Есејот беше на тема пријателство. Имаше два цитати од кои едниот укажува на изневерена доверба и издавање на тајни помеѓу пријатели, а другиот дека е полесно ако има со кој да се споедалат проблемите, во тој фазон беше. Плус како инструкција беа дадени уште неколку прашања на кои треба да одговори есејот, дали имаме пријатели, колку имаме најблиски, дали некогаш сме биле поредени итн. А писмото беше барање(enquiry), за фестивал во Канада во форма на е-маил и треба да побараш информации околу фестивалот, сместувањето и да се потпишеш како друга личност што е посочена во инструкциите. Искрено, мене темата за есејот ми тотална утка. Јас спремав теми како Глобално затоплување, од Екологија и сл, за да имаме тема која е од филозофски карактер. Ништо комплицирано, ама јас не сум задоволна. Ме интересира, како го подредивте текстот за законот на Марфи пријателчето? Јас почнав со експериметот со лебчињата каде паѓаат на страната што е намачкана, па параграфот каде што продолжва да се раскажува дека не само што паѓаат на намачканата страна туку паѓаат и на земја. После параграфот каде што зброрува за долгите колони во маркет, дека ако се преместиш на друга каса каде што изгледа и дека нема толку многу луѓе подолго ќе чекаш. Па тука нели посочуваше што е највообичаено и клучниот збор беше "average". И завршниот параграф ми е тој во кој пишува дека ако нешто може да тргне наопаку, така ќе биде и ако има други примери за законот на Марфи, to let him know.
Според нашата професорка Цвеќиња на злото и Гавранот не треба. Туку треба Странецот и Чекајки го Годо, односно делата на апсурдот, егзистенцијализмот.
Koi temi od prvata kniga , vtorata i tretata gi ucevte ? Jas ne gi ucev celi knigite .. Spremni ste za testot?
Девојки што мислите која тема е подобро да се пишува, слободната или таа од делата? И дали носат ист број поени?
Темите ги пишува на страната на владата за матура, барајте во испитни програми има за секој предмет. @ludamaja10
Ги нема, ќе ставам и линк подолу, проверете. Или јас не гледам добро или стварно ги нема. Наместо да пишат нешто корисно тие реферати имаат како матурантите треба да се однесуваат, како на бојно поле да идеме или во ареа 51 а не на полагање државна матура. Послеожено нешто не сум видел, ретко кој може да се снајде во тоа што го пишува. Наместо на пишат најосновни информации, теми и слични работи тие пишувале во табели, измешале се и сешто. Отварам во делот за македонски јазик и незнам што се дешава, мислиш некое тајно писмо си отворил кое чека дешифрирање. http://www.matura.gov.mk/documents.aspx?language=MK&page=O6dtQQpiV3o=
Има сѐ, само треба добро да се побара. Еве за биологија, после 5 страница барајте ги темите. http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/4952_Биологија.pdf