Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Оди во училиштето кадешто си учела, ќе те информираат како оди процедурата.
    Ако го прифатат приговорот, ги враќаат парите. :)

2. Calla

Calla Популарен член

никој од форумов не може со сигурност да ти каже дали ќе направиш добар избор ако поднесеш приговор.
    тие од министерство, знаеме више, лудички се малце.. ама има и различни прегледувачи, некои прогледуваат низ прсти некои не.. дали си сигурна дека другарка ти не си напишала и нешто по свое? без да препише од тебе? во секој случај уште еднаш убаво види си ги резултатите.
    и бизнис сме учеле, ризикот ти носи 50:50, или добиваш или губиш, а 1000 ден. башка и не се малку, сеа е период на одмори, уписи... ако ти се фрлаат за да ти се расчисти сомнежот, ок... ама ако и онака не ти мења ништо и имаш висок просек и поени за државна квота, ќути си трај си терај си.. :lol: Со среќа во секој случај :)

frangipani likes this.
  3. Bojana.20

Bojana.20 Истакнат член

Не можам да ги видам резултатите од матурата..
    Пишува дека податоците не се пронајдени.. Му се јавив на класниот и ми вика не знаел ништо..
    Да не знае некоја што е работава, слични искуства, совет?

4. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Девојки еве и јас да ви го пренесам моето искуство со матурата.

Приговорите кои ги поднесоа моите соученици, со над 90 перцентили по македонски, беа прифатени сите до еден, и оценките им беа променети.
    Јас положив со 4ка, но по пресметување на поените видов дека имам доволно за да влезам во државна квота на факултетот кој планирав да се запишам.

Е сега, не можете да знаете колку ученици ке се поднесат документи на одреден факултет, но генерално земено, може да увидите кои факултети имаат повеќе кандидати. Пример е економскиот или правниот, и да не ви биде криво што не сте во државна за една бројка после запирката (што неретко се случува).
    Па така, доколку планирате да се запишете на факултет каде има оргомна конкуренција, воопшто не се мислете за приговорот.
    Но, доколку на пример, планирате на електро или машински каде влегуваат сите запишани студенти, во државна квота, според мене, нема потреба од поднесување приговор.

Со среќа нека ви е. :)

5. Tenkai

Tenkai Популарен член

На едно девојче од клас и се случи истото и откако се јави во ДИЦ и кажаа да оди во школо да си провери.

6. Victorian

Victorian Популарен член

Jас сум си задоволна од отцените на матурата затоа што знам дека она што си го напишав си е мое знаење а не на бато или дада што ми праќаа пораки по телефон :!:
    Галје ми е што имаат другите, си учев 4 години си имам просек сега за две четворки немам намера да се нервирам. Имам четворки со по 92 и 86 перцентили македонски и англиски и не ми паѓа на памет да пишувам приговор и да давам 2000 денара за џабе.
    Имам 95,6 поени па кај и да е треба да влезам помеѓу тие 300 души во државна квота на правен 8)

7. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

јас имам 82 математика и имам 4 :)

во електронската пријава се пишуваат и оцените од екстерно??

8. frangipani

frangipani Истакнат член

Многу сум сигурна,она немаше учено пошто е послаба ученичка и апсолутно СЕ препиша од мене,прашање по прашање. Знам дека не се малку пари и баш заради тоа се мислам,ќе размислам до утре како и да е фала ти многу. Највише ми е да не не влезам во државна квота зашто на економски има доста голема конкуренција,ама ќе видиме секој со своја среќа :D

9. senza.parole

А, Македонски јазик од колку перцентили почнува 5-ката, од 94 или?

10. filip44e

filip44e Активен член

jas imav 97,06 percentili i imav 5-ka....ina4e grnicata za 5-ka po matematika e od 87 pa nagore

senza.parole likes this.
  11. senza.parole

Знам за математика, сфатив од тука. За македонски чисто ме интересираше.

12. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Јас се мислам дали да поднесам приговор за македонски, имам 89.66 перцентили, ама не знам дали да се обидам, можеби ќе ми смени нешто, можеби не.

