Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    147
    Здрави девојки!
    Денес се пријавив на Филозовски факултет- Специјална едукација и рехабилитација (Дефектологија). Ме интересираше до каде сте вие со изборот на факултет, да не има уште некоја од вас за на овој смер? ;)

2. choko

choko Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    90
    Е и мене ме интересира тоа , таму нели пишува можат да се внесуваат броевите 2,3,4 и 5 .. а ја имам 1 на екстерно и како да го внесам ако треба да се внесуваат ?

3. HardRock733

HardRock733 Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    2
    Ve molam vase mislenje za faklutetot Makedonski jazik i knizevnost i ako moze da mi dadete poveke informacii za toj faklutet sto se uci dali e tesko ?? fala odnapred

4. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    6.073
    Ама ни влијаат на просекот во свидетелствата, па мислам дека треба да ги внесеме :^)

5. TrueReligion

TrueReligion Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    175
    Фала, а зошто има некои за коишто пишува ,,нерангирани под миниум поени''?

6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    ^ Најверојатно имале премалку поени од потребното. На Филолошки за странските јазици полагаа приемен испит лани, па најверојатно од тоа е.

7. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905

Мое мислење е дека не треба да се внесуваат тие оцеки затоа што се како дополнителни, а и мислам дека факултетите немаат начн за пресметување на оценките од екстерно. И годинава се преметуваат поените на начинот на кој што се пресметуваа и лани (а лани тие што завршија немаа екстерно). Плус никаде нема наведено да се стават оценките од екстерно. Не за џабе во свидетелството се издвоени од предметните оценки.

8. valery15

valery15 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    128
    Ама оценките од екстерно се сметаат како 2 дополнителни предмети кои влијаат на општиот успех на ученикот и истите имаат уллога при запишување на факултет. Така да треба и во пријавата нив да ги внесете. Оценките од екстерните и изборните предмети влијаат на успехот и се внесуваат во пријавата, со исклучок на факултативните, тие не се вклучени во општиот успех и нема потреба од нивно пишување при пополнување на пријава.Поззз.

9. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Епа ако треба и тие од екстерно да се внесуваат, кажи ми како да ги внесат единиците тие што добиле единици на екстерно?

10. valery15

valery15 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    128
    Што е толку тешко? Ќе си ги внесеш оценките кои си ги добила, е сега штом единица си добила,ќе си внесеш единица во пријавата. Здравје за понатака. Воедно оценката од екстерно ти е вклучена и во општиот успех, излишно би било да не ја пишуваш во пријавата.
    Како што знам оценките од екстерно им го зезнаа успехот и на некои полуматуранти при упис. Значи оценките од екстерно вредат исто толку колку и оние задолжителните и се сметаат и при упис во средно, а не пак при упис на факултет.
    Уште еднаш внеси си ги оценките од екстерно, да не имаш некои проблеми. ова ти еден добронамерен совет. Позз

11. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Зборев за тоа како да се внесат во електронската пријава. Таму немаш опција за внесување на било која друга бројка освен 2,3,4,5. Фала ти за најдобронамерниот совет, како и да е.

12. valery15

valery15 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    128
    Лесно и едноставно. Овие оценки од екстерно ќе си ги вметнеш при останатите. Пример во 4 - та година имаш 12 предмети, ке си ги напишеш оценките шти ги имаш во свидетлество од сите 12 предмети и до нив плус ќе ги додадеш овие од екстерно.
    Па и да не ги внесеш не е толку опасно мислам, секако им ги носиш свидителствата. Комисијата при факултетот ќе разгледа и ќе види таму се. Ако не пак почекај, уште цел месец имаш до уписите. Може ќе се смени нешто. Зошто волку брзате не ми е јасно. Си отварате дополнителна работа само. Че изменат нешто потоа пак че треба одново да се пријавите. Уште не се ни официјални ниту резлутатите од матура, а штотуку излегоа не пак за екстерниве. Пола македонија од форумот пишува приговори за оценките од матура. Ти си запнала со пријавување толку рано. Почекај малку не губиш ништо, некој сето тоа го има во предвид Позз.

13. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Валери значи не се разбирате. Она прашува ЕДИНИЦИ како да внесат од екстерно во пријавата пошто има можност само за 2,3,4 и 5 да се внесе.

14. valery15

valery15 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    128
    Да да, токму така, не се разбравме како што треба, но јас и реков да почека и воопшто да не се брза, бидејки има уште цел месец до уписи. Ке го рефрешираат електронското пријавување, па ќе стават и опција за единиците од екстерно. И тогаш ќе може убово да се пријави. Електронското пријавување е од лани :tmi: . Да не се грижи за тоа уште сега да биде пријавена, бидејки секој што сакал, бил запишан на факултет, ниту еден не останал не запишан.

15. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Мене и да ми се брза, не можам да се пријавам бидејќи не си ги знам сите оцени на памет. Така што не прашував за мене за единиците туку само споменав заради тоа што некое од девојчињата погоре спомна дека има единица на екстерно и како да ја внесе, па и на мене не ми беше јасно.

Веројатно ќе го сменат системот па ќе може да се внесуваат сите оценки, иако полесно би било само просекот од секоја година да се внесе. Во секој случај фала што се потруди да објасниш :)

16. Motogija67

Motogija67 Нов член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Ovaa za kaj medicinski fakultet 2013/14 nema za konecni rezultati,ima li na nekoe drugo mesto da najdam ?

17. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10
    Не ми е јасно за какви оценки зборувате при електронско пријавување ? Јас се преијавив електронски само со лични податоци, а да внесам оценки никаде не ми се бараше :o :o :o ..... На калкулаторот на финки што е таму го пресметував успехот, а инаку електронски се пријавив на линк кој што беше постиран на страната на пмф . Ако има некаде да треба да се потполни: лични податоци и плус оценки пратете ми линк ..

18. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Не знам ти каде си се пријавувала електронски, можеби ПМФ имаат посебен начин на пријавување, ама ова е страната каде што електронски се пријавуваш.

https://www.upisi.ukim.mk/Account/Login ... urnUrl=%2f

19. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Има ли шанса да ме примат со 79.887 поени на општа медицина во Штип (во квота со кофинансирање)?

20. valery15

valery15 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    128
    Не мила, бива ли волкав баксуз да си?
    Во конкурсот пишува дека во прв и втор уписен рок на медицина, фармација и стоматологија на студиските програми при угд штип не може да конкурираат кандидати кои имаат под 80 поени. А теби ти треба не цел поен. Каков малер..
    Јас за ова се нервирав цело лето бидејки имав слаб успех сите 4 години минував со 4,0 просек, но за матурата добро се стегнав, научив ептенската, ја сработив супер и имам 82 поенчиња. Се надевам во приватна квота да влезам. Ама имам некоја надеж дека ќе ме примаат, и мирна ми е сега главата инаку пукав од плачење и нервози се дур не излезоа резлутативе од матура.