Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. Belieberka666

Belieberka666 Истакнат член

Јас имам трет екстерен филозофија, имаме секој ден со професорката часови. Од учебникот се е многу обемно и потешко е да се научи. Ние прво ги изрешивме тестовите од претходните години и прашањата екстерно од прво полугодие и сега по плановите за лекциите од тетратките повторуваме. А, професорката ни рече дека наредната недела ќе ни направи и тест да види колку знаеме до сега и да обрнеме внимание само на она што не го знаеме.

Anna-Banana likes this.
  2. kater4e

kater4e Истакнат член

Јас имам прашање во врска со матурата:
    Дали сите прашања за делата ќе бидат поврзани со темата - реализам или само текстот кој треба да го пишуваме е поврзан со темата реализам?

3. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Само темата за есејот е реализам, се друго се општи прашања за делата.

4. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Само есеј ќе има и прашања од материјалот така??
    Јас иам недоумица во врска со делот за комуникација во учебникот. Дали тие пишувања молба, жалба, CV и слично треба да се учат или пишуваат како на англиски пример??

5. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Тие нема да ги има. Воопшто!

6. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Јас почнав да учам поминав се од јазик и од македонската литература читам и така лесно памтам за што се работи во некои дела особено тие дела со поинтересна содржина, но сепак ми е многу тешко. Еве сега се вежбав со тестовите од минатите години и ЈАС ЗНАМ ДЕКА НИШТО НЕЗНАМ. :|
    Сега пак ќе почнам се јово на ново 8-|(facepalm)

7. La Gatita :)

La Gatita :) Истакнат член

Дечки да ве прашам нешто во врска со есеите Анлиски колку ги има и дали некој може да каже другиве години на што теми беа за да знам коку толку на што да се спремам? :)

wanderlust likes this.
  8. Bonx

Bonx Истакнат член

Феминки, нели сега полагам државна матура на 11, мак. Јас сум толку изгубена, што поооојма немам, ни што ќе има, ни како ќе има. Бидејки професорката што ни предаваше мак. оваа година кога завршивме ние, и таа отиде во пенѕија.И од 1ва година до 4та реко ни предаваше, ретко.Дали 20лекции имаме земено во тие 4години. Нејзиниот час ни беше како за релаксација. |(
    Никој не се жалеше, на сите ни одговараше.. и поминаа годините.. и на крај државна матура од класот се запишавме само 5деца.:worried:
    Кажете ми вие, што сте биле веке матуранти.Лесно е? Ќе може 2ка да извадам онака без учење, од „чиста култура“? Што-како..
    Само тоа ми претставува проблем, другите предмети воопшто..но за ова со македонски..:sweat:

9. srcence1607

Ќе има еден есеј кој оваа година ќе биде од 220-250 зборови (така ми кажа професорката што одам на часови, баш колешка од Министерство и кажа) и едно помало зависи што ќе им текне дали молба, апликација за работа, писмо формално, неформалнo, film review, article, report , thanks letter,и сл.

10. unicorne

unicorne Истакнат член

Дали некој ја знае точната тема македонски и дали ќе биди само за Балзак и Достоевски или и за Чехов реализам на кој век ќе биди?

11. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

A ќе може да ми покажеш примери како се пишуваат овие Article,Report,Thanks Letter?

12. La Gatita :)

Да ако може да ни дадеш примери :)

13. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Па,можеби и од Чехов нешто ќе има за есејот пошто и неговите дела спаѓаат во реализам,нели.
    :D

14. SuchaLady

SuchaLady Истакнат член

Девојки,вие што се повеќе информирани,да ве прашам...Тестовите за матура ДО 2013 година имаат по 100 бода,а последниов од 2014 само 80..Фалат и текстови од делот Читање со разбирање,на кои матурантите вадат најмногу поени..Дали во тестот воопшто ги немаше(до тие што полагале матура 2014) или пак само фалат на страницата?

15. La Gatita :)

Дечки може ли да ми кажете тие што полагале минатите години Англиски Матура на што теми ви беа есеите и писмата?

unicorne and wanderlust like this.
  16. La Gatita :)

Тоа не се знае ќе дознаеме денот кога ке полагаме.Во реализам спаѓаат Достовски, Балзак, Толстој, Чехов, Шолохов :)

17. white.kitten

white.kitten Истакнат член

Како ќе има за Шолохов, Толстој кога тие не спаѓаат во испитна програма? Само ги има Чехов, Достоевски и Балзак.

18. srcence1607

LLaborant

Ispitnata programa na matura.gov e od 2013 God. Ovaa godina se vneseni mislam I Sholohov I Tolstoj zatoa I gi rabotevme, plud Proces od Kafka mislam deka e vnesena megjutoa ne e del od realizam pa ne e potrebna za esejot.

Nego, kako vi odi biologija na tie so ke polagate?? Kako pominavte lani, kako se sprema(v)te??

19. Ambitious

Ambitious Популарен член

Ги нема внесено Толстој и Шолохов. Како што разбрав во темата се вклучени само Балзак и Достоевски.

20. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Некој поконкретно да напише или да објасни што треба да се пишува во есејот. Бидејќи мојата професорка појма нема..:| Треба да биде како критика поставен или повеќе уметнички ориентиран? Доколку некој има пример слободно нека постира.