Ако те бива за пишување или имаш некој сопстввен стил на изразување, полесно е со слободната тема, а ние што сме послаби со пишувањето полесно ќе ни биде да разработиме дело... Во врска со есејот од литература најверојатно ќе падне нешто поврзано со Гилгамеш и Илијада, ама дека оваа година ја воведоа и Антигона не се исклучува можноста да падне и за Софокле и Едип нешто.
Процес Цар Едип и Антигона се воведени годинава и најверојатно од нив ќе бида прашањата. А есејот најверојатно ќе биди Споредба помеѓу Ахил и Гилгамеш барем така ни кажа проф на консултаци
И ја така мислам дека есејот ќе биде Споредба помеѓу Ахил и Гилгамеш или Хектор,Агамемнон....двете дела ќе се опфатени
Да па обавезно, не ни сумњам... АБЕ НЕМА ШАНСИ! да не шириме дезинформации, темата ќе ја дознаеме коа ќе полагаме - факт!
Во битолската гимназија ЈБТ стигна некаква информација дека темата ќе била нешто поврзана со разликите помеѓу Ахил и Гилгамеш, наводно така му рекле во Карев а и во некој други училишта од Скопје. Не ме фаќајте за збор, незнам колку е официјална информацијата *
Хахаха леле бе, како против мене тоа би ми пријало Али секоја година е вака, се шират дезинформации само ништо повеќе...
И јас слушнав вакви муабети за Ахил и Гилгамеш. Инаку на форумов пред некоја година ја имаше некој пишано точната тема, ама мислам за слободната дека беше тоа, битно ја погодија, и на Кајгана што читав за лани ја трефнале.
Прифатете го фактот дека секој професор знае која ќе биде темата на есејот,ако не конкретната приближно иста ќе е. Лани нас професорката во февруари некаде ни ја кажа темата и стварно истата се падна,може да било и коециденција. Друга работа,глеам погоре прашувате лани имаше прашања за Приеј и Македонските драми. Значи голема е веројатноста дека добар дел од прашањата на тестот ќе бидат опфатени од едно дело. Патем, поглуп период за пишување есеј во литература не можело да ви се падне,тоа е факт.
ТЕМА ЗА МАТУРА: ХРАБРОСТА, БЕСМРТНОСТА, ТРАГИЧНОСТА НИЗ ДЕЛАТА НА НАЈСТАРАТА ЛИТЕРАТУРА/ КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА НА ГИЛГАМЕШ И АХИЛ ^ова е најнова информација за темата, истата некако се потврдува со фактот дека сите состави што се пишувани од професорите некако акцентот во есејот го имаат задржано на Гилгамеш и Илијадата (и кај мене е истиот случај) не вервам дека е коинциденција. Ви посакувам многу среќа на сите и НАЈдобри тестатори *
А Што мислите за прашањата ? Од граматика се тие скоро секоја година се менуваат едни исти.. Секако ќе имаме една песна да разработиме од некој автор...Тие текстовите на крајот се ептен лесни ....Мене ме плашат прашањата од литература за делата
А Библијата спаѓа ли во делава за матура? Нас професорот ни рече дека спаѓа, ама во програмата ја нема спомнато