Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. bandzi1

bandzi1 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Фала многу :)

2. valery15

valery15 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    128
    Сакаш да кажеш дека таму кандидатите не се пријавуваат по електронски пат туку директно ги доставуваат документите до факултетите на кои конкурирааат?

3. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    6.073
    Изгледа да :)
    Страната што ја имаат за „уписи“ е оваа
    http://upisi.ugd.edu.mk/
    ама тоа е само Е-систем за рангирање на кандидати и никаде во потребните документи не се спомнува елктронска пријава.

4. matejaaa

matejaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    134
    Во електронскава пријава кога се ќе се заврши со пополнување и се доаѓа до Поднесување и сега таму го пишува следново: Со клик на копчето ПРАТИ, пријава ќе биде пратена на разгледување од комисијата. Проверете ги податоците пред да ја испратите пријавата.
    ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ и има под 1.2.3...13. и скоро под сите тие бројки пишува испечати
    Јас треба сите тие да ги печатам или одма можам да стиснам на копчето ПРАТИ ???

5. JKT

JKT Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2014
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    18
    И јас тоа се прашувам, инаку кај мене беа 5-6 документи мислам, изјава за неподигање на документи во рок од 3 месеци, пример за уплатница, интерен лист, универзитетски лист и уште таму некој

6. fitness-girl

fitness-girl Активен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    5
    Кај мене беа 5 документи сите ги симнав и ке ги испечатам :)

7. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10
    дали некој ги уплати тие 300 ден. за факултет во својот град ??? некаде прочитав дека и така можело па само ќе однесам уплатница без да се малтретирам по Скопје да плаќам

8. FotoLina3

FotoLina3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    43
    Што се однесува до електронското пријавување, дали е задолжително за УКЛО, поконкретно за Економскиот во Прилеп, бидејќи таква страна има, ама досега слушнав дека само за УКИМ е задолжително, за УКЛО не сум сигурна... Вртев низ последните 22 страни и не најдов ништо за тоа.

И уште нешто, што е тоа со стипендија во прва година ако си во првите 10 кои имаат најдобри поени? Тоа го има ли во Економскиот во Прилеп? И ако го има, како да аплицирам и кога?

9. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    На УКИМ го има, за другите универзитети не знам како е, не се аплицира туку автоматски се рангираат најдобрите 10 од секој факултет и првата година се ослободени од партиципација. Конкретно на Економски на УКИМпрвите 10 се секогаш со над 99 поени, само децимали се во прашање :)

На FotoLina3 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FotoLina3

FotoLina3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    43
    Фала за одговорот. На УКИМ видов и сама дека е многу поголема конкуренција отколку на УКЛО, јас имам 98 поени и нешто, па ако има нешто вакво и на УКЛО, супер :)

Некој друг за електронското пријавување да ми одговори? :?: :geek:

11. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Дали некој од вас знае каде може да се купи пријавата за упис и на која жиро сметка (за Филозофски факултет) треба да се уплатат 300 денари?

12. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.881
    од факултет има...

13. x-y

x-y Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    7
    А што ако имаш 1 во сведителство од екстерно тестирање ? :^) На електронската пријава уште не ми се внесени оценките, а 1 мислам дека неможе да се пишува. Ако има некој друг со овој проблем нека пише :)
    И btw...изводот од раѓање... копија, оригинал или не постар од 4 месеци треба да биде? Тенкс однапред :D

14. JKT

JKT Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2014
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    18
    Луѓе. значи, последен пат прашувам доколку некој знае да одговори....... документи за запишување се :
    Електронска пријава, пријава за запишување, извод, државјанство, 300 денари, свидетелства од 4 години и диплома. Каква е таа електроснка пријава ? Дали е тоа крајниот интерниот лист ? И, кажете ми тие 5 документи кои излегуваат после пријавата откако ја испратиш, а тоа се изјава за неподигање на документите, интерен лист, универзитетски лист, пример за уплатница и нешто таму за дисперзирани ( што не ми треба), е кои од тие требаат ? За што е интерниот а за што е универзитетскиот ??? Помош ве молам

15. anna.dolphin

anna.dolphin Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Тие сите документи кои ти излегуваат на крајот треба да ги пополниш, да ги испечатиш и ги доставуваш заедно со другите документи на денот на уписот. Треба сите да ги имаш, освен тој за дисперзни студии (како што велиш и ти) :D

16. Motogija67

Motogija67 Нов член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Дали некој знае што да пишам во Дополнителни документи или прикачи документ и кај оценките што се дали треба да се пишат оценките по број на пример: 10 петки или само 1 петка,бидејќи лево има као бројач нешто,а да имаше и коментар од апликатнтот за што е тоа ? :^) :?:

На FotoLina3 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FotoLina3

FotoLina3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    43
    Еве ја пополнив пријавата и сега гледам празно место.
    Јас го отштиклирав тоа за кофинансирање, и сега ми пишува: Во случај да не бидам рангиран согласно основниот избор, согласен сум да се запишам во некоја од другите студиски програми, зависно од вкупниот број освоени бодови, според следниот приоритет: #
    Значи, нема ништо. А кога селектирав за која студиска програма сакам да се запишам, стиснав на Банкарство и финансиски менаџмент, и ми се појави на левата страна од празната листа и го внесов во десната, и потоа селектирав Сметководство, финансии и ревизија, и другата се избриша, значи како да сум селектирала само Сметководство. И сега не ми е јасно, како да ги ставам студиските програми за да ги рангирам, ако кога селектирам било која се појавува само таа, а не се дополнува на претходната што сум ја селектирала? Тоа не ми е јасно воопшто.
    Не знам дали сум доволно јасна, ама згора на се, селектирано ми е дека се запишувам на Банкарство и финансиски менаџмент (Прилеп), а ако не ме примат на државна, ќе одам на ??? смер, бидејќи немам втора опција. Помош, некој ??????? :tmi: :worried: :?: :?: :?: :?: :?:

18. JKT

JKT Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2014
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    18
    Дали некој има повратен одговор или нешто друго за тоа што пратил пријава ? Гледам дека ако си пратил пријава можеш уште еднаш да пратиш не е проблем нигде нема дека е пратено а мене ми напиша дека пријавата е испратена до комисијата за разгледување. Треба некаков повратен одговор или ? Ете ова ми го напиша кога ја испратив

Прикачени фајлови:

• upisi4.png
      upisi4.png
      Големина на фајлот:
      14,3 KB
      Прегледи:
      137
  19. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Тоа ти е повратен одговор. Друг не праќаат.

20. matejaaa

matejaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    134
    Дали можам утре во сабота да извадам државјанство или морам во работен ден, бидејќи не знам утре дали ќе работи.
    Да не знае некој?