Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. TeA9

TeA9 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    Некој вака да каже лани како била бодовната скала? Не тоа перцентилите глупостите, имам 6 грешни па вака да си прашам... Со тоа што имаше ненормално препишување и тоа низ цела Македонија не очекувам перцентили над 80%, така штоо...

2. manu-cao1

manu-cao1 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    i da kazat bodovna skala nemozes da ocekuvas zatoa shto neznaes za esejot kolku bodovi ke ti dadat :))

3. TeA9

TeA9 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    Рачунајќи дека сите ќе ми ги дадат, надежно знам, ама еве да речеме така да биде, да немам друго грешно ( 6 ми се сигурни, не дека немам други грешки, тоа сигурно, ама случајно ако се толку... Оптимист сум овде :P ...)

4. mila1995

mila1995 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Како беа прашањата од Македонска крвава свадба што опишува настанот во извадокот А и меѓу кого е конфликтот и за Велика која бара помош од што? Инаку катастрофа беше... Имаше голем дел двосмислени прашања, а оние на дополнување доста неконкретни каде што можеше да се филозофира...

На TeA9 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Јас не бев првенец на генерација, немав никакви пофалници од конкурси, имав правописни грешки во есеите од прва до четврта година, не ги читав секогаш лектирите на време за на часот по лектира, но секогаш ги читав не за оценката туку за себе, и успевав да си заработам заслужена петка во годините во средно образование, и лично јас не се тресев месец ипол над книгата, туку повторив последните два дена она што ми е подзаборавено, и на матурата по македонски јазик и литература имав 5ка. :D Не сакам да се фалам, не ми беше поентата тоа, поентата ми беше дека не е дали ќе учиш ти континуирано месец ипол или недела или два дена пред матура, туку дали си учел изминатите четири години за петката или за да примиш знаење по предметот кој ќе го полагаш. Јас не го потценувам твоето знаење, со сета должна почит на твоите успеси и љубовта по предметот, јас лани после тестирањето многу се нервирав мислејќи дека немаше прашања преку кои ќе можам да го покажам сето тоа што сум го учела и трудот кој сум го вложила за истото, а и 90% од членовите тука сега се нервираат и го тврдат истото за овогодинешниот тест, па затоа и посочив на тоа дека стресовите во животот допрва доаѓаат. Ти честитам за апсолвентските денови кои си ги дочекала исто така, и баш ми е мило што без проблеми и поголеми стресови си ги поминала истите.
    Муабетот ми е дека никогаш не е касно човек да напредува, да учи повеќе, да отвора нови хоризонти и најмногу од се, никогаш не е доцна да се труди повеќе од колку што се трудел вчера. Ако не учел во средно можеби ќе му тргне на факултет, и за мене приемните испити на факултет не се потребни, лично јас во средно немав прилика да се запишам она што сакам, не поради оценките, туку поради други причини од кои немав никаков друг избор иако бев одличен ученик, па од техничко училиште запишав Дефектологија, која нема врска со тоа што го учев во средно, и на сите им беше смешно ама никој не сфаќаше дека стварно го сакав тоа, и дали значи сега дека јас сум иста како 90% од масата која се запишува на факултет само оти нема приемен испит и може да оди кај сака како раја обезглавена? Бидејќи мене факултетот прилично добро ми оди со тоа што преку матурата добив прилика да го студирам тоа што го сакам, и искрено си го најдов тоа што ми лежи, можеби бев late bloomer, а можеби и самите прилики кои ги немав никогаш во животот си го направија своето. Сакам да кажам дека не секогаш треба толку конкретно да гледаме на работите што се случуваат околу нас, за секого тестирањата и испитите се различно стресни и различно доживеани, но со оглед на тоа дека студирањето е една фаза во која студентите се поодговорни сега, од колку во средно училиште (повеќето од нив се селат вон својот град, стануваат независни) следат многу постресни работи, и многу поголеми одговорности и предизвици кон кои целите, а со тоа и стресот се зголемува, но не значи дека ако нешто е тешко не вреди да се направи.

peace out, многу среќа ви посакувам :D

На Little-one му/ѝ се допаѓа ова.
  6. anastasijaanastasija

anastasijaanastasija Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    devojki a ima li vrska dali si pisuval rakopisno ili pecatno vo nekoi ogovori ili bitno e da e tocno pa kako saka neka bide napisano :D

7. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    Мислам дека на тоа ливчето за есејот пишуваше да пишуваме ракописно...

