Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. Tenkai

Tenkai Популарен член

Word и не ти е баш некоја веродостојна потврда дали се бројат како еден или два збора скратениците, бидејќи Word сè што нема празно место меѓу себе го брои како еден збор. JennyFromTheBlock убаво си кажа, а јас ја прашав мојата професорка по англиски дали адресата се брои во зборовите и дали скратениците се бројат како еден збор или не. Кога ќе ми врати ќе ви пишам.

2. TrueReligion

TrueReligion Истакнат член

Немам ништо од вежби или слично, ама на Интернет можеш мислам да најдеш отприлика кој есеј колку параграфи има, како се почнува, завршува или слично.Јас курс пратев 8 години и не се подготвував Англиски за матура, затоа што граматиката или ја знаеш или не, а за есејот многумина се снајдоа, некои препишаа, на некои им напишаа и така.

Да, се бројат и буквите во адресите. Имено, еве примери од тоа како оди формално како неформално.
    http://www.usingenglish.com/resources/l ... iting.php#
    http://www.scribd.com/doc/12258697/How- ... al-Letters
    Кај формалното почнуваш со Hi најчесто, најдобро, најпогодно , никако драг,драга или нешто слично.Исто како со другар да си зборуваш.Надолу во главниот дел накратко му враќаш на тоа што тој ти го пишал и на крај со едно see you soon го затвараш писмото или пак со kisses, за да не одземеш на зборови.
    Во формално потребна е адресата, се пишува најчесто, ама минататa година мене од курс професорката ми кажа дека доколку не ти е дадена адреса од таму нема потреба да се пишува.Aдресата на примачот оди горе десно, твојата горе лево и секако датум под адресата твоја(мислам дека така беше, доколку сум грешка поправете ме ).Во формалното мораш да почнеш поформално, зависи со кого зборуваш.Пишуваш dear, Mrs,Mr,Ms или нешто слично. Во воведниот дел мора да имаш побогат речник,,никако со скратеници или некои неформални реченици. И на крај во завшрниот дел yours sincerely(доколку тој на којшто му се обраќаш е прецизиран односно ти е дадено неговото име) или yours faithfully(доколку тој на којшто му се обраќаш нема име). :D

FotoLina3 likes this.
  3. Tenkai

Tenkai Популарен член

Мене професорката по англиски следново ми го пиша: Adresa voopsto ne se pisuva! A ako ja ima ne se broi! Inaku skratenicite se brojat kako dva zbora, a slozenite zborovi kako coca-cola i USA se brojat kako eden.

Така што ете, доколку не ви е побарано да напишете адреса, не пишувајте, а доколку има адреса не се брои. Ако не, прашајте уште некој професор па да видиме тој што ќе каже.

4. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Луѓе абе ова ли треба да се учи биологија за оваа година за матура сеа случајно нешто разгледувам и забележав дека на фајлот пишува 2013 година и тоа ме збуни ? :?:
    1. Спецификација на подрачјата (содржините) и способностите

Во испитната програма се опфатени подрачјата:
     Цитологија
     Молекуларна биологија и генетика
     Регулација на органските системи кај човекот
     Еволуција
     Екологија

filip44e likes this.
  5. anastasijaanastasija

anastasijaanastasija Активен член

Thank youuuuuuuuuuu :)))

6. anastasijaanastasija

Site profesorki kazuvaat razlicno..

7. supersonic

supersonic Истакнат член

Офф топик од матурава..

Знаете ли дали е можно некој друг да ве запише на факс (УКИМ конкретно) доколку не сте во можност од оправдани причини да го направите тоа сами?
    Или е толку ригорозно па не дозволуваат?

8. filip44e

filip44e Активен член

Jas po4nav ova da go u4am..oti ministerot ako planirase da stavi 3 eksteren predmet trebase i programa da stavi na stranicata matura.gov.mk,kako sto ima za makedonski angliski matematika..pa sea sto ke bidi neka bidi jas ova go u4am.. ako nesto utnime ke pustime zalbi oti toj ke bidi kriv... :!:

9. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Дoзволуваат, воопшто не е проблем, конкретно знам за Градежен факултет, но мислам дека и на другите факултети може.
    Додека чекав забележав дека имаше родители кои чекаат да ги дадат документите, но имаше и студенти кои на пример чекаа ред и држеа документи за неколкумина. :)

10. gothchick

gothchick Популарен член

Можно е, само е битно да ги имаат сите документи што се потребни. Јас не бев во можност да одам, па татко ми отиде и се поминало океј.

supersonic likes this.
  11. TrueReligion

TrueReligion Истакнат член

Можеш, секако. Среди си ги само документите, може било кој да ги предаде во твое име :D

Инаку,за писмото англиски,јас лично минатат година заборавив да ја пишам адресата, и потоа некако ја збуткав горе, ама си ја измислив што значи дека немаше дадено адреса, сепак и да ја пишува нема ништо да ви скратат од поени затоа што граматички е точно, според правила и прописи. А мене ми беа одземени само 6 перцентили, си ги броев потоа грешките, ми беа во граматиката така да ужувајте за писмото. Или напишале адреса, или не, секако е точно.

И можеби некои од вас одат на курс, можно е професорките од таму да ви кажат какво би било писмото. Кај нас професорката ни кажа дека ќе биде формално, и ете, бидна. Јас сепак мислам дека вашето ќе биде неформално.Секако, со среќа на сите.

12. filip44e

filip44e Активен член

Дали некој знае за хемија трет екстерен шо ке биде како ке биде? Тежина на прашањата/колку прашања ке има/дали со заукружување или дополнување ... ? било што во врска со тестот

13. Belle1995

Belle1995 Истакнат член

За биологија тие ќе бидат темите..Документот е насловен со биологија 2013 затоа што во прво полугодие (2013г) ни рекоа дека ќе полагаме трет екстерен предмет и тогаш е прикачена испитната програма. Си пишува дека испитната програма е за ЕКСТЕРЕН предмет биологија. Ако вметнат и други теми во испитот никој нема да може да освои високи бодови и нема смисла :)

14. dare99

dare99 Активен член

Знаете дали е дозволено за математика дигитрон? На плакатот на влезна врата од гимназија стоеше нешто како дека ни е дозволено шестар, дигитрон и такви ствари, а други викаат не е.

15. Cheryll

Cheryll Истакнат член

Дали некој може да ми каже конкретно од областа геометрија кои геометриски дела ке се опфатени ( потсечен конус,потсечена пирамида,коса пирамида, на такви работи мислам) ке има ли оскин пресек,нормален пресек ???

16. feminium

feminium Истакнат член

да, се освен топка, свера, калота...значи и пресек и пллоштина и волумен

17. anastasijaanastasija

znaci kruzen isecok, otsecok takvi stvari ne?\

18. dare99

dare99 Активен член

http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... 9-2010.pdf

se sto ima tuka treba da znaes za osnovno nivo

19. manu-cao1

manu-cao1 Активен член