Зависи за кој универзитет прашуваш. На УКИМ ќе бидат објавени прелиминарни резултати на 19 август, а конечните на 21 август.
уплатницата што ми беше дадена како пример при електронско пријавување, пишуваше 500 ден... јас толку и уплатив и сега ке полагам приемен или ?
Ги поднесов сите документи освен изјавата за кофинансирање, и сега незнам дали ќе ми прават проблем, бидејќи на електронската пријава не го штиклирав тоа, што значи ако не ме примат на првиот смер автоматски да идам на вториот смер. Дали има некој како мене или само јас не поднесов изјава за кофинансирање?
И јас на електронската пријава не го штиклирав тоа и не планирав да поднесам изјава за кофинансирање ама ми дадоа од таму и ми кажаа дека и таа е потребна...
Јас не поднесов кога се запишував порано, ама таа не се поднесува само ако си сигурен дека ќе влезеш во државна. Подобро што ви дале зошто ако не влезеш во државна на тој смер, идеш во државна на следниот и се така до крај дур не влезеш некаде во државна квота, а ако не влезеш никаде во краен случај те одбиваат скроз зошто не си прифатил да бидеш рангиран во приватна квота и после ќе треба да аплицираш пак во 2 уписен рок. Мене така ми објаснија тогаш А и да те примат во државна на друг смер, после ако сакаш да се префрлиш на твојот пак преоѓаш во приватна автоматски.
И мене ми дадоа и јас и кажав на таа што ми ги зема документите како е што е и она ми рече епа не ти треба тогаш таа изјава пошто ти више во електронската пријава си се изјаснила дека не сакаш во приватна..
Јас денеска поднесував документи на Јустинијан и не ми бараа изјава за кофинансирање (во електронската пријава си пишува дека (не) си согласен ) и не бараа изјава за личните податоци. Си зависи од факултетот.
Има ли некој што бил денеска на упис во Штип на медицински конкретно за општа медицина да каже колку имало пријавено ?
еден проблем ми се случи вчера, а сега ми текна да прашам тука може некој знае. Вака брат ми аплицираше електронски на уким т.е на iknow системот преку мојот е-маил, а исто и јас имав аплицирано со тој пред 2 години ама не го користев, пошто кај нас на факултет користеме друг систем. Се тоа го пријавив и потоа кога се логирав пак неможеше да влезам, ја променив лозинката и кога влегов наместо кај него влегов кај мене. Направив друг е-маил ама со тој неможев да аплицирам пошто веќе постоеше неговиот матичен број во системот, некој со сличен проблем, сега испаѓа дека тој воопшто нема аплицирано или како, а и да аплицира со друг е-маил неможе, а за неколку часа почнуваат уписите, што да правиме??? Некој со ист проблем?
абе еве денес ке одам дс се запишувам и се мислам за париве на жиро сметка... некои уплаќале по 500, некои по 300.. тоа зависи од факултетот или сам си бираш колку, не разбирам... јас 500 уплатив ќе бидам испрашувана или што? имам само две уплатници една од 500 и една од 50 за административни трошоци... доволно се?
Не ме сфаќај погрешно ама и на страните на факултетите и на форумов милион пати е кажано. Ти објасниле веќе, незнам што повеќе од ова сакаш. Толку сте незаинтересирани, незнам како можете вака ..
повторно пробај со истиот емаил... секоја нова апликација со ист емаил ја бриши претходната( во случајов твоите податоци се бришат)...
читам дека ми објаснија ама чим повторно прашувам значи уште не ми е јасно... не дека не сме заинтересирани, ама странава за тоа е, се мислев нешто околу уплатниците па си прашав....
Ако не полагаш приемен само да поднесеш документи треба 300ден. Ако полагаш приемен треба 500ден. Ако полагаш приемен, повеќе предмети 1000ден. Истото од Катфем е, незнам како поинаку да ти го објаснам тоа е .. Јасно ли ти е? На кој факултет ќе одиш?
Ќе кажете на шалтер. Не знам дали брат ти аплицира на УКИМ, ако аплицира на УКИМ кога ќе ги поднесува документите нека каже на шалтер каква е работата. Ќе му средат таму.
Дечкии да ве прашам ..Дали ќе може сега додека уште не се излезени конечните резултати да си ги подигнам документите и на вториот уписен рок да се запишам на друг факултет во друг град??? Итно ми треба ве молам ....