Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. QueenN

QueenN Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    342
    Moze li nekoj da me upati kade treba da se popolni taa elektronska prijava? Konkretno,planiram da se zapisam na medicinskiot fakultet vo Skopje.

2. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Кога ќе може да си ги земиме дипломите? Ќе ни кажат или треба секој да оди во училиште и да си ја земе дипломата? Сакам да се пријавам електронски, но не си ги знам оценките.

3. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    https://www.upisi.ukim.mk/Account/Login ... urnUrl=%2f

Нас ни кажаа на 12 август да одиме да си ги земеме дипломите, а воедно тогаш ќе ни ги дадат сведителствата. И да, знам како ти е, ни јас не можам да се пријавам затоа што не си ги знам оценките од прва и втора година. :(

На QueenN му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    6.073
    Moжете да проверите во е-дневникот ;)

5. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    И јас се сетив на тоа, ама кај мене не се внесени сите оцени, плус не се напишани по редослед како во свидетелствата.

6. Sanjaa1

Sanjaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Dali nekoj znae kako bi mozela da dobijam stipendija na ekonomskiot fakultet vo Skopje.. na smer smedkovodstvo i revizija?

7. Piink

Piink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    28
    Да бидеш во првите 10 кои имаат најдобри поени, што ќе се запишаат на економски факуллтет ( без разлика на смерот )

8. mila1995

mila1995 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Devojki ke odi li nekoj na FEIT?

9. Sanjaa1

Sanjaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Znaci tesko.. Bidejki js imam 92 poeni, pred mene sigurno ke ima so po 97-100.. Drug nacin osven ovoj nema ?

10. Piink

Piink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    28
    За прва година, така даваат. А од втора веќе можеш да си аплицираш за овие што ги дава државата. Има повеќе типови, со посек, социјални..

11. Sanjaa1

Sanjaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    За прва година, така даваат. А од втора веќе можеш да си аплицираш за овие што ги дава државата. Има повеќе типови, со посек, социјални..[/quote]

Znaci vo prva godina treba d imam prosek za da podnesam za stipendija ? I minimum prosekot kolku da bidi

12. Piink

Piink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    28
    Znaci vo prva godina treba d imam prosek za da podnesam za stipendija ? I minimum prosekot kolku da bidi[/quote]

Во главно да, но можеш да земаш стипендија и врз некој друг основ.
    Еве го конкурсот од мината година:

КОНКУРС

за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија

за студиската 2013/2014 година

Министерството за образование и наука за студиската 2013/2014 годинаќе додели стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија и тоа по следните видови:

а) Прва група – 1.500 стипендии за студенти од социјални категории;

б) Втора група:

- 630 стипендии (590 стипендии за студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните универзитети и високообразовни установи и 40 стипендии за студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на приватните универзитети и високообразовни установи), за студенти кои постигнале особено висок успех во учењето, и тоа за студенти запишани на техничките факултети и медицинските науки кои постигнале просечен успех од I-та до тековно запишаната студиска година од најмалку 8.50, а за студентите на факултетите од општествените науки и на факултетите од уметностите да имаат постигнато најмалку 9,00 просечен успех;

- 125 стипендии (105 стипендии за студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните универзитети и високообразовни установи и 20 стипендии за студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на приватните универзитети и високообразовни установи), за студенти кои постигнале особено висок успех во учењето, и тоа за студенти запишани на студиски програми по информатика кои постигнале просечен успех од I-та до тековно запишаната студиска година најмалку 9,00 просечен успех;

в) Трета група – 650 стипендии (620 стипендии за студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните универзитети и високообразовни установи и 30 стипендии за студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на приватните универзитети и високообразовни установи), за студенти запишани на студиски програми од научните подрачја на природно-математичките, техничко-технолошките, биотехничките и/или медицинските науки и кои постигнале просечен успех од I-та до тековно запишаната студиска година најмалку 7,00 просечен успех.

Повеќе можеш да си прочиташ на:
    www.stipendii.mon.gov.mк

13. TrueReligion

TrueReligion Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    175
    Дали некој знае минатта година на смерот македонски јазик и литература на Филолошки со колку поени влезе последниот во државна а со колку тој во приватна квота ?

14. FairyGirl

FairyGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    8
    Некоја девојка за на Историја со архивистика? :)

На Faith.M му/ѝ се допаѓа ова.
  15. frangipani

frangipani Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2014
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    67
    Здраво, другарка ми падна англиски и сега ако го полага во август ќе го испушти првиот уписен рок,е сега има варијанта да земе завршен испит за да се запише а после да ја полага државната матура. Прашањето ми е дали во прв уписен рок на правен и економски примаат со завршен испит,зашто другаркава слушнала дека не примале на сите факултети. Ако има некој што е информиран нека ми пише. :)

16. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
  17. sara555

sara555 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    1
    Сите четири години бев оддлична со сите 5ки , од државнава оценките ми беа 3,4 и 5...( не сум задоволна , особено од македонски од тројката ) сакам да студирам педагошки... сите ме советуваат да не го избираам тоа бидејки преполно е со луѓе завршени педагошки, и професорите школо ме советуваа да одберам нешто друго , сум можела да постигнам повеќе... сеуште немам одлучено , ваше мислење ве молам?

18. mila1995

mila1995 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Pa ti treba da odlucis ama ako imas kapacitet podobro odberi nesto drugo posto ova ne e perspektivno a i posle dali ke se vrabotis... Ti odi li nekoj predmet posebno ili najvazno sto sakas da rabotis?

19. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Прелани сите беа со 99.нешто што беа во првите 10. А 92 на финансиски менаџмент беше границата на квотата, значи 1-2ца влегоа во државна, другите со 92.нешто беа меѓу првите во приватна квота. На сметководство влагаа и со помалку од 92 во државна. Секоја година зависи од конкуренцијата, ама првите 10 се обично со по 99 поени.
    Друг начин за 1 година нема, ќе си плаќаш, а од 2 натака можеш да аплицираш за стипендија за социјалните категории (има услови таму) или за тие другите стипендии што се бара просек минимум 9.

20. Teresa539

Teresa539 Нов член

Се зачлени на:
    12 јули 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Треба ли при електронското пријавување да се внесат и оценките од екстерното тестирање? :?: