Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. peperutche21

peperutche21 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2015
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.023

1000 денари е да прајш приговор па тестот да го видиш ама англиски ко што знам дво-смислени биле одговорите и зависит како ги прегледувале ако си толку сигурна напрај может ќе бидеш во право

2. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    девојки, дали во пресметувањето на поените отцените од екстерните се сметаат или не? :$:)

3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.263
    Допаѓања:
    81.826
    Во прирачникот за матура по Македонски (ако добро се сеќавам) и исто така на Интернет имаш примери за тоа како се пишува приговор, само игра на зборови е во прашање и ќе си го формулираш приговорот според потребите.
    Инаку, ние кога полагавме пред 4 години и кога се поднесуваа приговори одевме во школо и таму ни средуваа. Не знам дали има таква опција, не знам како оди сега процедурата.

Можеби есејот и писмото имале некои грешки или не им се допаднале, но и јас да сум на твое место би поднела приговор и не би оставила така.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.903
    ДЕВОЈКИ уште денеска мојт приговор да се поднесит?
    АКО ве мола одговорете ми,значит итно ми е.

5. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    207
    луѓе со поднесување приговор како оди знае некој ?

6. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    207
    @Anna-Banana и јас за англиски се сомневам значи нема шанси да имам слаба оценка. за тоа бев најсигурна

7. tockaAa.

tockaAa. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2015
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    256
    се сметаат мислам

8. tockaAa.

tockaAa. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2015
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    256
    девојки како се пресметуваат бодовите ?

9. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Јас очекував 5 добив 4 а тие што препишуваа од мене 5 ки. Мене на училиште ми рекоа дека не се прифаќале приговорите, а ако поднесиш треба да одиш во Скопје и пред тебе го прегледувале тестот.
    P.S мене проф. ми рече дека заради ракописот (кој ми е катастрофа) имам 4 + до утре можи да се поднеси приговор :)

10. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    и од екстерните и од свидетелствата или само од екстерните??

11. tockaAa.

tockaAa. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2015
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    256
    и од двете

12. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    @Anna-Banana I @daks

Denes bev do skolo drugarka podnesuvase prigovor I odese vaka. Od net isprintala molba za prigovor, mislam deka ja ima na matura.gov proverete ili ako ja najdete, vo skolo od arhiva ke vi dadat gotova koja treba samo da ja popolnite so podatoci. Ne treba da pisuvate vise vasa molba. Na uplatnica obicna se popolnuva( mislam e daden primer na matura.gov kako treba), istata ja uplatuvas vo banka. Posle si ja kopiras uplatnicata za da si imas dokaz za plateno deka ti e I taka popolneta molba I uplatnica dostavuvate vo arhivata na skoloto.Ke vi dadat brojce I ke cekate posle koga e tamu za rezultati.

Da napomenam deka za 1 prigovor e 1000 den, ako podnesuvate 2;3 prigovori popolnuvate molba za sekoj predmet posebno I posebno uplakjate.

@Kanya eksternite obavezno se smetaat.

@tockaAa. Na finki kalkulatorot presmetaj najednostavno

@WhiteAngell sigurna si deka prijavuvanjeto na IKnow e posle 20.07 posto rece deka denes si se registrirala neli, da ne ima officijalen datum

Последна измена: 15 јули 2015
    На tockaAa., daks и Anna-Banana им се допаѓа ова.
  13. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.468
    Eden od moj klas angliski padnal, a tie sto polagale so nego od nego prepisuvale poso samo on znael tamu i drugite 4ki imaat a ovoj 1 (facepalm)
    I ushte so cel pamet klasnava mu zborela u avgust da si polaga da ne podnesuva prigovor. Dobro shto e so lugjevo mozno e do tolku da se otideni? Namesto 4 ili 5 da ima on 1...aj da e za edna ocenka utnato ama ova epten. :|

@Anna-Banana jas mislam deka ako si sigurna da si podnesesh prigovor, ovoj smotan se chudi sto da pravi, nashava klasna kako sto e uzas go utepala. Da e nekoj sto pojma nema aj, ama jak e angliski :drunk:

14. tockaAa.

tockaAa. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2015
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    256
    еден паднал? од моето училиште па можеби има 20 души што се паднати по англиски башка по биологија има доста и некој тек-тук македонски.
    англиски беше тешко 4ка извадов со 75,56 од колку почнува 5ката?

15. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.281
    I mene mi se sluci istoto,tie so prepisaja od kaj mene polozija a jas ne poloziv angliski...Se prefrliv na zavrsna jas...Od moeto skolo 30 mina padnaa angliski I site se prefrlija na zavrsna,I ne sakav sama da polagam vo avgust.:| Imam sansi vo drzavnava kvota da vlezam so zavrsna matura? Pominuvav odlicna site 4 godini I interniot I proektnata mi se 5 ,a makedonski 4 ( makar so smetam deka 5 trebase da imam,vcera go gledav klucot so odgovori samo 5 prasanja imav gresni ( 5 boda),osven za esejot ako mi skratile poeni.|( I uste edno prasanje..: Mozam da se prijavam co prv upisen rok ili da ne se maltretiram I vo vtoriot da se prijavam?

16. girl96

girl96 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    29
    So 80.7 percentili angliski vredi li da se dade prigovor za 5? Od kolku pocnuva 5kata?

17. peperutche21

peperutche21 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2015
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.023
    da

18. OneStepCloser

OneStepCloser Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    64
    @girl96 Разгледувајќи ги резултатите сретнав петка по англиски со 83.39, а од колку точно почнува не знам.

19. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.468
    Јас кажав за кај мене од клас, не од цело школо :)
    Кај мене во клас двајца паднаа англиски, од кои што едниот стварно појма нема, а другиот знае и им има се кажано на сите и на крај они високи оценки а он да падне.
    Муабетот ми е ако сте сигурни дека имате повеќе праќајте приговор, се гледа дека ептен имаат пропусти во прегледување.

Иначе јас имам англиски 5ка со 83.39 ама не знам од колку почнува 5ката, ова не се бодови...

20. LittleChili

LittleChili Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.229
    http://www.feit.ukim.edu.mk/upisi/upisi-2014/kalkulator-priesmietka-na-poieni-upisi-2014
    На овај делов за училишна матура кој предмет е втор? За оценка, јас втор странски сум турната..
    И како да си пресметам поени кога сеуште не ни се дадени сведителствата ниту документите за оценки :(
    Не знам што да правам пак да преполагам во август страв ми е ;(