Многу би ценел доколку некој ми прати линк каде пишува кои дела и лектири од сите четири години ќе бидат опфатени на матурата.
Ова сериозно за филозофија? Значи,ако биде пак пријави,изгубеност на нивоу. Инаку јас ја имам книгата или како год од Билјана Богданоска и тука се следниве лектири,дела: Гилгамеш,Хомер-Илијада,Пеколот,Дон Кихот,Хамлет,Тaртиф,Странствувањето на Чајдл Харлод,Евгениј Онегин,Чичко Горио,Злосторство и казна,Цвеќина на злото од Бодлер,Гарванот,Странецот,Чекајќи го Годо,Чехов(Избор раскази). Панонски легенди,Похвално слово,''О,писменех'',Различна поучителна наставленија,Слово за празниците,Труд ми е името,Сердарот,Мак.крвава Свадба,Чорбаџи Теодос,Парите се отепувачка,Печалбари,Бели мугри,Крпен живот,Улица,Пустина,Пиреј,Дениција,Големата вода,Диво месо,Црнила,Црно семе.
@bella96 веќе го напиша поголемиот дел, кај нас се вака распределени (ако некој сака да оди по хронолошки период) Spoiler: Светска литература Стари литератури: Старогрчка- Хомер, Илијада (Разделбата на Хектор и Андромаха, Борбата на Ахил и Хектор) Асировавилонска- Гилгамеш Хуманизам и ренесанса: Данте Алигиери- Божествена комедија, Пеколот (воведна песна) Мигел де Сервантес- Дон Кихот Вилијам Шекспир- Хамлет Класицизам: Молиер- Тартиф Романитизам: Џорџ Гордон Бајрон- Странствувањето на Чајлд Харолд Александар Пушкин- Евгениј Онегин Модерна поезија: Едгар Алан По- Гарванот Шарл Бодер- Цвеќиња на злото Реализам: Оноре де Балзак: Чичко Горио Фјодор Михајлович Достоевски- Злосторство и казна Реализам XX век: Антон Павлович Чехов- Избор раскази (пр. „Смртта на чиновникот“) Модернизам: Албер Ками- Странецот (егзистенцијализам) Семјуел Бекет- Чекајќи го Годо (театар на апсурд) Spoiler: Македонска литература Средновековна литература: Панонски легенди Климент Охридски- Похвално слово Црноризец Храбар- О писменех Просветителство: Јоаким Крчовски- Различна поучителна наставленија Кирил Пејчиновиќ- Слово за празниците Јордан Хаџи Константинов Џинот- Труд ми е името Романтизам и преродба: Димитрија Миладинов- Собирачка дејност Константин Миладинов- Поезија Григор Прличев- Сердарот Војдан Чернодрински- Македонска крвава свадба Крсте Петков Мисирков- За македонцките работи (!) Литература меѓе двете светски војни: Васил Иљоски- Чорбаџи Теодос Ристо Крле- Парите се отепувачка Антон Панов- Печалбари Кочо Рацин- Бели мугри Spoiler: Современа (повоена) македонска литература Современа македонска проза: Стале Попов- Крпен живот Славко Јаневски- Улица Ѓорѓи Абаџиев- Пустина Петре М. Андреевски- Пиреј Живко Чинго- Големата вода Ташко Георгиевски- Црно семе Современа македонска поезија: Блаже Конески- Избор Ацо Шопов- Избор Радован Павловски- Избор Гане Тодоровски- Избор Матеја Матевски- Избор Влада Урошевиќ- Избор Современа македонска драма: Коле Чашуле- Црнила Горан Стефановски- Диво Месо
Za da se zapises informatika finki sto treba da imas polozeno matura i kolku poeni treba da imas ako moze da mi objasni nekoj
Македонски ти е задолжително, ако си математички смер-математика ти е исто задолжително а ако не си математички смер обавезно ти треба математика, информатика исто така ти треба многу е сега другиот предмет во зависност. Брат ми кога се запишуваше на ИКИ на ФИНКИ, покрај овие предмети избра и физика и проектна физика и беше комплет но тоа беше пред 7 години. Е сега за поените не би знаела да ти кажам баш, но има и под 85 знам. Е работата е отпосле, прв семестар што пола и повеќе од примените се откажуваат и си ги подигаат документите за друг факс зашто или не разбираат ништо или премногу им доаѓа.
Некој што знае да ми каже. Македонски прирачникот од која година на издавање треба да е, односно кое издание поточно бидејќи има повеќе
Ако мислиш на тој лилјавиот прирачник две изаднија се. И двете се точни,во второто мислам само дека има малку повеќе измени.Нас професорката ни кажа дека нема некоја голема улога. Инаку јас го имам второто издание идадено е 2008 година.Ова второво издание било направено според највисоките стандарти,а биле исфрлени работи кои што не биле дел од испитата програма.Така пишува на прирачников
Мојот е исто од виолетовиот ама пишува 2007. Сега што е разликата, што е исфрлено да знам да не учам??
Дали некој од вас има упатства или уште подобро пример како конкретно треба да изгледа составот по македонски?
Темата ни е Реалзимот во Еворопската литература, а есејот треба да е од три дела вовед,главен дел и заклучок. Во воведот треба да пишуваш општо за реалзимот,во главниот дел пишуваш конкретни работи за дадената тема,пример ако имаш споредба на два ликови од некој од делата...пишуваш за тоа И во заклучукот треба да напишиш твој ставови за она што си го заклучила од предходно напишаното и сознаеното. Мислам дека е вака,ако не е точнонекој нека мепоправи
Да си прашам нешто.. ако се врати стариот концепт за матура тоа значи два екстерни и два интерни предмети така ? еден екстерен македоснки другиот бираме меѓу математика и англиски и два интерна.. ? и ме интересира дали ако меѓу англиски и математика изберам математика.. дали после во интерните имам можност англиски да изберам? или неможе ? Се збунив пошо ја знам дека две екстерни два интерни беше.. а вчера едно девојче ми кажа дека три екстерни и само еден интерен било и ќе сум си можела и математика и англиски да полагам..
Задолжителен ти е Македонски Прв екстерен бираш помеѓу математика или јазик втор екстерен можеш да бираш помеѓу јазик,математика,биологија,хемија,физика,историја и филозофија и еден интерен е што морат да го имаш слушано две години Инакуако едниот предмет пример математика го имаш земено како прв екстерен,неесмееш да го земиш и како втор екстерен,односно два предмети исти не смееш да имаш. Иначе можеш како втор екстерен да земиш англиски,а прв математика и обратно
Јас лани полагав филозофија како втор екстерен, не знам како ви е оваа година. Ама ако се мислите меѓу историја и филозофија бирајте филозофија. Само една книга е не се четири и е многу полесно. Како и да е со лесно на матурата и високи отцени
Луѓе, може ли да се полагаат два странски јазика, т.е. за прв изборен екстерен да изберам англиски а за втор француски? Да си прашам тука, мада 90% е дека изгледа не може, пошто во термините нели објавија за странски јазик еден термин, 15 јуни...
^Не може.Баш денес зборував со една професорка и рече дека не можело.Инаку да беше така,радо би секој.
Нема 2 интерни предмети,има само 1 интерен предмет, и 3 екстерни.Оваа година требаше да се полага по нов модел, но ете за среќа и оваа година ке се полага по ланскиот модел.