Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Точно и јас вчера истово цел ден го трубев, матурава без навреда ја направиле за подоле од дебили. Кај нас лани не се знаеше буквално ништо,а препишувања зависи каков тестатор ќе ти се падне. Сега дури во мојава гимназија им ги кажале темите отприлика по мак и тоа професорките, со цел да им олеснат. Плус не морале да ги учат формите за жалба, молба, записник и остало ( не дека се тешки ама пак) затоа што воопшто го немало тоа. Зборам повеќе за македонски, англиски колку што чув мање више иста била тежината од лани. (да не речам леснината) И јас сеуште стојам на моето мислење од лани дека најбитно е каков прегледувач или како и да се викаат, ќе ти се падне. Т.е. дали него ќе му се допадне твојот есеј или не. Јас добив лани 3ка и бев крајно разочарана од проста причина што знаев, а и после проверив,95% од прашањата ми беа точно одговорени. Не очекував 5ка, лани ги имаше стварно малце, ама барем 4ка. На крај сакав да поднесам приговор ама ме предомисли една професорка, ми рече дека ќе бидат џабе фрлени пари, се е до тоа кој прегледувал и колку му се допаднале двата текста, есејот и биографијата... Како и да е јас си се запишав во државна квота, си го студирам тоа што сакам, писмена сум доволно затоа што ми било мерак да учам цело време. И не може некој 4 год и цело свое образование што го поминал блеејќи да стане писмен за месец дена учење пред матура. Така да целава матура општо е едно обично ГО*НО!

На tigerlady му/ѝ се допаѓа ова.
  2. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Дози еве ја прашувам сестра ми и вика дека им било потенцирано да се бојат квадратчињата. Таа е матурант во Орце Николов Скопје. Дека компјутерски се прегледуваат и требало со обоено квадратче.
    Лани братучетми ги боел исто така. И си имаше нормално поени по заслуга.
    На факултет кога се прегледува компјутерски е исто, да ги обоиш треба.

3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.154
    Rabotata e sto ne sum edisntvena mnogu deca ja napraile istata greska kako i jas :worried: :worried: :worried: aj da zgresev samo jas pa da recat lazam ama ne sum samo jas :worried: i stvarno ne znam sto ke pravam..shok me mavna...a nemate pojma kolku sum ucela, se tresev so kako ke ispadne, se sekirav, i ispadna za dzabe se ;( mi ide nez so da napravam so samata sebe :worried: :x[/quote]

Ани ја пред две години кога полагав матура исто така не заокружував во тестот, само со пенкало ги боевме тие кругчињата 100 посто се сеќавам на ова. И нас така ни кажаа исто, е сега не се сеќавам што пишуваше во упатството :( ама знам дека само ги боевме тие.
    едит: ни кажаа дека тоа е важното и убаво да бидат обоени затоа што не се прегледувале онака обично, туку преку нешто друго , поминувале низ нешто, не се сеќавам како го кажаа тоа. :doh:[/quote]

A ti gi priznaa odgovorite ?!?![/quote]

Секако. Положив со 4ка :)

4. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Знам јас се тоа, Ани малку се збунила во паниката. :x Уф, стварно се надевам дека нема проблем да и направат затоа што не е нејзина вина. Т.е. не се збунило девојчето, тестаторот и се збунил. :devil:

Јас пола саат само крукчиња боев. |(

5. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Секако. Положив со 4ка :) [/quote]

Da ti kazam deka malku me utesi iskreno :worried:
    Inaku ako si polagal pred 2 godini ( znaci 2009) sega proveriv i gi pisuva istite raboti, sto bi imalo barem malku nadez i mene da mi gi priznaat :worried:

6. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Мислам дека имаше некои тросмислени |(. Спреми јаже и за мене :P

На TheCandy880 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.154
    Секако. Положив со 4ка :)

Da ti kazam deka malku me utesi iskreno :worried:
    Inaku ako si polagal pred 2 godini ( znaci 2009) sega proveriv i gi pisuva istite raboti, sto bi imalo barem malku nadez i mene da mi gi priznaat :worried:[/quote]

Да пред две години полагав, 2009 :) Не се секирај толку, се ќе биде добро :)

8. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Да пред две години полагав, 2009 :) Не се секирај толку, се ќе биде добро :)[/quote]

Fala ti Anastas mnogu :)

9. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Значи тие што доаѓаа да ја проверуваат атмосферата за време матурата (од страна на Министерството за образование) јасно кажаа и денес и кога полагавме македонски: ВАЖНО Е ДА БИДАТ ДОБРО ЗАОКРУЖЕНИ ОДГОВОРИТЕ НА ЦРВЕНИОТ ЛИСТ, ОНИЕ ОДГОВОРИ ЗА КОИ СИ 100-ПРОЦЕНТНО СИГУРЕН!! Искрено прв пат слушам тестот да го оставиш празен и директно да заокружуваш на црвениот..јас прво ги заокружував на тестот па подоцна откако ќе се консултирам со другите во групата, ако увидам дека ми е грешка, имам шанса да се поправам на црвениот лист..Единствено тестовите ги отвараат ради писмото и есејот..меѓутоа не знам дали треба да ти биде до таа мерка празен..

10. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Of lele :( :( Moram da se rasprasam sto so drugite sto ne sum gi zaokruzila :(

11. Victorya

Victorya Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    511
    За писмото го заебав она Стивен Стоун, го напишав над датата како адреса, а јас се потпишав. :worried:
    За есејот изнапишав глупости. Демек новиот шеф ме терал да научам англиски и од тоа ми зависела работата. Ама сум се соочила со проблеми. Прво, го мразам анг јаз. оти има тешка граматика. Сум пробала мн. пати, ама не сум успевала да најдам решение. Второ, немам пари за курс. После венчавката сум во економска криза и немам пари. Мажот ми ме тера да вложувам во мојата кариера, ама моментално сум очајна. И трето, немам време. Наутро сум на работа, а после работа прам бизнис план за работата, така да немам време. И во завршниотдел, демек ќе се борам, оти морам да успеам-безвеза нешто. :worried:
    Наместо да пишувам прво: тешка граматика. второ: едно пишуваме, друго изговараме. трето: не знам да разговарам, јас немам време и пари пишав. Јбг. Гуд бај и на 4ката. :hai:
    ПС: за заокружувањето нема врска, бидејќи во тест книшката можеш да чкрташ, преправаш, сменуваш-што сакаш, важен е само црвениот лист. Тој се прегледува компјутерски, никој не си го тупи времето да чита што си заокружувала. Од тест книшката ќе се читаат само есејот, писмото и по македонски одговорите на поставените прашања, за кои немаше дадено заокружување.

12. martinuska

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Еј женски а колку бода носат текстовите?

13. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    35 pismoto 15 a esejot 20 :)

14. martinuska

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Уффф да се извадам на овие. На кое дереџе дојдов ццц. За 2ка, 3ка да се надевам. Па ти се плукнам и на матура и се. Сите комплицирани работи ми завршуваат на -тика. Граматика, математика, па од биологијава генетика :devil: .

15. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    А на втората вежба само заокружувавте долу, или и со зборови дополнувавте на празните места во тестот :?:

16. martinuska

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    На местата ги писував буквите :?:

17. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Dzabe e maturava i ja toa vikam, samo nervoza nosi nisto drugo !!

18. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Јас само заокружував долу директно на тестот, не ги дополнуивав да пишувам. И плус секако во шифрарникот потоа. Ниту па некој друг така направи. Тестаторката рече нема потреба, па решени се и на самиот тест заокружени се.
    Леле толку неспремно, неорганизирано |( Матурава е сра*е големо, добро е што не ми е потребна и така оценка, ако чекав на овие дебили тешко мене :x
    Препишување, крајно неинформирани тестатори, шпекулации за однапред познати тестови на мамини и татини мази.. Матура да, трошак узалуд :!:

На AngelGirl и Scar.Tissue им се допаѓа ова.
  19. Scar.Tissue

Scar.Tissue Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.045
    Само долу табелата што беше.
    Бидејќи пишуваше: Carefully read the text below and decide which answer, A, B or C, best fits
    each space.
    Потоа: Write your answers in the box below.
    Така да немаше потреба, ни барање да се потполнат празните линии.

20. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    На нас тој надгледувачот ни кажа да сме си ги потполниле и зборовите во текстот..а и логично е од каде ке знаат ти кој збор си го избрал од колоната што си ја избрал.. :^) а и да не треба така јас ги напишав..а и поголем дел од тие што полагавме