8. JaneAusten

JaneAusten Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    Ги има ли некој тестовите по математика и англиски да ми ги прати? Однапред благодарам!

9. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    На десна страна имаше напишано 1 поен и под него две квадратчиња 1 и 2 означени. Што значат тие?

Инаку споревте за Конески и Мисирков. Според мене точно е Б.Конески затоа што во прашањето имаше кодификација, а во однос на раскољников не е економската состојба туку осветата, затоа што, да бил сиромашен, но повеќе бил револтиран од односот на кој лихварката Аљона ги ограбувала жртвите, така да, тој сакал да се одмазди за другите...

10. TeA9

TeA9 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    За квадратчињата ми кажаа нешто дека нели повеќе тестатори оценуваат еден тест, тоа значи ако има две единици, го добиваш поенот (1), ако е 1 и 0, дека дискутираат дали да ти го дадат поенот или не... Ама мислам дека се дезинформации ова.

11. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.903
    Има и во прашањата за екстерно слично прашање како ова.Со сигурност ви тврдам дека точниот одговор е Мисирков,затоа што тој прв се залагал за кодификација на Македонскиот јазик. :)

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    Во ред, да, но во прирачникот за матуранти од Ленка, нема многу напишано за Мисирков, тој во последната статија ги искажал своите ставови за формирање на македонски литературен јазик, а во истиот прирачник за Блаже Конески пишува: “Во 1945 година, е член на Комисијата за кодификација на македонскиот литературен јазик“. (цитирано)
    ќе спориме дур не излезат резултати :lol:

Инаку јас читав од прирачникот на Ленка, и сеа се мислам да не требаше да го земам тој на Биљана, затоа што овде на пример не се сеќавам дека имаше за Ономастика, а исто така Мармеладов 'воопшто' го немаше во прирачникот, а го бараа во тестовите... итн

13. TeA9

TeA9 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    Програма некој за математика основно ниво да не има да прати? Јас имам една, ама да не смениле во меѓувреме нешто па да ставиле понова, а да немам видено :/

14. L-enna

L-enna Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2010
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.793
    Девојки, да прашам.
    Дали оценките од екстерното тестирање влегуваат во бодовите за запишување на факултет?
    Гледам на калкулаторот на Финки, ги нема.

Камо среќа да не влегуваат.. :lol:

15. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Прашањето за Раскољников.. кој е точниот одговор економската состојба или осветата?
    И на пр. се на се ако имаш 10 поени помалку што оцена би требало да имаш? Има шанси за 4 или слабо? Кога го решив тестот мислев 5 дека ќе ми биде, но после тоа дознав дека на неколку прашања сум одговорила грешка (на 8-10 прашања)

16. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Каква програма? |-)

17. manu-cao1

manu-cao1 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    ima li nekoj nekakvi soznanija za temite angliski?

18. TeA9

TeA9 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    Испитна, за матура (екстерен) :D

19. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Подетално :|
    Ме интересира оти и јас полагам математика, некоја корист да не има од таа испитна програма :tmi:

20. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Перцентилен ранг

Претставува процент кој означува од колку ученици во РМ кандидатот е подобар.
    Пример: ако кандидатот е оценет со оцена 5 и со перцентилен ранг 94,67%, тоа значи дека е подобар од 94,67% матуранти во Република Македонија.

како ви изгледа?