Темава за есеј англиски поглупа не можеше да е. Инаку прочитав погоре дека не давале формално писмо.. Не е точно, имаше формално писмо. А за есејот нема никакви инструкции што во кој параграф да е, само темата и една реченица во која пишува дека е за списание за млади луѓе бла бла
Темата беше меѓу полесните од сите што до сега воопшто се паднале. А за инструкциите не ни може да има до детали, затоа што на самиот лист пишуваше дека сами треба да одбереме знаменитост. Нема логика да е дадена да речеме конкретна знаменитост, можеби немаат сите познавање за неа, сепак е наше мислење за темата.
Фала ти. А иначе една пријателка моја ги замена местата на есејот и писмото, т.е. на страната кај шо требит да и е есејот го напиша писмото и обратно. Ќе и одземаат поени?
мислам дека нема да и се важат ниту писмото ниту есејот...оти сепак на нив им се предвидени кое кај да стои...Нели за есејот имаше две страни додека за писмото само една Има ли некој матура математика? Спремни ли сте?
здраво ме интересира колку предмети се полагаат колку се задолжителни и како оди тоа знам дека треба и проектни?
Здраво девојки. Епа вака, јас на матурава и англиски и македонски пишував со пиши бриши пенкало и заокружував во тетратката со тоа.. Се познаваше дека е бришано малце исто и кај есеите.. А кај листот со заокружување не бришев. Сега ми спомнаа дека не смеело да се пишува со такво пенкало и почнува да ме фаќа огромна паника. Дали е тоа така, дсли е можно да паднам на матурава или да добијам слаби оценки заради тоа?
Немаше конкретен наслов, туку требаше да се избере знаменитост по која е позната Македонија како наша татковина. Есејот всушност е статија за списание за млади и треба да ги привлечеш да ја посетат Македонија. Е, сега мене ми текна дека пишуваше choose one landmark, а ние сите пишувавме буквално за се, од туристички места до храна и не знам како ќе ни ги оценат есеите. Заради глупости и заради тоа што скоро никој детално не ги чита насоките, другарка ти ќе изгуби 35 поени колку што носат писмото и есејот (15+20), а тоа е пола од целиот тест. Мислам дека нема воопшто да и ги признаат текстовите и прашање е дали воопшто и 3ка ќе извади...
Девојки ја утнав работата со писмото, сум надминала број на зборови (напишав околу 150) а границата е до 120, писмото ми е супер напишано само ми е страв да не не ми го признаат. Што мислите вие? Имал некој вакво искуство?
Tie so imate polagano hemija eksteren, moze da mi kazete kako e, tesko se minuva, kakvi prasanja obicno ima? Ve molam sto pobrzo, vo sreda polagam..
Јас полагав хемија екстерен и искрено не беше нешто многу тежок... ако имаш солидно познавање од хемија лесно ќе минеш. Задачите се прелесни, имаше две со моларни маси,удели нешто едноставно, една пресметка врз основа на хем. равенка (горење не некој јаглеводород беше мислам), и една со раствори мешање, разредување што носеше најмногу поени. Прашања имаше од се... обрни внимание на атомски орбитали, законоте на Хајзенберг, Паули, Хунд..електролиза, протолитичка теорија, од термохемија има за енталпија, ентропија, гибсова енергија... Генерално се е опфатено, види од минатите години.. за елементите скоро и да нема а од биохемија само најелементарни прашања со закружување... Со среќа
Не се согласувам. Многу глупа тема беше. За Охрид пишував и цело време едно исто повторував со други зборови. Сигурно нема ни да ми го признаат есејот пошто ми е 90% општо за Охрид, за градот. Феил А за инструкциите спомнав затоа што прочитав мислење дека има инструкции за есејот, ко што имало пред некоја година.
Go znae nekoj kriteriumot za ocenuvanje? Konkretno za hemija mi treba, od kolku poeni e 2ta. Ili pak nemora tocno, barem odprilika nekoj da mi kaze kolku treba da imas reseno za da pomines?
Гледај да ти е погоден форматот и вокабуларот, содржината не ја оценуваат толку, лани имавме тема за истребување на диви животни, јас свртев за загадување на Скопјепа 5ка извадив англиски.