Јас како личност што полагаше минатата година, ви препорачувам на македонски највеќе внимание да обрнете, затоа што македонски беше потежок и најдвосмислен од сите што ги полагав.Инаку македонски беше предмет што највеќе го имав учено, ама имаше многу глупави ситници кои ги бараа.Најдобро е да учите од двата прирачници, затоа што во ниту еден од нив не е се целосно опфатено.Доколку имате и можност убава опција е да ги поминете и учебниците од прва до четврта
Здраво матуранти Не знам дали сте веќе информирани за есејот што треба да го пишуваме по Македонски јазик и литература,ама кај нас во школово се слушаат муабетот дека ќе биде на тема:"Реализам во Европската литератутра". Не знам колку е точно,па сакам да споделите и вие нешто ако сте слушнале во врска со есејов. Искрено јас најмногу се плашам за есејов...Кој знајт што ќе биде.
Е зошто рано? Шо порано тоа подобро... Инаку кај нас професорот ни го препорача прирачникот за матура по македонски јазик од Ленка.
Мене искрено ме фаќа страв за матура. Јас интерен ќе полагам историја ајде тоа не е страшно ама екстерен полагам француски македонски и математика. Француски одам на часови се спремам не е страшно, македонски исто така почнав да се спремам, сама дома учам од прирачникот, за делата ги вадам најбитните карактеритики, ама математика е тоа тешко! Исто и на математика одам на часови ама многу тешко ми оди јас луѓе четри години во сведителстовото ми штрче само тоа ми е 3 и како ќе положам за матура нензнам. Дали вие почнавте да се спремамте, користете ли некој концепт за подобро помнење
Еве пишува на страната за матура се како што треба за есејот ) http://www.matura.gov.mk/data_files... јазик за државната матура во 2015 година.pdf
Јас одбрав вака : Македонски јазик задолжителен предмет. Прв Изборен: Англиски јазик Втор Изборен: Историја ! Збогум математикоооооо !!! И интерен предмет : Социологија Инаку нешто книга прирачник,чудо да учиме за историјава имат?
^ Кај нас професорката кажуваше за тие што избрале интерен предмет Историја,да ги учеле само прашањата од учебниците. Ама вака ние,излеат се со ред ќе треба да учиме. Само за убо нека е.
Во втор изборен предмет,ние што сме Општа Гимназија може да одбираме и Филозофија Тоа ќе си земам,батали Историја...кој ќе се бори со години
^ За екстерниот ви зборувам,не за интерен Дојде вчера класниот кај нас и кажа дека сме смееле да бираме и филозофија имало грешка во пријавите Ако сме сакале да смениме,можеме до вторник Па сега не знам,небитребало класниов да лажит Инаку нели го пишуваше и бизнис во пријавите,ама тој не смееше да се полага...па на местото од бизнис сигурно е филозофија
Да??? Ами кај нас ништо немаат кажано за таа работа,ама и во тоа извештајот на училишната комисија за матура не пишува дека можи и филозофија...
Не знам,прашај вторник нашколо Јас мислам дека може,мислам така кажаа дека може. Не би требало,во едни училишта да може,во други не. Не ми е логинчно некако. И излеат само ја и ти сме матуранки,оти цело време само ја и ти пишуваме Ако имат уште некоја матуранка нека пишит
http://www.matura.gov.mk/data_files...уманистичко подрачје и спортска гимназија.pdf Еве ги новите пријави во кои има и филозофија. Е ова веќе ми се допаѓа.