Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Ljubena-18

Ljubena-18 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Англиски темите беа сосем нешто трето од тоа што се шпекулираше..прашањата исто..мене англиски искрено ми беше полесно каде каде од македонски каде што имаше толку многу глупости..али ај помина сеа и едно прашање ако има некој нека ми пише у порака нешто прашања биологија ств мн ми требаат..

2. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Епа нас пак, ни кажа тестаторката дека битни се само одговорите во шифрарникот во однос на прашањата со заокружување. Ако ги гледаа они директно од тестот и тие, немаше ни да го има тој шифрарник. Кај една група па им кажала директно можат во шифрарникот да си бележат, без да заокружуваат. Така сега ми кажа другарка ми. Ако препишеш ти ќе препишеш во тестот, а потоа ќе си пренесеш во шифрарник нема логика во ова твоево :wasntme:

Не верувам дека тестаторите не се информирани, така да нема потреба од паника. Ќе видиш дека нема да има никакви проблеми. Прегледувачите ќе обрнат внимание само на есејот и писмото, без гајле.

3. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Of lele ... Ako ne mi gi priznaat otide cel test.. Ama od druga strana jas cim sum gi oboila tamu sum gi znaela odgovorite i nema da bide fer da ne mi gi priznaat :( Da odam do drzaven ispiten centar i da prasam ??? Sto velite feminki?

4. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    Јас ви кажувам како е, па вие ако не верувате проверете. Само што се слушнав со професорката на пат за Скопје е. Утре почнуваат со прегледување

Anie најубаво ќе ти биде да си прашаш таму

5. FortuneTeller.xD

FortuneTeller.xD Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2010
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    381
    Литл уан, ме буниш. Брат ми е матурант, и нив тестаторите им рекле дека не мора да ги заокружуваат, само во шифрарникот да ги внесат точните одговори. :^)

На Din4i му/ѝ се допаѓа ова.
  6. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Ма ова матурава е дива лига |( Ништо чудно едни вака, а други онака да прават :x

На FortuneTeller.xD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ljubena-18

Ljubena-18 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    знаете што е разликата во тестот може да ги шкрташ грешните одговори а на шифрарникот не..и притоа мора да се исти одговрите ако не нема бодови али најубаво е да се распрашаш у твоето школо кај тој што ви е одговорен за матурите за тие работи тие ќе ти кажат за сигурно..

8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.187
    Биологија ти е сигурно интересн предмет, и јас полагам биологија, а тестовите ги прави професорот кој ти предава, барајте материјал од него можеби ќе ви помогне , ние се обидовме, но ништо не добивме.. :|

На Ljubena-18 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    математика беше 100 пати полесно и поарно поминав отколку со тросмислените прашања по макаедонски јазик.

10. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    A dali nekoj znae kade se naogja drzavniot ispiten centar?

11. Ljubena-18

Ljubena-18 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Не ги даваат тоа е најтрагично што не ги даваат..наместо на интерните да имаме топ резултати ништо од тоа..

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Абе Ани бе, зошто така девојко ?? :( Па читајте бе луѓе, внимавајте на ситници, знаете дека се е зафркнато во нашава држава. Еве и на самото упатство пишува дека мора да се заокружат. Не ми е намерата да те плашам, ама што те кошташе да ги заокружиш, штом е дадено прашањето значи треба да се одговори. А плус дека ако сакаш да вложиш приговор ќе ти го ринат тестот од А до Ш, кај тебе празен ќе најдат... :x

Не знам што да ти кажам, оди во испитен центар прашај си, најсигурно. А бе стварно не читате вие, еве денеска колку луѓе ми кажаа дека му пишувале писмо на Стивен. :fubar: Ој Свети Ѓорѓијо, значи нагласено и до пријателката Натали и како да се потпише писмото и пак и пак и пак се греши. Епа начмиш е крив во случајов. :tmi:

UPATSTVO ZA KANDIDATOT
    Vnimatelno pro~itaj go upatstvoto. Ne ispu{taj ni{to.
    Zalepi ja ednata {ifra na ozna~enoto mesto na testot ("[ifra na kandidatot”), a drugata
    {ifra na ozna~enoto mesto na listot za odgovori.
    Ne vrti stranici i ne po~nuvaj so re{avawe na zada~ite s¢ dodeka ne ti ka`e nadgleduva~ot.
    Testot sodr`i zada~i.
    Na zada~ite se odgovara na eden od slednite na~ini:
    - so zaokru`uvawe na bukvata pred to~niot odgovor;
    - so dopolnuvawe na re~enicite vo ponudenite odgovori;
    - so podvlekuvawe delovi vo prilo`enite tekstovi (zborovi, grupa zborovi, re~enici, pasusi).

