Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. emilii

emilii Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3

jas napisav: temata e 1.dramata na cicko Gorio. 2. moralnoto propaganje na Ezen de Rastinjak 3. Pansionot na gospoga Vorter

2. JaneAusten

JaneAusten Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    И јас мислев тоа да го пишам, но бидејќи беше потенцирано ГЛАВНАТА тема, се фокусирав на животот на Горио.

3. emilii

emilii Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    2. Чувството на револт заради кое Раскољников го сторил злосторството е засновано врз?
    а. тешка економска состојба
    б. незрелост и неодговорноста
    в. неговата духовна дефрадација
    г. желбата за освета

kako odgovorivte?

4. frose1

frose1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    35
    Добро бе од кај ви се овие прашања? На телефон ги сликавте??

На supersonic и manu-cao1 им се допаѓа ова.
  5. manu-cao1

manu-cao1 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    teskata ekonomska sostojba

6. JaneAusten

JaneAusten Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    Ги ставив во спојлер да не издолжувам. Вака одговорив:
    1. Г
    2. А
    3. Б
    4. А
    5. В
    6. Б
    7. Б
    8. В
    9. Б
    10. Б
    11. Б
    12. Б
    13. Б
    14. В

На butterfly33 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. filip44e

filip44e Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    И јас вака одговорив на прашањата освен на четвртото одговорив вака
    б. доминират хармонични односи

8. filip44e

filip44e Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    4. Определи ги предлошкиот предмет во реченицата: Со малата крошна мајката му подаде шумска јагода на дедето.

4. Точниот одговор е „со малата крошна“. „На детето“ одговара на прашањето „кому му?“ и тоа е индиректен предмет. “Со што?“ е прашањето за предлошки предмет во случајов.

Јас сепак би рекол на детето бидејќи Предлошкиот предмет е многу сличен со додатоците на прирокот за околности. Во примерот: Ќе одам на роденден кај него.- може да прашаме: каде? - кај него, па во тој случај имаме додаток за место.
    Бараме со прашањето на кого--на детето..и македонист го провере ова прашање и рече дека е точно..а да ве прашам кога ќе ни казаж резултати оти кој ќе чека до 15-16 јули тоа е многу.. :D

9. manu-cao1

manu-cao1 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    kazaa 30 dena od poslednoto polaganje

10. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    2.038
    Зборникот е издаден 1861 во Загреб со помош на Јосип Јурај Штросмаер. :)

На butterfly33 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    Добро, било што било ,неможеме да ги корегираме одговорите кои сме ги запишале, нели, а сите имаме аргументи зошто така сме одговориле, ако не е така немало така да одговориме, единствено што ни останува е да ги чекаме одговорите на матура.гов.мк и да видиме “кој е во право“
    Но сега за АНГЛИСКИ како од што ќе учите??

12. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    Aко македонски беше толку бесмислено и некоректно, се чудам англиски што ќе правиме... :x
    Сепак, сигурно ќе има некои зборови кои прв пат ќе ги слушам (иако добро го познавам јазикот), па сигурна сум дека англиски ќе бидат многу послаби тестовите.

Мене ме буни, во најпрвата вежба за Чичко Горио што беше од синиот тест, сите прашања со дополнување беа по 1 бод или имаше некои и по 2? Мислам дека таму ќе е многу субјективно оценувањето и дека таму повеќе поени можат да се изгубат... Јас мислев дека по еден поен сите прашања носат, но ете некои велеле дека и по 2 поени имало таму?

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sara555

sara555 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    1

и јас ја заокружив Велика, а проф по македонски ми го потврди тоа

14. Charlottexo

Charlottexo Активен член

Се зачлени на:
    6 јули 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    19
    Абе се е тоа до среќата. Учев една недела од сабајле до сабајле што се вика, ненормално.
    Тој ден бев 0 саати спиена, со 4 кафиња, растресена цела ЗА НА КРАЈ ПРАШАЊАТА ДА БИДАТ ШТО САКАЛ ДА КАЖЕ АВТОРОТ!
    Раскољников зошто ја убил бабата, некои заокружија ради економската положба, ја отидов ради освета пошто нели, го чул муабетот помеѓу двајцава. Ама и он немал пари....
    На Војдан Чернодрински глупата група.. што ја скокнав коа учев, мислев нема да се падне.
    Другиве прашања не ги коментирам, ќе скренам.
    Есејот ајде де, беше океј на место, бар тоа сум сигурна дека ми е таман
    Другово грешка..
    Цел живот имам 5ка македонски, во основно ми беше класната професорка по македонски и се убивавме од учење!
    Сума сумарум
    1. Матурава немаше врска со прирачникот, БАР СО МОЈОТ НЕМАШЕ
    2. Сите ја испозаебавме квалитетно
    3. Најлошите ученици си препишаа така да скоро сите ќе имаме исти оцени, петкаши или тројкаши не е битно
    4. Ова не беше тестот кој треба да го пресуди нашето знаење за македонски јазик.

