе за да успее во преродбата?!
Нешто е гнило во државата Македонија до час уште 10 теми ке се напишат и утре ни една можеби нема да се падне
Јас не се спремам за ниедна, ќе пишувам за слободната која ќе ни ја дадат на самото тестирање и готово.
Оф чекам само да помине,како и да биде шо и да биде. Јас спремив нешто споредба на Хамлет и Дон Кихот и нешто општо имам за сите дела колку да не одам неспремна ..
devojki a imate li soznanie dali moze da se spomnat kanconier i dekameron, poso ne se vo ispitnata programa a se najgolemite dela zaedno so pekolot olicetvorenie na humanizmot i renesansata, fala, i so srekja utre
И тоа што си го спреми го научи или ќе си препишуваш ? не за друго сакам да си зирнам нешто на тестот ама незнам да не проверуваат предвреме
Го учам еве .. ама ќе го спремам и за препишување вајда, нема шанси така да одам. Не верувам дека ќе не проверува некој
Учениците ќе треба да пишуваат еден текст, при што ќе имаат можност да изберат, на самиот ден на испитот, дали ќе пишуваат на слободна тема или на тема извлечена од материјалот кој се реализира според наставните програми, а се дел од испитната програма. ДПМК се одлучи за оваа испитна година темата да ја извлече од периодот Хуманизам и Ренесанса во литертурата (во испитните програми се наведени авторите кои припаѓаат на овој период). Учениците задолжително ќе треба да изберат дела и автори од светската книжевност кои го отсликуваат овој период , но во пишаниот одговор на темата ќе може да дадат примери и од националната литература. Идејата на Хуманизмот и Ренесансата треба да се претстави преку најмалку два лика од различни дела. Во препораката за македонски го пишува ова, значи дека нема темата да биде ,,Човекот-центар на хуманизмот и ренесансата,,
Nekoi vikaat deka esejot treba da bide od 400-450 a na testovite e od 350-500 http://prntscr.com/3o11ns Moze li nekoj da mi kaze kolku tocno zbora treba da ima vo esejot?
Според моја логика, а и што ги гледав тестовите од претходните години кога се пишувало молба, извештај и слично, тогаш беше вметнато во програмата бидејќи есејот беше до 300, 350 зборови максимум. И молбата до околу 100, 150, а нас сега есејот ни е од 350-500 зборови, па спроед моја логика ќе има само есеј за пишување. А и во училиште постојано потенцираат за есејот, никој не ни спомна молба или извештај. Ама за секој случај јас ќе ги видам и нив. Јас есејот го напишав со воведен дел, 3 аргументи разработени во посебни параграфи и завршен дел. Ги спомнав авторите и делата на Алигиери, Сервантес и Шекспир, а се мислам и да вметнам дел за националната преродба. Пишуваше да се спомени и во Македонија, дали е тоа задолжително? Со среќа да ни е утре на сите, се надевам нема да има многу глупости. Мене најмногу ме фаќа страв за поезијата и за стилските фигури. А кај делата (бидејќи има извадоци) мислам дека се логични прашањата, ама песните....
Зошто не би можела? Можеш да ги опфатиш делата во темава иако јас мислам дека ќе биде споредба на хамлет и дон кихот