Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Може некој од претходниве год да пиши со колку % каква оцена имале по мак. анг. мат. Знам дека годинава ќе биде поинаков клучот, но каков и да е нема мн. да се разликува.

На easyyyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Факт е дека ако на матурата си решил да играш чесно и поштено дека ќе извадиш едно поштено тројче. Немојте да мислите дека не учев или дека очекував да се снајдам - ооо, мозочните клетки во април, мај и јуни ми беа ориентирани кон матура. Кога другите можат да препишуваат цели есеи, да имаат цели тестови, јас не сум последна будала па да не се снајдам. Веќе повторив еднаш, мене ми помогна тоа што на фемина ја прочитав претходно темата. Не бев сигурна дека е таа, ама имав смислено некој концепт по кој ќе пишувам. Да ја видев таму, во сета паника, не знам на што ќе личеше есејот. На тоа што тие сакаат да прочитаат, сигурно не.

Во животот напред одат тие што ќе успеат да се снајдат, макар играле и нечесно. Тоа ти е. На сето учење што го сторив, уште да се зафркнев и да ја утнев матурата. А жално е што многу се зафркнале и ќе се зафркнат, мислејќи дека пресудно е само знаењето. Менува многу, ако ти немаш книга фатено нормално дека немаш големи шанси за добра оцена, но крајно, се согласувам со едно мислење дека најбитен беше тестаторот, групата и соучениците. Жално.

А за тоа дали интелигентни или не студираат во Скопје, муабет ќе правиме по 10 години. Тогаш ќе видиме кој каде стасал. Сега е излишно да коментираме. ;)

На FortuneTeller.xD и easyyyyy им се допаѓа ова.
  3. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.620
    Допаѓања:
    2.472
    дузи не си во право, лани не се знае претходно темите, си седнавме 80% од нас научивме и чесно си извадивме оцени.
    еве лично јас, без препишувања, без никакви врски и слични работи, извадив две 4ки.. и по македонски и по англиски, по македонски ми беше со повисок ранг.. така да не мора да значи дека ако некои добиле повисока оцена од 3 дека играле нечесно

4. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Потоплно се согласувам со Плавуша.. Не потценувам никој ни јас, имам многу другари и другарки од другите градови, ги почитувам премногуу !!.. Но не може мене некој да ми каже дека толку многу учите како во Скопје.. Сега зборам општо значи има деца преку години 2ки и 3ки на крај сите 5ки .. Ајде нека каже некој дека не е така.. Кај нас една 4ка не поправаат. Второ за интерните ви беше дива лига мора да признаете.. Сите што ги знам ми го кажаа тоа. Јас се мачев цели учебници да учам, а кај вас ви давале прашања ( некаде и во Скопје давале) а поголемиот дел им викале ај ако си одличен ученик не се секирај ќе имаш 5ка ..Гет лост.. Ти се плукнам во се'.. Неправда е ГОЛЕМА !!!..

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.119
    Допаѓања:
    67.121
    Уште еднаш ви кажувам за Скопје и факултетите во другите градови да ја префрлите дискусијата во соодветната тема. Инаку тука ќе бришам.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    ^Велешанке, немој да ме сфатиш погрешно, дека ги советувам да не учат и да мамат. :D Него, јас зборувам од мое искуство. Да зборуваме најотворено, дали ти беше задоволна од постигнатиот резултат ? Те знам и знам дека сигурно можеш повеќе, а токму тоа повеќе може да се добие на тој начин што го сугестирам јас. Таман работа дека СИТЕ мамат или дека СИТЕ учат, секаде има исклучоци. Зборувам во глобала. И сама знаеш колку јаки ученици од твоја генерација разочараа на матура. :x

Лани фејсбукот беше бомбардиран од тоа колку имаше незадоволни од матура. Па волку проценти ми фалат за 5ка, па приговор ќе пишувам, па они врска немаат... Не знам кој е во право, кој не е. Пак ќе речам, кажувам од тоа што јас го поминав.