Прашање : имам 5-6 грешни од оние по 1 бод. Шта би било кад би било ?

И да..
    ВИЕ ШТО СТЕ НА ФАКС НЕ СЕ ЖАЛЕТЕ ЌЕ ВЕ МОЛАМ. АКО ОВА ГО ПАДНЕМЕ, НЕМА ЗА НАС ФАКС

На mili4ka123, butterfly33 и feminium им се допаѓа ова.
  15. emilii

emilii Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    angliski imate li nekakvo soznanie za temite?

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    17. Како се вика театарската група која ја основал војдан Чернодрински која се смета за основоположник на мак. театар?

Скрб и утеха

17. VictoriaSan

VictoriaSan Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    943
    Тоа е . Бидна што бидна .

А ќе може ли некој да објасни што се перцентили и каква улога имаат?? :)

18. IvanovskaM

IvanovskaM Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    245
    Не би се сложила. Еве јас сум апсолвент, па стресот кој го доживеаев кога полагав матура, нај најискрено никогаш го немам доживеано на факултет, нити ќе го доживеам пак. Толку учење, толку замор, толку неизвесност... Јас стварно сочувствувам со децава кои сега полагаат, само едно не ми е јасно... Ве читам сте пишале учев цела недела константно... Мили мои, тоа апсолутно не е многу време. НО :!: јас ја спремав мојата матура месец ипол, бев првенец со награди за есеи и поеми, правопис и граматика скоро секогаш без грешка, пофалници, македонски ми беше еден од омилените предмети, нема лектира која не ми била убаво прочитана и на крај имав 3ка. Толку ме скрши тој резултат што буквално се каев што пропуштив најмалце 30 покани за искачање и журкање и се тресев над книга.
    Сега имам испити и писмени и усмени, имам колоквиуми, не викам дека не е стрес, ама имаш втора шанса, па и повеќе. Имаш прилика да отидеш во најкраен случај кај професорот да замолиш да полагаш, јас би рекла дека 80% имаат разбирање дека во животот се дешаваат и глупости и дека не секогаш некој паѓа испит заради мрза. А овде, ни знаеш во чии раце иде твојот тест, втора шанса имаш да, ама скоро 100% губиш можност за запишување во државна квота на одбраниот факултет. И на крај, се е за џабе. Тие што се неписмени ќе си останат, а знаењето преку матура никој не може да го процени. Она што под итно мора да се врати се приемни испити на факултетите. Ем ќе се намали гужвата и нема да бидат 90% високо образовани, а 60% плус магистри, ем да речеме реално ќе се запишат ученици кои имаат желба и труд да го завршат избраниот факултет.
    Јас само ќе ви кажам издржете дечки, после матура ништо не е толку стресно, ЈАС ВИ ВЕТУВАМ.

На Tenkai и butterfly33 им се допаѓа ова.
  19. E11223344

E11223344 Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Секоја матура си има своја потешка и полесна страна, исто и оваа, но сакам да го искажам мојот револт за нешто што се провлекува со години низ матурата. Мои блиски ми кажувале (братучеди од мали населени места во Македонија) дека кај нив се препишувало без контрола! Тоа е така секоја година, не велам и на секое место, но е многу поразлично од она што се случува кај нас во Скопје. Кај мене лично чуваа професори што беа каде-каде поригорозни и не можевме да препишеме ништо. Она што најмногу ме иритира е што по таа основа се зголемува бодовната скала и потешко се добива петка, а исто така и тие имаат многу поголеми можности за упис на факултет иако учеле многу помалце од некои други. Стварно не знам како може тоа да се подобри, јас на сите им посакувам успех, но мислам дека секој треба да си го заслужи истиот.
    Знам дека ништо нема да промени мојава примедба, но сакав само да си го кажам тоа што е реално и ме мачи!

20. solnishko

solnishko Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    73
    Нема да коментирам за двосмислените прашања, но сум тотално разочарана.. . најмногу од тестаторите. Нормално дека никој не сака да има строги тестатори, но ова беше претерано. Цело време викаа по мене, кажи ова кажи она, ме знаат одлична ученичка и ајдееее.. НО, Отидов до WC на 2минути и кога се вратив во учиницата тестаторката ги читаше моите одговори на послабите ученици. Со кое право?!?! Како смее така да направи...јас ако сакам да кажам на некој ќе кажам, а не вака... :@ и што кога јас учев и со денови не спиев? А некои не се замараа и си излегуваа секоја вечер.. и на крај исти оцени.. :@ :@ Едноставно не е фер.... :( :(

На Cheryll му/ѝ се допаѓа ова.