13. dawson

dawson Активен член

Еве јас :D

14. hamstika

hamstika Истакнат член

И јас се мислев за тоа дали да поднесам приговор, но решив да не поднесувам.
    Значи премногу е апсурдно сето ова, сите македонски 3ки, математика исто така.. Не знам како проверувале но не е како што мислат повеќето. Тие ваљда не гледаат колку имаш напишано, туку и скоро се да имаш напишано ако има 10 души подобри од тебе па макар и за половина бод ти ќе имаш пониска оценка од нив. КАТАСТРОФА!! нема да поднесам приговор затоа што кога прегледуваат треба да внимаваат (а и сиг сум дека внимавале) и не ми е логично да плаќаш 1000 ден за тоа што они биле слепи таму, бог да се чува. Ајде ќе се тешиме со тоа дека ќе ги вратат парите, но кој гарантира? НИКОЈ!! Не би ни требало да има приговори, а веќе ако има треба да се бесплатни, ебати државата скапана дали ги има некој тиа 1000 ден :@ Замислете поднесувам приговор и на 25ти ја гледам истата оценка. Не ми е целта со ова да ве предомислувам ли нз шо, едноставно сум многу разочарана. Значи физика професорот цел тест ми го реши и на клучот проверив речиси се ми е точно а тие 3ка ми ставиле. Физика не полагаа многу оваа год еве да речиме 10 души од цела држава и сега ако 5-6 од нив имаат 5-6 поени повеќе од мене јас треба 3ка да имам? Катастрофален начин на оценување!! А и да поднесам приговор, може ке ми ја сменат оцената али нема да а сменат оваа држава, не ми е мака за тоа 3ка што имам, туку зошто вака ни прават, зоштооо!!!

Извинете, можеби некаде сум вулгарна/арогантна, али ми пукна филмот!!

15. frose1

frose1 Истакнат член

и ја се нервирам зошто на тебе и на некои други професорите им ги решаваа тестовите а некаде имало групно решавање а некој ке се поти 3-4 саати да решава епа мислам хелооооуууууууу

feminium and Smilly like this.
  16. pato

pato Истакнат член

Има некој за на ДИФ?

17. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

македонски јазик и литература 4 91,94
    англиски јазик 4 83,35
    биологија 4 50,85

ЗНАЧИ СЕ НА СЕ АНГЛИСКИ СУМ ЗАДОВОЛНА СО 4КАТА ТОЛКУ И ОЧЕКУВАВ АМА МАКЕДОНСКИ И БИОЛОГИЈА 100000 % СУМ СИГУРНА ДЕКА ТРЕБА ДА ИМАМ 5 ЗАТОА ШТО ПРЕМНОГУ ДОБРО ГИ РЕШИВ ТЕСТОВИТЕ. Колку само прецизно не се прегледувани тестовите тоа е премногу очигледно ама ако алал да им .Ни јас не знам што да правам ни како дали вреди да се поднесе приговор..

18. Piink

Piink Истакнат член

За тие што се мислите дали вреди да се поднесе приговор.

Да ви кажам дека ВРЕДИ, затоа што голема е веројатноста да ви ги зголемат барем перцентилите, ако не оценката. А доколку ви ги зголемат перцентилите, макар и за еден, парите ќе ви ги вратат. Во спротивно не губите ништо, освен илијада денари, кои вака или така ќе ги потрошите, а доколку планирате да се запишете на некој факултет каде што има голема конкуренција, понекогаш и 0.01 поен е многу важен. Сите знаеме колку се реални оцените од матура и сличните на неа, но кога веќе во голеем дел учествува среќата, потпрете се на неа уште еднаш.

19. shivaree

shivaree Активен член

Според формулите за пресметување поени од минатата година имам 96,258 поени. Ќе аплицирам на општа медицина во Скопје. :)

20. tamicka

tamicka Истакнат член

Има некој што ке се запишува медицински-радиолошки технолог? :) :)