po programata za matura e pisuvan.. ima 5 temi Tema1. karakterot na biznisot -poim -podelba -podracja na dejstvuvanje -elementi na proizvodstvo -produktivnost -ekonomicnost -rentabilnost -poim za biznis opkruzuvanje -interno -||- - eksterno -||- - poim i znacenje na pretpriemnistvo -sustina na pretpriemnistvo -tipovi pretpriemnistvo def. na poim pretpriemac i karakteristiki TEMA 2> Ekonomika na biznisot -sredstva (poim i vidovi) -trosoci(poim i vidovi) -ceni(poim i formiranje na cena) -kalkulacija (цена на чинење и методи на пресметка на индир. и дир. трошоци) -билланс на состојба и успех Финансирање на работењето (поим и извори - сопствени, туѓи) ТЕМА 3. МАРКЕТИНГ И БИЗНИСОТ -дефинирање маркетинг (анализа на пазар, потреби , марк. истражување) - Маркетинг микс за секој елемент посебно ТЕМА 4 . Управување со бизнис -каде се практикува менаџмент деф. на менаџмент функции на менаџмент за секоја функција посебно (планирање, организирање... овие функции) Оваа тема може да се научи од книгата менаџмент за 4 год. економско ТЕМА 5. Бизнис план потреба од планирање на малиот бизнис постапка за планирање нов бизнис свот анализа и карактеристики на бизнис планот ЕТЕ ТОА Е СЕ
gi ima nekoj dobieno ovie rezultati po matematika ? 11. 5dena 12.za neravenkite-x E (1/3;3/5] 13.so vietovite sto trebase-(-9/4) 14.so trapezot,perimetarot na kruznicata 13pi(preku sredna linija) 15.volumenot na konusot 18koren od 2 16.plostinata na vtoriot triagolnik A1B1C1=150 17.r-ka na tezisna linija 7x+y-16=0 18.ravenkata normalna na dadenata: 5x+3y-14=0 19.verojatnosta za spilot karti 2/13 20.10 dena mu se potrebni da sobere vkupno 3000 domati
мене освен таа со деновите која не ја решив и со трапезот ми испадна 12пи, другите мислам дека ми беа исти
11. 8 дена кога на 5те дена во кои двата работника работеле ќе се додадат 3те дена во кои само едниот работник работел. 12, 13, 14, 16, 19, 20 добив исти резултати, а за другите не се точно сеќавам на резултатите. Барем јас така ги решив.
14. 12 пи е решението, во прирачникот има ваква слична задача, која не се решава преку средната линија 11. Професорот по математика ни кажа дека е решението 5
За 11та задача точно дека резултатот е 5, ама на крајот нели требаше да се додадат и оние 3 дена во кои само првиот работник работел сам? Мислам дека задачата беше "За колку дена била завршена работата?" , а не за колку дена била завршена преостанатата работа, или?
Во равенката ги додаваш тие 3 дена што работел првиот. На трапезот, периметарот на впишаната е 12Pi. Со 10 поени мањак што оценка може да се очекува?
Јас мислам дека тие веќе се ставени тука искрено не сум сигурна 100% ,професорот ни ја постави задачата и ни рече само да пресметаме
H го најдов со питагорова теорема преку c и (a-b)/2.....a c со правилото на страни на тангентен четириаголник (дека збирот на спротивните страни е еднаков) и мене така ми испаднаа а што напишавте кај таа што беше нешто a<-5 ??
Биологија професорката постојано праќа емаил во Скопје за некакви информации, но никој не се погрешил да ни даде некаков одговор. Инаку разбравме т.е екои професори по биологија од другите градови кажале дека прашањата ќе бидат од тестовите кои што ги има на крајот од лекциите од биологијата за 4та. Колку е точно, не знам
i jas taka poslusnav deka prasanjata ke bidat od testovite... i ne se sekirajte lesno ke bidi..filozofija vcera decava so polagaja mn lesno pominale oti ne se spremni uste kako da se realizira 3 eksteren predmet
Дали некој знае дали е истата програма што треба да се учи за биологија интерно како онаа за биологија екстерно?
Во оваа книга за 4 година по биологија нема ништо !! Се е напишано скратено, така да многу информации недостасуваат ( кои се важни ) и би можеле да се паднат на матура. Дали знае некој одприлика какви цртежи ќе има ? Требало да означуваш кое што е. Професорката ни рече дека тие најмногу поени ќе носеле.