Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. GreenEyedBabe

GreenEyedBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23

Имаше и дезинформации дека темите им се кажале на проф по англиски за да им ги кажат на учениците и за да бидат скратени испитите во време. Распрашано е од моја страна и тоа не е точно, и аман веќе и јас изгубив живци! |( спремете се на сите теми и чао пријатно. Ако сте избрале англиски (ко мене) значи имате супер познавања и пишување есеј не треба да ви биде проблем, само треба да ги повториме правилата за пишувањето- оставање два прста и слично. ДОста дигаме сите паника аман! :geek: :|

гушки

2. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.577
    vidov od predhodno imaa prasuvano za prasanjeto po makedonski koj jazik bil prv sozdaden, od kaj nas gi imaa testovite pred vreme i tocen e sirskiot ili taka nekako na s bese

На Candice.S му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Мене темиве ми изгледаат малку, како да се изразам, недефинирано. Значи на матурата, ти даваат конкретно што да пишуваш, дали за и против, дали твое мислење, дали писмо... Е што тема е ова, јас и општеството ?? Да не сакаат да вклучам елементи од чичко горио ??

Реално гледано, секоја година има некое официјално/неофицијално писмо до некој, тоа е ќе биде за 80-100 збора. Ова со сигурност е, затоа што тука ја гледаат твојата можност да комуницираш со некого.

Есејот 140-180 можно е да биде, најверојатно, според мене и најлогично, Мy summer holiday. Сметајте, полагаат 14 000 ученици, колку од нив знаат да пишуваат ?? Еве и на форумов да се преброиме, колку од нас се сигурни дека утре ќе напишат супер есеј ?? :^)

Затоа не паничете, само полошо си правиме со темиве. Па јас од прв поглед најдов неколку граматички грешки во горните теми, можно е некој да не зафркава на велико и да гледа како се тресеме. :fubar:

А и со карина правев муабет, дека најслободно можам да пишам, пример, утре тема ќе биде Life in Macedonia - pros and cons. И на сите форуми ќе осамне дека тоа е темата, сите ќе почнат да ми ѕвонат и да ми кажуваат дека тоа е темата. :lol: Некој мајтап си тера со овие работи, да знаете! Не зимајте се здраво за готово, имајте секогаш малку сомневање. ;)

На TheCandy880 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    доколку е формално писмо бројот на зборовите е поголем 100-120

5. angliski

angliski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    6
    Pa stvarno... ne sirete samo dezinformacii ovie ke bile e ne drugi ne pisuvajte veke se isto... ako nekoj ima sigurni informacii SIGURNO ke pise pozz :)))) i so srekja na site utre a posebno na matematicarite :D

6. MaciMiay

MaciMiay Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    За една другарка ми теба на тема ''How I met my mother''.
    Сега не барам да и пишувате туку само идеја пошто стварно е глупава темава.
    Да беше хау ај мет јор мадр ок ке беше ама мај мадр :^) :?:

7. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Убаво кажа Дузи, некој сака да си гледа сеир со нас па сам ќе си измисли тема и ќе се прави херој дека ја дознал. За жал така стојат работите тука како што ми се чини. Изгледа дека ниту една од можниве опции нема да се падне.
    И ако имате сигурни извори пишете, а ако не барем кажете можна тема ама сепак да сте ја добиле од веродостоен извор, а не само да се одмогнува.

Не знам што е финтата што ќе му се одмогне на човек, па и јас ако не сакав немаше да ја кажам македонски темата. Сега за англиски никако да дојдам до информации ама се надевам од цел форум ќе се најде некој што знае нешто повеќе и нема да биде себичен да сподели.

И престанете да се регистрирате со цел да прашате која и темата и толку :wasntme: Фала :bow:

На FortuneTeller.xD му/ѝ се допаѓа ова.
  8. GreenEyedBabe

GreenEyedBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    Јас веќе не се замарам со есејот и со писмото, тоа може да се научи, решавам сега тестови. ПРАШАЊАТА СЕ ДВОСМИСЛЕНИ!!! и не знаете колку грешки имам а иначе немам никогаш проблеми со јазиков, баш ми оди топ. Почнав да се упрпувам за нив.

9. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    И мене ми ја кажаа прееска оваа. Како ја запознав ахахахахах не знам ни јас. :rofl: :rofl: :rofl:

10. bal0n43

bal0n43 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    81
    Според тоа што јас го разбрав темата за есеј е My last summer holiday, а неформалното писмо е A get better message.

11. Sunlight

Sunlight Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    39
    Значи никој не ги бара точните задачи и прашања какви што ќе се на матурата..туку само некоја информација поврзана со нив...На пр матурата по математика лани беше боза, со затворени очи се решава ..додека пак матурата 2009 е покомплицирана, поштосна..па сега нас не интересира како се движи нивото оваа година и какви најмногу задачи се застапени ништо повеќе или можеби само утеха дека лесно ке е хехехе :)

12. Eli4e

Eli4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    40
    исто и јас

13. FortuneTeller.xD

FortuneTeller.xD Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2010
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    381
    |( |( |(
    Вака сега. Убаво ви пиша Плавуша, вежбајте секакви задачи. Темите од 1ва до 4та се поврзани. Така да се' ви треба. Нема тука што да се прашува.
    Македонски, есејот е малце тешко. Англиски есејот ајде де. Ама матматика, или знаеш или не знаеш. Фала богу, нема белким да дадат задачи ко за на натпревар. :^)
    И се извинувам за оф топик.

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    За матурата во 2009 знам, сите задачи биле со цаки и финти во нив и ако добро памтам немало веројатност и да имало многу малку. Минатогодишната викаат лесна била да. За оваа година не знам, сакам да ти кажам за минатогодишните матури тоа дали било боза или не впечатоци беа споделувани после полагањето, унапред никој врска немаше какви задачи ќе има. И се согласувам со Фортунтелер, поврзан е материјалот ако ништо друго вежбајте се, мислам дека од сите области и теми ќе има барем по една задача барем така треба да биде.

На Sunlight му/ѝ се допаѓа ова.
  15. jasmina22

jasmina22 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Добро, ќе биде некој љубезен да ги пише темите и француски, а не само англиски? Дај не бидете себични.

16. monna993

monna993 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2011
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    6
    И јас земав математика, единствено треба да се вежба али има и премногу тешки задачи во книгата, а во тестовите што ги решавав од минатите години се полесни задачите.... ама пак, има некои збункиииии... :)
    Вести немам, ама добредојдени се, ако дознаеш нешто....

На Sunlight му/ѝ се допаѓа ова.
  17. solzuska

solzuska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    135
    аман корчагин навистина ги имале задачите математика (од сигурни извори), ама не сакаат да ги кажат.... аман луге ак има некој од корчагин кажете ги ве молам...

18. monopoli222

monopoli222 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    А што е ова I get a better message?? Што треба да се пишува :)

19. angliski

angliski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    6
    Па тоа е ваљда informal letter get better на некој пријател му се случило нешто се разболел...или имал несреќа, јас така мислам.

20. jasmina22

jasmina22 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    lugje poznavate li nekoj sto gi znae temite francuski ... stvarno ne e fer samo za matematika i angliski se zbori , dajte nesto i za francuskiii :)))