Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. fitness-girl

fitness-girl Активен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    5
    Сигурни ли сте дека ке бидат овие прашања по биологија ,овде пишува дека се објавени на 28.04.2009 ??

На filip44e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ketylin

ketylin Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    50 прашања на заокружување. (50 бод.)
    Неформално писмо (25 бод.)
    Есеј (на фантастична тема) (25 бод.)

Каква може да биде таа фантастична тема?

3. filip44e

filip44e Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    Sli4ni na ovie ke biel..a jas ovie vi gi prativ za primerok.. :D..oti vo ovie prasanja e opfatena cela ispitna programa po biologija :D

4. Bage.1117

Bage.1117 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    А независно дали е трет екстерен изборен предмет на пр.англиски , полагаш го со другите кои што се го избрале за втор екстерен изборен предмет на 11.06 така?

5. krakor

krakor Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Дали за упис на ДИФ - Факултетот за физичка култура покрај матурата, треба да се полага и приемен испит? Ви Благодарам! :)

6. krakor

krakor Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Дали истите групи што полагавме македонски јазик ќе полагаме и англиски или ќе се прави целосен ремонт на истите? :)

7. anastasijaanastasija

anastasijaanastasija Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    znaete li vo pismoto angliski so se broj so ne se broj, na primer I'm se broi kako eden zbor ili dva, adresi ?

8. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    11.898
    И мене ме интересира истото. Се бројат ли адресата, името и презимето на испраќачот и примачот, неопределениот и определениот член?? Знам дека кога има скратенка пр I'm се брои еден збор со сигурност.

9. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    се се брои I`m, you`re е 1 збор,барем така ми кажаа

10. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Не, тоа се скратеници и се бројат како два збора (освен мислам дека can't, затоа што е скратеница на cannot, a cannot е еден збор, не два збора како на пример did not). Плус во формално писмо не е дозволено скратеници колку што знам. Адресата не се брои, а како се пишуваат informal и formal letter можете да видите во учебнивите, на крајот од учебниците има примери како се пишува (ако сте учеле од Opportunities).

Еве вака најдов да пишува на странава
    Q. Do contractions count as one word or two?
    A. Contracted words count as the number of words they would be if they were not contracted. For example, isn't, didn't, I'm, I'll are counted as two words (replacing is not, did not, I am, I will). Where the contraction replaces one word (e.g. can't for cannot ), it is counted as one word.

11. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    Абе да ама пиши во ворд I’m и I am и ќе видиш дека првото е 1 збор а второто е 2 зборе, 1 збор е се меѓу што нема празно место
    за адреситене сум сиг ви велам проф рече дека се броеле има слушано и дека не се бројат ама не сум сиг, а за ова дека I’m е 1 збор сум сигурна

12. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    11.898
    Скратениците ги сметаат како еден збор, проверете одоговри на Yahoo имаат прашувано за ова, а освен тоа и на страните наменети за броење зборови како WordCounter и Word Count Tool скратениците ги брои како еден збор. И на нас проф. така ни кажа, дека се бројат како еден збор. Ама се внимавајте на употребата на скратениците во однос формални и неформални писма, како што рече тенкаи.

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Девојки,доколку има некоја која поседува било каков скратен материјал по филозофија, нешто што е битно за учење, планови, скрипти, што и да е, да ми пише ЛП. Многу ми треба некоја скратена верзија на учебникот, бидејќи немам доволно време да ги извадам битните работи и да учам. :(
    Секоја помош е добродојдена. Ви благодарам однапред. :)

14. navyforever

navyforever Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    827
    Има ли некој што има дипломирано на Филолошки факултет? Ако има нека ми пише сакам да распрашам нешто...

15. xGenius

xGenius Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    99
    Еј жити се ако има вакво нешто пратете и накај мене, се заебав многу што одбрав филозофија.

16. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37
    Живци искинав англиски, решавам тоа тестовите и после си ги проверувам одговорите пола грешно . Биваше до толку да се двосмислени,тросмислени и не знам уште какви прашањава ? ? ? Многу сум изреволтирана цел јуни матура . Доколку дојдете до информација за што ќе биде есејот или писмото споделете кажете.....

На butterfly33 и feminium им се допаѓа ова.
  17. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    11.898
    И јас имам многу грешки со решавањето на тестовите од претходните матури, а како е тргната работата нашата изгледа ќе биде уште потешка, којзнае што ќе направам. :worried:
    А што мислите за есејот по филозофија колку поени ќе носи?

18. JennyFromTheBlock

JennyFromTheBlock Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    Девојки видов дека имате дилеми околу тоа како се бројат зборовите англиски во есејот..па нашата професорка вака ни кажа:
    -независно дали е формално или неформално пишување не смееме да користиме кратенки како 4U, CU, Brb....тоа е и повеќе од јасно де...
    -кога имаме I'm ili don't се брои како 2 збора пошо нели I am i do not e
    -кога имаме датум на пр 23.04.1957 или секој посебно 23 , 04 се по еден збор или цел датум беше еден збор за тоа не сум баш сигурна ама битното е дека датумите се бројат не се изоставаат

19. anastasijaanastasija

anastasijaanastasija Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    ZA adresite i naslovot spomna li

20. JennyFromTheBlock

JennyFromTheBlock Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    Не, ништо не кажа ама во понеделник ќе одам пак за да вежбаме некои текстови па ќе прашам и ќе напишам овде :)