Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. magic.girl

magic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    204
    7. потврда за уплатa:
    -300 денари на жиро сметката на факултетот, за студиски програми за кои не се врши проверка на знаењата и умеењата, односно
    -500 денари на жиро-сметката на факултетот, за студиски програми за кои се врши проверка на знаењата и умеењата по еден предмет
    -1000 денари на жиро-сметката на факултетот, за студиски програми за кои се врши проверка на знаењата и умеењата по повеќе предмети

ове како треба да ги уплатам сите заедно или посебно и дали можам денес утре да ги платам ?

2. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.903
    Дечки знае некој од колку сатот се уписите? :)

3. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    207
    знае некој во четврток што се треба да се плати да се купи ? пријава марка едно друго... ?

4. LogicMind

LogicMind Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    13
    Треба нов извод да извам или овај од 2011 што мие важи ?

5. maka45

maka45 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Како ги гледате резултатите од матура? Мене не ми отвара на страната во делот резултати

6. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475

Абе една од овие само треба да уплатиш, а не сите. Зависно дали на факултетот на кој се пријавуваш дали се полага приемен или не,таа уплатница ја плаќаш само.

Ако НЕМА приемен- уплаќаш само 300 денари
    Ако ИМА приемен и тоа по Еден предмет само, плаќаш 500 денари како надомест.
    Ако приемниот е по повеќе предмети-уплаќаш 1 000 денари.

@La Gatita :) Мислам дека веќе не може да се купуваат таксени марки од книжари. Наместо тоа се уплаќаат 50 денари на уплатница. Оние кои се запишуваат на ФИНКИ можат и преку андроид апликација да си симнат од PlayStore -Таксена марка се вика и преку неа директно да си уплатат-да не се влечат по банки и пошти.

@Anna-Banana мислам дека од кај 8. За сигурно ќе прашам утре и ќе ви пишам.

@daks Универзитетска пријава за Упис од факултетска книжара-50 денари чини, потврда од уплатница за надомест за упис и евентуално таксени марки ако ни бараат, но тоа може да се заврши на уплатници по 50 денари и директно у банка да се уплатат. Ќе прашам и за ова утре и ќе ви кажам.

@LogicMind веќе ти е касно за вадење нов извод Пошто го издаваат за 5 работни дена, ама рачунај 6-7 дека ќе фати со гужвите. Ако имаш печат позади дека е со неограничена важност, океј ти е изводот. На некои факсови им навеле дека не е важно дали е стар или нов, на некои им праеле проблем дека мора да е нов. Повеќето извадивме нови за секој случај.

@maka45 Резултатите од матура одамна ги тргнаа од сајтот. Иначе ти ги пишува во Дипломата.

7. maka45

maka45 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    А изводот што го даваме мора да го дадеме оригинал или пресликан?

8. archi97

archi97 Нов член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали има некој што ќе се запишува архитектура? Јас бев на подготвителна, ама не знам дали е доволно за приемниот. Како поминавте тие што отидовте на демото? :D

9. magic.girl

magic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    204
    Сакам да се најавам на системот но не ми отвара само на мене ми се случува ова или и на другите ?

10. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Пресликан мислиш на копија или скен? не разбрав затоа прашав. Иначе сите документи МОРА да се оригинали и извод, државјанство се се се.

11. classy_M

classy_M Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2015
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    538
    Денес бев на Економски и ми кажаа дека нема врска ако изводот е постар од 6 месеци, треба да биде само оригинал + од таму треба да си земете 2 пп50 , едното е да уплатите 300 ден. , а другото 50 ден.

12. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.903
    А мене ме интересира овие од електорносково пријавување,треба да ги носиме со нас и тие изјавите шо се треба да се пополнети така? :)

13. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    207
    @srcence1607 еее да не си ни ти без документи ќе забегаме хахахаах :l::l::l::clap: Фалааааааа

На nonamefanatic и srcence1607 им се допаѓа ова.
  14. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Вака девојки, сакам да се запишам на економски факултет но не знам кој профил,
    1,Е-бизнис
    2,Менаџмент и бизнис
    3,Сметководство финансии и ревизија
    4,Меѓународна економија и бизнис
    5,Маркетинг менаџмент
    6,Бизнис информатика
    7,Банкарство и финансиски менаџмент
    8,Иновациски и проектен менаџмент
    односно кој од наведените е најперспективен, што би работела ако го завршам (ова за сите профили) кои предмети се изучуваат и сл :)

15. La Gatita :)

La Gatita :) Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2015
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    27
    Дечки ми треба ваша помош сакам да одам на Филолошки ама се мислам меѓу Француски јазик и кнежевност и Превод и толкување! Сакам да работам како преведувач но исто така би сакала да бидам и професор

16. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    215
    Но мислам дека не се овие смеровите отвори си на страната на економски таму ти пишува се.

17. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Се комплет, значи вака ќе ги пишам за на сите да им биде појасно и да не се препрашуваат новите

1. Документите од iKnow
    - Интерен пријавен лист
    - Универзитетски пријавен лист
    - Изјава за неподигање на документи
    - Изјава за припадност на малцинство (Ако некој се запишува на база на националност нека си ја испринта, другите не треба)
    - Генрирана уплатница за надомест на упис

2. Писмени документи-купени од факултетска книжара
    - Универзитетски пријавен лист за Упис-50 денари
    - Уплатница пп50- на која уплаќате 300,500 или 1 000 денари во зависнот дали полагате приемен и потврда (копија нарајте си за секој случај). Ја пополнувате според испечатената уплатница од iKnow
    - Уплатница пп50- на која уплаќате 50 денари за Административна такса (пошто не се купуваат веќе такцени марки, вака функ. сега)

3. Лични документи

- Оригинални сведителства од сите 3 или 4 години на средно
    - Оригинална Диплома за завршено средно
    - Оригинален Извод од матична книга на родените
    - Оригинално Уверение или Решение за Државјанство

4. Други документи
    - Дипломи од освоено 1,2 или 3 место на Државен или Меѓународен натпревар ако некој сака да си достави дополнително. Претходно мора да ги има прикачено во е-пријавата кај полето Дополнителни документи. Само така доставени не верувам дека ќе се важат.

Eдит: И едно големо т.е А4 формат плико за да ги сместите сите тие документи, како за во средо бе што праевме. Сигурно на рака така нема да им ги дадеме. :D

@daks Ја сум дежурно инфо биро, ќе си отворам сопствено биро за Студентски прашања на форумов :D хахах иначе, ништо не е, уживај, што треба прашајте. :D

На siki28, nonamefanatic, classy_M и 3 други им се допаѓа ова.
  18. La Gatita :)

Се зачлени на:
    16 јануари 2015
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    27
    Зошто мене после пополнување на пријавата за пешатење ми излегува само универзитетски лист и примерок за уплатница а не овие изјавиве?

19. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Не знам, на сите од Филолошки така им се појавуваше. Јавете се на Филолошки и прашајте си, нека ви кажат најточно. На другите вака им се појавува како што пишав :)

20. La Gatita :)

Се зачлени на:
    16 јануари 2015
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    27
    На кој број?