Vnimavaj na jazikot i na pravopisot vo odgovorite. Pi{uvaj ~itlivo. Ne~itlivite odgovori,
    nejasnite popravki i zaokru`uvaweto na pove}e od predvideniot broj opcii se vrednuvaat so
    nula (0) poeni.
    I vo testot i vo listot za odgovori pi{uvaj isklu~ivo so penkalo i so kirilско pismo.
    Odgovorite na zada~ite napi{ani so moliv se vrednuvaat so nula (0) poeni.
    Prepi{uvaweto e najstrogo zabraneto. Site identi~ni ili sli~ni tekstovi, kako i tekstovi -
    te ispi{ani so razli~ni rakopisi se vrednuvaat so nula (0) poeni.
    Pokraj sekoja zada~a e daden brojot na poenite za to~niot odgovor.
    За делот Пишување предвидено е да напишеш два текста. Тестаторот ќе ти даде дополнителен
    лист на кој се напишани насловот на задачите и упатствата според кои треба да пишуваш.
    Zada~ite se odgovaraat prvo vo testot. Otkako }e zavr{i{ so odgovaraweto na pra{awata vo
    testot, odgovorite na zada~ite prenesi gi na listot za odgovori, spored Upatstvoto za
    popolnuvawe dadeno vo nego.
    Ti posakuvame mnogu uspeh!

едит : нејасно се копираа буквите, ова е од тестот за матура - ланскиот. во секој случај, мислам дека е доволно јасно што сакам да кажам. :|

13. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    е кај нас имаше контрола од Скопје, двајца
    и во вторникот и денеска

богами дури сега сфаќам како им било на студентиве :doh:
    а и нас тоа не чека

14. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742

Sfakjam deka mn zgresiv i se kaam mnogu, ama tie testatorkite ni kazaa da ne zaokruzivame vo testot tuku odgovorite da gi oboime na crveniot list :@ i mn se nerviram sea, ama nikoj ne mi e kriv sto ne procitav od napred ;( i nema veke nazad, ako uspeam nekako so prigovor ok ako ne ke iam 100% 2ka so esejot i prasanjata odgovoreni od testot... I am feeling bad ;(

15. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Епа тогаш, фино лепо, убава жалба ќе си составиш до Државна Испитна Комисија, ќе кажеш дека така ти било кажано од самите тестатори и готово. Бре народов, како од Марс паднати. Подобро да ви кажела деца не се мачете да решавате. Ц ц ц!

Воопшто да не се двоумиш дали да напишеш или да се побуниш, како тоа така, не оди. Па ќе видиме дали година ќе бидат тие тестатори. :devil:

16. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Rabotata e sto ne sum edisntvena mnogu deca ja napraile istata greska kako i jas :worried: :worried: :worried: aj da zgresev samo jas pa da recat lazam ama ne sum samo jas :worried: i stvarno ne znam sto ke pravam..shok me mavna...a nemate pojma kolku sum ucela, se tresev so kako ke ispadne, se sekirav, i ispadna za dzabe se ;( mi ide nez so da napravam so samata sebe :worried: :x

17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Абе Ани не можеш да се предадеш, да дигнеш раце и да препуштиш се на среќа. Па бори се мајка му стара, за твое добро се работи. Ќе пишеш се убаво во жалбата како било, име на тестаторот, училница... Мора да си го решиш проблемот, зошто така одма се предаваш - двојка ќе имам ??

Немој така, разговарај и со твоите дома, сигурно ќе се потрудат да ти помогнат. Исто и класен/класна, педагог, психолог, директор... Не си беспомошна, мораш да се снајдеш само. :)

18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.154
    Ани ја пред две години кога полагав матура исто така не заокружував во тестот, само со пенкало ги боевме тие кругчињата 100 посто се сеќавам на ова. И нас така ни кажаа исто, е сега не се сеќавам што пишуваше во упатството :( ама знам дека само ги боевме тие.
    едит: ни кажаа дека тоа е важното и убаво да бидат обоени затоа што не се прегледувале онака обично, туку преку нешто друго , поминувале низ нешто, не се сеќавам како го кажаа тоа. :doh:

19. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    A ti gi priznaa odgovorite ?!?!

20. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Fala Dozzy ke prasam najprvo vo uciliste da me upatat podobro ako nema efekt idam direktno tamu ;) Drzete mi srekja :*

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.