Девојки, перцентилите не се поени! Поените во стандардизираниве тестој не се ни важни,туку перцентилниот ранг. То значит колку си подобра од останатите (мислам во својата група ама не сум сигурна). Поени никој не знајме колку имаме.. можда ќе објавет границата како била ама то е сè. И не е чудно да имаш 4ка и да имаш поголем перцентилен ранг од некој со 5ка. Настрана од ова, се надевам задоволни сте! Јас сум презадоволна дури, ми вредеше сето учење, ич не жалам шо толку многу се замарав.
Сега ги отворам Панче Караѓозов Скопје, после него ќе го отворам Васил Антевски, само ќе те замолам ако го имаш отворено прозорецот за матура , затвори го, за да оги побргу отварањето, Фала
Сега на ред се од Васил Антевски, потоа од Корчагин Само исклучете ги прозорците од страната за да оди побргу и да можам да помогнам на повеќе гимназии Фала
Може некој да ми објасни како да го пресметам ова ?? "За трите екстерни предмети: - За кандидатите кои на државната матура полагале екстерен предмет кој е соодветен за студиската програма на која конкурираат, кон оценката од секој екстерен предмет се додава перцентилниот ранг на кандидатот (изразен во проценти) за содветниот предмет поделен со 20. - За кандидатите кои на државната матура полагале екстерен предмет кој е несоодветен за студиската програма на која конкурираат, поените од тој предмет, добиени според горната методологија, се множат со фактор 0,5. По оваа основа можат да се добијат најмногу 30 поени за трите екстерни предмети." Македонски имам 4 - 67 Англиски 3 - 50,96 Бизнис 4 - 71,9 И дали македонски и англиски се сметаа како соодветни предмети за на економски факултет ? Благодарам однапред !
http://join.finki.ukim.mk/CalculatorNew.aspx Ова е калкулаторот на Финки. Пополни се` како што треба, и доколку си полагала предмет кој е соодветен за Економски, одбери Соодветен. Немат врска шо е за друг факултет, пресметката е иста. Се надевам помогнав.