zdravo, iskreno nemavv bas vreme da gi razgledam site mislenja na temava ali stvarno mn me interesira kakvo vlijanie ima godisniot uspeh znaci na sveditelstvo od sredno so upisot na fakultet imam uste dve godini sredno ucam medicina ali stvarno me iritira toa sto zaradi nervoza na profesor ili polnez na negativna energija isto taka na profesot i dve-tri cetvorki vo edno sveditelstvo mozat da mi vlijaat na upis na fakultet i zaradi toa nema da mozam da vlezam vo drzavna kvota na medicinskiot fk vo skopje??? ve molam ako mozete objasnete mi nesto okolu tie raboti zaso stvaro nemam zivci!!!
За биографијата македонски мислам дека е точно и на двата начини. Јас напишав како текст и мислам дека е добро, ми фати околу 110 збора (нели требаше од 100-120). А ако имав и потточки и текст ќе ми фатеше над 200 зборови ...
Имаат влијание оценките од прва до 4та, ама 40%, а другите 60% ти се од матурата ако ја има сеуште ти кога ке полагаш, и ако ја има ке биде многу тешка зашто од година на година како штоп можев да приметам се се потешки затоа спремај си се на време и учи си.... И тоа ако имаш две 4ки дека нема да влезеш е и повеќе од точно, сега зависи кај ке конкурираш, ама некогаш и за пола бодче нема да можеш да влезеш у државна квота.. лично моја другарка не успеа да влезе у државна квота и тоа само со една 4ка од прва до четврта... а тогаш она коа се упишуваше немаше ни матура ни ништо.... што значи сега е уште потешко.. не ти го пишав ова со некоја намера да те заплашам, туку само да ти кажам да си учиш и нека не те нервира професорот у право е
Околу 12-13 јули ке има резултати од екстерните,а од интерните зависи од училиштето,кај сите е различно,ама тие ке бидат побрзо,на некои веке им ги кажале. А стварно ли 60% е од матурата,нели е обратно,60% од оценките а 40% од матурата?
не е 60% од матурата, туку годинава мислам дека е исто како и лани пошо пишеше некаде на страниве шо се за матурата дека с еисто и годинава а не обратно, и имав прашано проф на училиште и тие ми рекоа дека се исто како и лани, а и во конкурсот за упис на факултет пиши дека се како лани а да да се пофалам сеа интерни имам од еден предмет резултати т.е. информатика и положив со сите поени со 5 нормално камо и екстерните да се така
60% оценки - 40% матура Но за девојчето што прашуваше - овие проценти можат да се менуваат од година во година. Јас слушнав дека за некоја година и оние што ние ги сметаме за интерни, ќе ги направеле и нив екстерни.
Мене интерните предмети и двата ми се 5.Едниот ми е со сите поени но на другиот ни ги сменија малку прашањата но битно е што ми е 5
Девојки да ви кажам ако не знаете, ги има на страната на матура решени тестовите од оваа година, погледнете ги
e fala neznaev i ubavo so pisa bas si razgleduvav sega a rezultative da ne ti se otvaraat mislam toa delot kade sto e za rezultati .... kaj mene nesaka pred nekoe vreme mi vikae netocni informacii stavam a sega nejke veke nikako i se mislam deka gi ima rezultatite no mn lugje razgleduvaat i nesaka da otvori... a koga ke stasaat rezultatite ?
Па и јас сега само што го отворив,и не ми дава да видам ништо..Ми вика забрането,такви нешто.. А инаку резултатите се на 12 13 јули,таму некаде
Не знам зошто така ти покажува, јас сабајлево разгледував. Македонски избројав некои 80 поени, па ќе видиме, а Математика немав храброст да гледам
Ајде собери храброст и за математика.. А ќе бидеш ли љубезна да ми ставиш тука линк..Ако не ти е тешко..Не знам стварно оти не ми го дава
Еве повели ова ти е клучот http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... %20mak.pdf а ова тестот што беше http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... 0-juni.pdf
Dobiv informacija neznam dali e bas tocna od eden prof. sto pregleduval deka od cela makedonija po matematika imalo samo 4 petki zastrasuvacka informacija...