Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Cat..Kitty

Cat..Kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    10
    Значи има две опции или ке се признава Дијалог и Антитеза или Монолог и Реторско.. а јас пишав Антитеза и Монолог.. како и да е едно утнав ! И кај горио имам смрт и кај жанр имам се наброено и психолошки и семеен! Бравос за мене

2. GreenEyedBabe

GreenEyedBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    Фала за клучот али од каде ги најде одговорите? Дали 100 посто сигурна дека се тие? Ете и јас се мислев дали е антитеза...

3. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Трагично завршуваат на Горио илузииве. УФФФФФ, фала богу. :D

Грешки имам кај 1.3, дијалогот на Црноризецот Кукавички. Ако бил храбар со цело име ќе се пишел. :fubar:

1.6 пишав дека е роман, т.е. семеен, социјален и психолошки. А се мислев само роман да оставам. Бре. :emo:

Трета грешка ми се проклитиките. Добро, тоа разбрав уште веднаш, правописот мој ме служи.

Па добра е луѓенца, три грешки. Задоволна сум. :)

4. GreenEyedBabe

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    И јас немам многу грешки околу 5 максимум, да се надевам на петка! 8)

5. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Е, бејби, не сум до толку самоуверена. Пресреќна ќе бидам и со солидна 4ка, 95/6 % точен тест и ехехе, частам. :D

Сега и на есејот ќе скинат некое поенче, нели не бива без тоа.

Ќе видиме бе, камоли сите 5ки да извадиме. :)

6. Cat..Kitty

Cat..Kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    10
    Нашиот професор ни кажа дека многу крателе на есеиве... тука ке паднаат 4ките и 3ките..

7. GreenEyedBabe

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    Па не би требало да се до толку строги не заебавај! Не би можеле многу да ти скратат толку многу! Ти битно требаше да внимаваш на тие правилата- два прста и слично..

8. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    проектната 5 :)
    интерните 5ки :)
    ама екстерниве :sweat:

..е и знае ли некој како се пресметуваат поените за упис на факултет
    знам само дека од 4те години просекот влегува со 60%, а матурава со 40%

9. Cat..Kitty

Cat..Kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    10

Најлесен начин да пресметаш колку бода ти носат оцените од прва до четврта е да ги собереш сите оцени од 4ри години (пр. 5+4+2+5+5+2+4+2+3) и множи ги со 0.25 :) така ке добиеш колку од моќните 60 бода си ги фанал од оцените.. проекната носи 4 поени за 5ка .. интерните носат по 8 поени.. сега за сега од матура имаш 8+8+4 = 20 поени.. :)

10. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Значи и јас имам 20 поени, на матурата 3-5 прашања згрешени ми се, но тоа мн не ме радува бидејќи мн крателе на есеите. :(

11. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Тие 8 поени ги имаш ако ти е со сите можни тестот интерно јас така мислам. Ако имаш грешки, 7,нешто итн. Исто и за екстерното, ако ги имаш сите поени имаш 10 бода, ако не 9,нешто итн. Е тука се разликите на факултет, да беше така како што викаш ќе имаше премногу деца со 100 поени на факултетите.

12. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Според одговорите што ги пишува по форумиве, македонски се надевам на тројче, а англиски :| . Едниот интерен предмет и проектната задача ми е 5-ка, за другиот исто се надевам на 5-ка. Од успехот од оценките ги имам сите поени (60), е сега со матурава ќе видиме до каде ќе стигнам (се надевам меѓу 85 и 90 :?: ).

13. Teddy008

Teddy008 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    5
    Според ова што беше досега објавено Македонски јазик само 1 грешка, за кое не сум сигурна како го одговорив тоа прашањето.

Инаку Девојки, јас мислам дека оценките од интерните предмети си пишува само со цела оценка.
    пр. Хемија ......... Одличен (5)

Додека кај екстерните ги пишува и оценката и перцентилниот ранг.

Така да, и доколку имате две (5) од екстерните, не се битни грешките ... (единствена добра работа од оваа криминална збрка) :DD поздрав !

На metallica24 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cat..Kitty

Cat..Kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    10
    НА ИНТЕРНИТЕ НЕ СЕ БИТНИ БОДЕВИТЕ!! ОЦЕНКАТА СЕ МНОЖИ СО 1.6

15. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    важно ми е да ме примат, на факултет само, ништо друго неми важно, ни оцени ни поени. Ианку вистина е дека занекои предмети што сте ги учеле во средно ви даваат дополни поени, ако се потребни за факултетот ? (на пример, од математички-А изборните од гимназиите или електротехника и др предмети од технички училишта, за техничките факултети, електро, финки, архитектура, градежен, машински,пмф .)

16. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Да можат да скратат многу. Од проста причина што на тоа е најлесно да ти каже дека си погрешил и дека не е добро напишано,кога ќе бараш приговор изненаден од пониската оценка. Не може на прашањата да ти кажат дека си згрешил кога одговорот ти е точен. Јас поради тоа имав 3ка лани.

17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Не, тоа е од пред матура. Сега единствено ако не ти одговараат предметите што си ги избрал со тие што се бараат можат да ти прават проблеми.

18. Cat..Kitty

Cat..Kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    10
    Повеќе не се важи ништо од тоа ни дипломи ни предмети
    се знае собирај оцени множи со 0.25 и види колку од вкупно 60 добиваш од оцените..
    проекната се множи оцената со 0.8, интерните оценките се множат со 1.6..
    а екстерните е тука се зафрканциите оценка множи со 2 и со перцентилен ранг шо сите ке не зафркне и тоа е тоа..

19. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Значи само оценката се гледа од интерните, 5ка пр. кога ќе помножиш добиваш 8 нели и не можеш под тоа да добиеш бодовите испаѓа дека немаат врска. А за проектната ок, 4 се.

20. Cat..Kitty

Cat..Kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    10
    па баш затоа што бидевите немаат врска, се смета дека е „полабаво“ на интерните.. твојата петка и мојата 5ка се исти.. а на екстерни може да имаш петка со 8 и петка со 9.8 бода.. :)