Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. valery15

valery15 Истакнат член

девојки не се лажете дека ако поднесете приговори, ќе ви ја поправат оценката.
    Еве пример: Мој познаник во 2012 година полагаше матура. Македонски јазик и литература тој доби 4ка, сметаше дека треба да има повисока оценка и поднесе приговор притоа плати 1000 денари.
    Но наместо да му ја поправат или задржат оценката тие му ја намалија и му напишаа 2 ка, а парите не ги добија назад. Кај се не се жалеа и никој не им помогна. Па таткото од немај каде се јави во утринската програма на канал 5 телевизија после година дена и таму го кажа овој проблем. Но за жал сеуште никој ништо не преземал за расветлување на случајот. Така да не се лажете многу дека ќе ви ги поправат оценките, радувајте се бидејки имате прелазни и уживајте. Што дека? факултети и онака има во секој град, кај и да е ќе се запишете.
    И јас не сум кој знае колку задоволна од резлутатите, и нејкам да ризикувам па што сака нека биде. Не дека со 1000 денари можам светот да го освојам, но од каде знаеш во чии раце иде твојот тест. :emo:

2. MalaMedena

MalaMedena Истакнат член

Ги имам истите оценки како тебе
    инаку јас можев да препишувам на македонски и англиски,си шепкавме,на биологија не. ни се падна еден ужасен тестатор. инаку гледам сите 3ки добиле македонски и биологија,а англиски повеќето се 4ки. И јас се надевав македонски дека ке добијам барем 4,а англиски 5. Само што англиски на есејот и писмото имав повеќе зборови од што треба :(

3. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Воопшто не сум задоволна од реалноста на матурата. :clap:
    Испадна на крајот дека исти оценки со скоро исти перцентили добивме одличните ученици по македонски јазик и литература, со сите можни прочитани книги, со сите 5ки во сите четири години, споредбено со ученици кои одвај кажувале по збор-два за една прелазна двојка по мајчин јазик... :x Криво ми е што бев будала и што се трудев, учев, губев време и се надевав дека ќе се исплати. Но, ете на крајот испадна дека не ми вредел трудот. Велат знаењето останува и до некаде е така ама неправдата е голема. И секогаш испаѓа така, тие што знаат и што биле одлични ќе добијат многу пониски резултати од тие одвај што поминувале, па на крајот испаѓа само дека тие се задоволни од матурата. Воопшто нема реалност од самиот почеток кога во една училница може да се препишува на мртво, а во друга воопшто не, па на крајот се покажаа резултатите. Не ми е криво што имам 4ка, криво ми е за нереалните високи оценки и тоа што знаењето не може да ни го оценат со еден таков лошо формулиран, смешен тест.
    И мислам дека на прилозите на телевизија кои кажуваа за поразителните резултати по мајчин јазик, заборавија да го споменат фактот дека оваа година беа прашањата толку тешки, глупави и двосмислени од типот: планиње, па баш ме интересира што ќе измислат за наредните години :)

:devil:

Едит: Во калкулаторот за пресметка на успехот ги пишувате екстерните од 3та и 4та година како посебни предмети?

4. Catherayn

Catherayn Истакнат член

А кец за двојка ако поднесам приговор мислите ке ми го прифатат??? = с

5. hamstika

hamstika Истакнат член

Една другарка лани не помина англиски и поснеси приговор. Не и ја зголемија оценката и не и ги вратија парите.

6. Catherayn

Catherayn Истакнат член

Stiskam palci da pomine prigovorot...

7. shivaree

shivaree Активен член

Може ли веќе да се регистрираме и пријавиме на upisi.ukim.edu.mk ? Затоа што пишува ПРИЈАВУВАЊЕТО ЗА Првиот уписен рок за прв циклус студии 2014/2015 година ЌЕ БИДЕ АКТИВИРАНО НАСКОРО и тогаш ќе се појави линкот за РЕГИСТРАЦИЈА a веќе има излезено опција "регистрирај се".