Никој не може да ме разувери дека снаоѓањето е штетно, зарем тебе некој ти рече ,,браво,, затоа што не доби помош од страна за матура ?? Мислам дека не. Исто како што и никој не ги искарал тие што добиле решен готов тест. :)

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Македонски: 91% (бројкие грубо ти ги кажувам, со децимали беа) - 4ка
    Англиски: 98% - 5ка

8. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Дечки темава отиде во несакана насока, прекинете со офтипици :?:

Инаку јас да се пофалам и вториот интерен ми е со 5ка, сите можни бодови. Сега коа ќе бидат резултатите од екстерни и нема да сум тука ама не ме интересира. Карина се замараше за стипендија, нема да се замара пак сега. Едно гајле помалце.

Ви пуштам среќа да имате добри оценки на екстерните, земете од мене по една оценка мене и така не ми е потребна :wasntme:

9. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    најверојатно резултатите од естерните испити ке бидат објавени на 12 јули
    или ако нешто закаснат 13

ајде уште малку во неизвесност :P

10. easyyyyy

easyyyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    175
    мене ми кажаа дека ќе закаснеле со резултатите,демек ќе биле објавени на 27ми |(
    колку е точно ,појма немам :yawn:

11. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742

Многу е доцна 27ми, не верувам :worried:

12. Ljubena-18

Ljubena-18 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    првите резултати без приговори се на 12ти или 13ти а крајните со принесените приговори се на 27..:)

13. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    А да не ни ги даваат најубаво. Можеме и без нив :P ;)

На easyyyyy и The.Crab им се допаѓа ова.
  14. invisiable

invisiable Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    8
    Колку треба да имаш минимум бодови од матура+успех за да се запишеш на електро во СК,а колку за на машински...сори ако сум офтопик :)

15. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    За електро и доволна да си влагаш, многу малку луѓе има зошто е многу тежок според мене и многу други најтежок, а машински зависи на кој смер :)

16. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Јас мислам дека се е релативно и зависи од година во година и од бројот на пријавени па по оцени се иде на елиминација. Најубаво да си видиш на страната на факултетот може пишува

17. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Па не си воопшто оффтопик. Темава е ......и уписи на факултет :)
    Ај сега да небидам јас :lol: - мислам дека овие два факултета примаат голем број на студенти, така да не би требало да бидат потребни многу бодови. Среќно

18. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Епа види, тоа никој точно не може да ти го каже.

Прво, зависи на кој смер сакаш. Некои смерови се пополнуваат веднаш, некои до трет уписен рок се празни. Се тоа варира во зависност од бројот на конкурирани студенти.

Потоа, можеби минатата година се пријавиле 50 студенти со по над 95%, а оваа година ќе бидат 30% или 70%, тоа никој не може да ти каже.

Лично според мене, за така ,,потешки,, -ставам во наводници затоа што секој факс си има своја тежина - факултети ти требаат солидни поенчиња, ако сакаш да одиш на некој ,,популарен,, смер, каде што има конкуренција. ;)

19. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    885
    излезе и официјалниот клуч а таму сепак стои дијалог и антитеза што значи јас 5грешни имам, ајде само за убаво да е :rofl: :rofl: :rofl:

20. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Според официјалниот клуч јас имам 8 погрешни одговори, вклучувајќи ги одговорите за Чичко Горио што можеби и ќе ми се признаат :?: (тука некаде и претпоставував дека ќе имам). Едното прашање го знаев точниот одговор, но од брзање погрешно заокружив на Листот за одговори (Здравје да има).

Е сега од се' срце се надевам дека ќе добијам солиден број на поени кај есејот, ама којзнае. :)

Англиски буквално не се сеќавам на ниту еден одговор што го пишав, освен првата вежба... така да овој клучот ништо не ми помага за да си ги разрешам дилемите околу тоа дали ќе имам пролазна оценка :rofl: :P .