ke ima i esej i pismo znaci dve raboti za pisuvanje, obicno nema u slucaj ako nie samite ne doznaeme od negde xD
Moze nekoj da mi gi prati testovie angliski i matematika od prethodnite generacii? posto sajtot ne mi se otvara.. :/ ФАЛА ОДНАПРЕД
Англиски , есеј ќе имате на одредена тема и писмо(формално или неформално). Мислам дека кај нас минатата година беше формално, а и претходната генерација беше исто така (поправете ме ако грешам). Така да овојпат по некојаси логика би требало да ви биде неформално.Внимавајте, затоа што кај писмата ќе бидете ограничени на зборови.А есејот, имате мислам повеќе теми.Кај нас едната беше да дадеме свој став во три причини дали се согласуваме со фактот што фудбалерите т.е. славните личности земаат повисока плата од докторите коишто спасуваат животи. Прилично лесно, вовед, среден дел со три параграфи и заклучок. Со среќа на сите, есејот и писмото според мене беа океј, граматиката ми беше доста покомплицирана, исто и вокабуларот. Мислам дека во еден сегемент имаше и извадок од некој текст од Хардвард а да се дополни со дадени зборови. Тоа ми беше најтешко од целиот тест.Онака сигурно ќе имате да подредите текст како оди по редослед, сепак слично како минатите години.
lugje, ok e ako go imam brojot na zborovite napisano so moliv posle sekoj paragraf na esejot makedonski? nema ko nekoj znak ili sto znam da go racunaat, neli?
Не знам дали ви е од некоја помош, ама да кажам кај нас како беше. Јас државна матура полагав 2010 година. Инаку по македонски темата на есејот беше Македонија на интернационална изложба ( не ми е можеби точен насловот ), притоа требаше да пишуваме за тоа како и со што би ја претставиле Македонија на некоја изложба. Многумина имаа послаби оцени, и помалку поени токму од есејот, дека погрешно се насочиле во истиот. Сите пишувале за Охридско езеро. Мислам, на изложба може да се однесе езеро?! Конкретно јас пишував за носиите, и фини поени имав. Се на се, имав 4ка по македонски, а во генерација имавме само една 5ка. За англисики јазик, имаше да се пишува неформално писмо. А за феминката погоре што праша за тоа дека бележала со молив, нема врска. Јас кога полагав, за есејот, на крајот од секоја реченица сите бележаа од колку зборови им се состои. Кај нас така некако беше, ама одамна е.
Англиски матурата има: 50 прашања на заокружување. (50 бод.) Неформално писмо (25 бод.) Есеј (на фантастична тема) (25 бод.) Поздрав
a da prasam koga pisuvavte pismo adresite se broeja vo zbotovi? i kako se pisuvaat ako mozes da mi objasnis
nisto be....od ovaa godina pisese deka se..da ti kazam pravo ne trebase da vovedat 3 eksteren oti dosta bese so polagavme eksterno testiranje vo januari...
Има ли некој што полагал Филозофија матура? Ако има, по можност да каже што, како се прашањата и каков есеј се паѓа? Благодарам од напред.