Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. staycalm

staycalm Форумски идол

Темава за есеј англиски поглупа не можеше да е. Инаку прочитав погоре дека не давале формално писмо.. Не е точно, имаше формално писмо. А за есејот нема никакви инструкции што во кој параграф да е, само темата и една реченица во која пишува дека е за списание за млади луѓе бла бла

2. AmorFati

AmorFati Истакнат член

темата беше лесна а и покрај тоа ако се сеќавам добро истата беше дадена пред неколку години

3. jolo

jolo Истакнат член

Темата беше меѓу полесните од сите што до сега воопшто се паднале. А за инструкциите не ни може да има до детали, затоа што на самиот лист пишуваше дека сами треба да одбереме знаменитост. Нема логика да е дадена да речеме конкретна знаменитост, можеби немаат сите познавање за неа, сепак е наше мислење за темата.

Victorian likes this.
  4. ananas158

ananas158 Истакнат член

Фала ти.

А иначе една пријателка моја ги замена местата на есејот и писмото, т.е. на страната кај шо требит да и е есејот го напиша писмото и обратно. Ќе и одземаат поени?

Last edited by a moderator: Jun 10, 2017
  5. Менче24

Менче24 Истакнат член

мислам дека нема да и се важат ниту писмото ниту есејот...оти сепак на нив им се предвидени кое кај да стои...Нели за есејот имаше две страни додека за писмото само една

Има ли некој матура математика? Спремни ли сте? :D

Last edited by a moderator: Jun 10, 2017
  6. kajl

kajl Истакнат член

здраво
    ме интересира колку предмети се полагаат колку се задолжителни и како оди тоа знам дека треба и проектни?

7. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Здраво девојки. Епа вака, јас на матурава и англиски и македонски пишував со пиши бриши пенкало и заокружував во тетратката со тоа.. Се познаваше дека е бришано малце исто и кај есеите.. А кај листот со заокружување не бришев. Сега ми спомнаа дека не смеело да се пишува со такво пенкало и почнува да ме фаќа огромна паника. Дали е тоа така, дсли е можно да паднам на матурава или да добијам слаби оценки заради тоа?

8. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Како беше темата? :)

9. jolo

jolo Истакнат член

Немаше конкретен наслов, туку требаше да се избере знаменитост по која е позната Македонија како наша татковина. Есејот всушност е статија за списание за млади и треба да ги привлечеш да ја посетат Македонија. Е, сега мене ми текна дека пишуваше choose one landmark, а ние сите пишувавме буквално за се, од туристички места до храна и не знам како ќе ни ги оценат есеите. :(:(:(

Заради глупости и заради тоа што скоро никој детално не ги чита насоките, другарка ти ќе изгуби 35 поени колку што носат писмото и есејот (15+20), а тоа е пола од целиот тест. Мислам дека нема воопшто да и ги признаат текстовите и прашање е дали воопшто и 3ка ќе извади...

x.Daisy.x likes this.
  10. Sweety55

Sweety55 Истакнат член

Девојки ја утнав работата со писмото, сум надминала број на зборови (напишав околу 150) а границата е до 120, писмото ми е супер напишано само ми е страв да не не ми го признаат. Што мислите вие? Имал некој вакво искуство?

11. Менче24

Менче24 Истакнат член

• Ве замолуваме да пишувате на кирилица.
    nema da ti go priznaat mislam...se popista +10 ili -10zbora

12. The Invisible

The Invisible Истакнат член

Што прават доколку ти го одземат телефонот ако препишуваш?

13. meganbaby

meganbaby Активен член

Tie so imate polagano hemija eksteren, moze da mi kazete kako e, tesko se minuva, kakvi prasanja obicno ima? Ve molam sto pobrzo, vo sreda polagam..

14. macysh

macysh Популарен член

Јас полагав хемија екстерен и искрено не беше нешто многу тежок... ако имаш солидно познавање од хемија лесно ќе минеш. Задачите се прелесни, имаше две со моларни маси,удели нешто едноставно, една пресметка врз основа на хем. равенка (горење не некој јаглеводород беше мислам), и една со раствори мешање, разредување што носеше најмногу поени. Прашања имаше од се... обрни внимание на атомски орбитали, законоте на Хајзенберг, Паули, Хунд..електролиза, протолитичка теорија, од термохемија има за енталпија, ентропија, гибсова енергија...

Генерално се е опфатено, види од минатите години.. за елементите скоро и да нема а од биохемија само најелементарни прашања со закружување...
    Со среќа

meganbaby likes this.
  15. staycalm

staycalm Форумски идол

Не се согласувам. Многу глупа тема беше. За Охрид пишував и цело време едно исто повторував со други зборови. Сигурно нема ни да ми го признаат есејот пошто ми е 90% општо за Охрид, за градот. Феил
    А за инструкциите спомнав затоа што прочитав мислење дека има инструкции за есејот, ко што имало пред некоја година.

16. meganbaby

meganbaby Активен член

Фала ти многу, се надевам дека лесно ќе помине..

macysh likes this.
  17. kize

kize Истакнат член

Дали знае некој која била темата за есеј по филозофија во 2012 година?

18. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Некој да сподели искуство од биологија есктерно?

19. meganbaby

meganbaby Активен член

Go znae nekoj kriteriumot za ocenuvanje? Konkretno za hemija mi treba, od kolku poeni e 2ta. Ili pak nemora tocno, barem odprilika nekoj da mi kaze kolku treba da imas reseno za da pomines?

20. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Гледај да ти е погоден форматот и вокабуларот, содржината не ја оценуваат толку, лани имавме тема за истребување на диви животни, јас свртев за загадување на Скопје:Dпа 5ка извадив англиски.

staycalm likes this.