8. Cheryll

Cheryll Истакнат член

Истоо. Добив 4 ки по сите предмети со перцентилен ранг од 80-89 %. Полагав англиски, математика и македонски.Одлична ученичка со сите 5 ки, најдобра во мојата генерација, одам секоја година на натпервари по математика и обавезно земам место, а според оваа матура имам знаење 83,4 %. А задачите што ги решавам се научна фантастика за тие што беа на матурата. Ученик со 2 јки ама буквално 2 јки истаде сите 5 ки со 99 % . Не ми велите дека е тоа од знаење или дека учел. За математика кај нас премногуу се препишуваше, со телефони сликаа и им ги праќаа на приватниве школи по математика. Не ми се веруваше дека до толку ќе успеат па цел тест да го препишеш.Имам докази како им ги решааваат слики,слики ама џабе. И сега истата типка 4 години има 3 јки математика и сега на матурава оп 5 ка , јас 4 ка. Имам среќа што грбот ми го чува досегашниот одличен успех инаку немаше да се запишам на факултет од ваквите. А јас па смотана не ни се потрудив да препишам.Другарка ми : колкуу си смотана зарем ќе учиш, кај си ма се изгуби се тури од учење.. јас во себе: си учам за да имам убави резултати, ти со една недела учење, јас со два месеци претходно не може да биде исто. И сега испаднав глупача та ги има сите 5 ки. Тоа е тоа матурава направи да се осеќам помалку од другиве,поглупо,разочарано и страв од иднинава зошто ваков неуспех не сум доживеала и ќе ми остави траги. И ај објснете и на мајка ми како истале 5 ки, на матурата не можело да се лаже, јас не сум учела доволно.

9. Cheryll

Cheryll Истакнат член

И сакам да додадам знам дека за моите 4 ки не е никој крив, дека толку сум напишала или како и да е.Јас ви гарантирам дека тоа не е моето знаење. А ако беа реални резултатите и тие што си имаа 2 јки,3 јки или 4 ки на матурата имаа слични резултати скалите за отценките ке беа многу подбри. А не сите живо диво добие 5 ки македонски и после нормално скалата ке биде од 95 % !

10. Cheryll

Cheryll Истакнат член

Започнуваше од 95 % :x Инаку потребни би ти биле 90 тина поени за да влезеш во државна квота. Лани псоледниот имал 89,9 % годинава може да има повеќе конкуренција и сл

11. Cheryll

Cheryll Истакнат член

Лани на КНИ последниот имал 89,9 % за во државна квота. За во приватна ќе влезеш најсигурно! Годинава и би можело да има повеќе конкуренција.

12. Tenkai

Tenkai Популарен член

Може да се регистрираш и да си ја пополниш пријавата.

13. hamstika

hamstika Истакнат член

До кога може да се пријавиме овде?
    Се пријави некој? Се си мислам дека е рано уште.. :|

14. Tenkai

Tenkai Популарен член

Неколку страни претходно една членка пиша дека лани можело да се пријавуваме до денот на уписот, т.е. и на самиот ден на упишување. Јас сакам да се пријавам, т.е. до пола ја пополнив, ама не си ги знам точно оценките по редослед и не можам да продолжам со пријавата. Не е рано, ништо не те кошта и сега да си ја завршиш таа работа.

15. MonsterBaby

MonsterBaby Активен член

Пробав да се запишам нa уписи на УКИМ, ја потполнив првата страна но не ми дава да преминам на втората, ми се појавува порака: Следните чекори од пријавата ќе бидат овозможени накнадно. дали е ова нормално, или ми се случува само мене? :worried:

16. Victorian

Victorian Популарен член

Јас вчера ја пополнив пријавата и не ми правеше никаков проблем.

17. MonsterBaby

MonsterBaby Активен член

А можно ли е да зависи од факултетот?

18. Victorian

Victorian Популарен член

Не знам точно ама би требало да се отворени за сите факултети уште од јуни.
    Јас ја пополнив за правен и не ми правеше никаков проблем. Ако не ја отвара сега има време до Август ќе ја пополниш ;)

19. MonsterBaby

MonsterBaby Активен член

Се надевам хаха. Јас за на филолошки, но изгледа сеуште целосно не е достапно пријавувањето. :)

20. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Епа дај боже да ве примат па што треба како треба тука сме ке помагаме прашувајте :D со среќа