Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Belieberka666

Belieberka666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    144
    Јас имам трет екстерен филозофија, имаме секој ден со професорката часови. Од учебникот се е многу обемно и потешко е да се научи. Ние прво ги изрешивме тестовите од претходните години и прашањата екстерно од прво полугодие и сега по плановите за лекциите од тетратките повторуваме. А, професорката ни рече дека наредната недела ќе ни направи и тест да види колку знаеме до сега и да обрнеме внимание само на она што не го знаеме.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kater4e

kater4e Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    12
    Јас имам прашање во врска со матурата:
    Дали сите прашања за делата ќе бидат поврзани со темата - реализам или само текстот кој треба да го пишуваме е поврзан со темата реализам?

3. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    Само темата за есејот е реализам, се друго се општи прашања за делата.

4. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Само есеј ќе има и прашања од материјалот така??
    Јас иам недоумица во врска со делот за комуникација во учебникот. Дали тие пишувања молба, жалба, CV и слично треба да се учат или пишуваат како на англиски пример??

5. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    Тие нема да ги има. Воопшто!

6. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    4.036
    Јас почнав да учам поминав се од јазик и од македонската литература читам и така лесно памтам за што се работи во некои дела особено тие дела со поинтересна содржина, но сепак ми е многу тешко. Еве сега се вежбав со тестовите од минатите години и ЈАС ЗНАМ ДЕКА НИШТО НЕЗНАМ. :|
    Сега пак ќе почнам се јово на ново 8-|(facepalm)

7. La Gatita :)

La Gatita :) Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2015
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    27
    Дечки да ве прашам нешто во врска со есеите Анлиски колку ги има и дали некој може да каже другиве години на што теми беа за да знам коку толку на што да се спремам? :)

На wanderlust му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bonx

Bonx Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    44
    Феминки, нели сега полагам државна матура на 11, мак. Јас сум толку изгубена, што поооојма немам, ни што ќе има, ни како ќе има. Бидејки професорката што ни предаваше мак. оваа година кога завршивме ние, и таа отиде во пенѕија.И од 1ва година до 4та реко ни предаваше, ретко.Дали 20лекции имаме земено во тие 4години. Нејзиниот час ни беше како за релаксација. |(
    Никој не се жалеше, на сите ни одговараше.. и поминаа годините.. и на крај државна матура од класот се запишавме само 5деца.:worried:
    Кажете ми вие, што сте биле веке матуранти.Лесно е? Ќе може 2ка да извадам онака без учење, од „чиста култура“? Што-како..
    Само тоа ми претставува проблем, другите предмети воопшто..но за ова со македонски..:sweat:

9. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Ќе има еден есеј кој оваа година ќе биде од 220-250 зборови (така ми кажа професорката што одам на часови, баш колешка од Министерство и кажа) и едно помало зависи што ќе им текне дали молба, апликација за работа, писмо формално, неформалнo, film review, article, report , thanks letter,и сл.

10. unicorne

unicorne Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    24
    Дали некој ја знае точната тема македонски и дали ќе биди само за Балзак и Достоевски или и за Чехов реализам на кој век ќе биди?

11. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.903
    A ќе може да ми покажеш примери како се пишуваат овие Article,Report,Thanks Letter?

12. La Gatita :)

Се зачлени на:
    16 јануари 2015
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    27
    Да ако може да ни дадеш примери :)

13. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    Па,можеби и од Чехов нешто ќе има за есејот пошто и неговите дела спаѓаат во реализам,нели.
    :D

14. SuchaLady

SuchaLady Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    16
    Девојки,вие што се повеќе информирани,да ве прашам...Тестовите за матура ДО 2013 година имаат по 100 бода,а последниов од 2014 само 80..Фалат и текстови од делот Читање со разбирање,на кои матурантите вадат најмногу поени..Дали во тестот воопшто ги немаше(до тие што полагале матура 2014) или пак само фалат на страницата?

15. La Gatita :)

Се зачлени на:
    16 јануари 2015
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    27
    Дечки може ли да ми кажете тие што полагале минатите години Англиски Матура на што теми ви беа есеите и писмата?

На unicorne и wanderlust им се допаѓа ова.
  16. La Gatita :)

Се зачлени на:
    16 јануари 2015
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    27
    Тоа не се знае ќе дознаеме денот кога ке полагаме.Во реализам спаѓаат Достовски, Балзак, Толстој, Чехов, Шолохов :)

17. white.kitten

white.kitten Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    76
    Како ќе има за Шолохов, Толстој кога тие не спаѓаат во испитна програма? Само ги има Чехов, Достоевски и Балзак.

18. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    LLaborant

Ispitnata programa na matura.gov e od 2013 God. Ovaa godina se vneseni mislam I Sholohov I Tolstoj zatoa I gi rabotevme, plud Proces od Kafka mislam deka e vnesena megjutoa ne e del od realizam pa ne e potrebna za esejot.

Nego, kako vi odi biologija na tie so ke polagate?? Kako pominavte lani, kako se sprema(v)te??

19. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    11.772
    Ги нема внесено Толстој и Шолохов. Како што разбрав во темата се вклучени само Балзак и Достоевски.

20. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Некој поконкретно да напише или да објасни што треба да се пишува во есејот. Бидејќи мојата професорка појма нема..:| Треба да биде како критика поставен или повеќе уметнички ориентиран? Доколку некој има пример слободно нека постира.